Portugalský kapitán: Lehečka umí hrát fantastický tenis, český tým je skvělý

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PORTA – Pouhé dva dny zbývají do startu kvalifikace Davis Cupu v portugalské Maie. Šance domácího týmu sumíroval na čtvrteční tiskové konferenci kapitán Rui Machado, jenž nezapomněl vychválit výkony Jiřího Lehečky. Vyjádřil se také ke stížnostem českého výběru z úvodu tohoto týdne.

Češi se ve své samostatné historii s Portugalci v Davis Cupu neutkali. Za dob Československa na soupeře ze samotného západního cípu Evropy narazili dvakrát, a to v letech 1955 a 1971, přičemž oba tyhle zápasy ovládli shodně 5:0.

Od posledního měření sil uplynulo dlouhých 52 let. A tentokrát se očekává daleko vyrovnanější bitva. „Je to skvělý tým, hráče známe velmi dobře. Bude to těžká série, ale hrajeme doma před svými fanoušky, taktéž naše šance nebudou zrovna malé,“ okomentoval portugalský kapitán Rui Machado sílu českého výběru.

Portugalci si pro kvalifikační sérii vybrali antuku s betonovým podkladem. „Nevím, jestli to bude velká výhoda. Ale zvolili jsme tento kurt, protože si myslíme, že by nám měl vyhovovat. Někteří hráči tu byli na turnajích, Nuno Borges se v Maie dokonce narodil,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci.

Machado si je také dobře vědom famózní formy Jiřího Lehečky, nejvýše postaveného hráče českého týmu. „Sledoval jsem ho, některé zápasy jsem i viděl v Austrálii osobně. Umí hrát fantastický tenis, ale víme, co od něj můžeme očekávat,“ vyjádřil se na adresu čtvrtfinalisty úvodního grandslamu letošní sezony.

Naopak Portugalci budou o víkendu spoléhat na João Sousu, svého historicky nejlepšího tenistu, jemuž v současnosti patří na žebříčku dvouhry 84. místo. Rodák z města Guimarães by jistě rád vrátil Tomáši Macháčovi porážku z roku 2021, kdy se hráči potkali v 1. kole olympijského turnaje v Tokiu.

„Byl jsem tehdy v Japonsku jako jeho trenér. Situace byla jiná, João se hledal, nehrál svůj nejlepší tenis. Příliš se za tímto zápasem ohlížet nebudeme,“ vzpomněl Machado utkání, ve kterém Macháč zvítězil po setech 6:7(5), 6:4 a 6:4.

Kromě tenisu se v uplynulých dnech v portugalské Maie řešily i nepříliš příznivé podmínky. Na kurtech panoval velký chlad, čeští reprezentanti trénovali v čepicích a teplákových soupravách. Nutno dodat, že se situace s každým dnem zlepšuje.

České rozhořčení Machado příliš nechápal. „Letos je zima jiná, daleko chladnější. Vypořádáváme se s ní tak, že se prostě lépe oblečeme. Nejsme na ni tolik připraveni, jako tomu je v jiných koutech Evropy. Překvapilo nás, že si Češi stěžovali. Jsou tu dobré podmínky k tenisu, s diváky v hale pak bude ještě tepleji,“ uzavřel.