Lehečka po postupu: Cítím obrovskou radost a štěstí. Tenhle tým má do budoucna co nabídnout

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PORTA – Dva zápasy, dvě výhry! Jiří Lehečka potvrdil roli týmové jedničky a uzavřel kvalifikační sérii proti Portugalsku vítězstvím. Za hodinu a 25 minut a po setech 6:4, 6:1 si poradil s Joaem Sousou, český tým tak mohl slavit postup na finálový turnaj Davis Cupu. „Cítím obrovskou radost a štěstí. A to nejen za sebe, ale také za celý tým. Tomáš, Adam, Kuba i Víťa plnili výborně své role, stejně tak i realizační tým. Díky tomu jsme utkání vyhráli,“ těšilo Lehečku na pozápasové tiskové konferenci.

Portugalské publikum napjatě očekávalo velké drama do posledního míčku. A zprvu to tak i vypadalo, když domácí Joao Sousa brejkl Lehečku na 3:2. Tomáš Macháč už musel pomalu přemýšlet, jak vyzraje v pátém zápase na Nuna Borgese.

Jenže vzápětí Jiří Lehečka rozjel svou krasojízdu. Svému soupeři nedal sebemenší šanci, oba sety si podmanil a Češi mohli slavit.

Antukáře Sousu jste porazil naprosto suverénním způsobem. Co k tomu vedlo?
Dnešní zápas byl od začátku trochu nervóznější. V šatně panovala po prohraném deblu malinko pochmurná atmosféra. Ale zároveň jsme věřili, protože jsme to byli my, kteří stále vedli. Pomohlo mi, že jsem nehrál čtyřhru, byl jsem čerstvý a plný sil. Sousa začal skvěle, já se ještě trochu hledal. Poté jsem ho ve vyrovnaném gemu brejkl, pak už to bylo v mé režii. Ve druhém setu jsem se dostal do antukového tenisu a věděl jsem, že když mi to sedne, mají to se mnou soupeři těžké.

Co pro vás osobně vítězství a postup znamenají?
Cítím obrovskou radost a štěstí. A to nejen za sebe, ale také za celý tým. Tomáš, Adam, Kuba i Víťa plnili výborně své role, stejně tak i realizační tým. Díky tomu jsme utkání vyhráli. Podmínky byly tento týden těžké, nebyli jsme na ně zvyklí. Obzvlášť pro mě byla adaptace obtížná, asi nejtěžší, kterou jsem kdy podstoupil. O to více si cením toho, že jsem oba své duely zvládl.

Tomáš Macháč vám přišel na zápas fandit v kulichu a bundě. Trochu tím dával najevo, že už s pátým soubojem nepočítá. Všiml jste si toho?
Vůbec jsem si toho nevšiml. Soustředil jsem se jen na sebe a kapitána. Atmosféra na kurtu byla bouřlivá, ať už to byli portugalští fanoušci, nebo ti čeští. Když jsem před včerejším zápasem slyšel z venku české pokřiky, zahřálo mě to u srdíčka. Byli neskuteční, podporovali nás po každém míči. Jsem šťastný, že Češi mají stále tenis rádi.

Včerejší publikum bylo tenisově ukázněné, dnes tomu však bylo jinak. Vnímal jste to stejně?
Stoprocentně. Včera se to neslo ve férovém duchu, dnes s tím ale měli Portugalci trochu problém. To k Davis Cupu patří, musíme s tím počítat a být na to připraveni. Místy to bylo nepříjemné, nicméně mojí nejlepší odpovědí byl druhý set.

Nicméně na fanoušky jste si ani jednou nestěžoval…
Sousu znám velice dobře. Vím, co dokáže s fanoušky předvést. Snaží se hrát mentální válku, tihle tenisté jsou rádi, když mohou se soupeři interagovat. Já ani celý tým jsme mu nedali žádný prostor k tomu, aby utkání více vyhecoval.

Český tým se znova dostává na mapu mužského tenisu. A to i díky vám.
Poslouchá se to hezky, ale nechceme usnout na vavřínech. Ještě máme před sebou dlouhou cestu, nakročeno k ní ovšem máme výborně. Ať už je to Tomáš, jenž je skvělý bojovník. I já jsem ukázal, že mi na tom záleží a že chci Davis Cup hrát. Víťa Kopřiva tady odmakal každý trénink a byl připraven kdykoliv za nás naskočit. Adam Pavlásek přinesl do týmu stařecký nadhled… On mi odpustí. (smích) Pro Kubu Menšíka to byl první Davis Cup, já sám si vzpomínám na svůj první proti Nizozemsku. Tenhle tým má do budoucna co nabídnout.

Jak oslavíte dnešní vítězství?
Nechci urazit jednoho nejmenovaného biatlonistu, ale my budeme rádi, když si spolu to jedno pivko dáme. Naši výkonnost a týmovou atmosféru to rozhodně nesrazí.

Kapitán Jaroslav Navrátil řekl, že tentokrát budete mít na závěrečném turnaji Davis Cupu vyšší cíle.
Když ještě trochu zapracujeme na čtyřhře, budeme pro elitní týmy nepříjemným soupeřem. Rozhodně se nepojedeme jen zúčastnit.

Davis Cup – kvalifikace

Portugalsko – Česko (Maia, antuka – hala) 1:3
Joao Sousa (84.) – JIŘÍ LEHEČKA (39.) 4:6, 1:6