Další dobrá zpráva pro Djokoviče. O grandslam bude moci bojovat i v New Yorku

- Filip Lefenda

V minulém roce musel Novak Djokovič vynechat kvůli odmítavému postoji vůči očkování proti koronaviru hned dva grandslamové podniky. Loňskou absenci v Melbourne si o víkendu vynahradil jubilejním desátým triumfem a ziskem celkově dvaadvacátého titulu z turnajů velké čtyřky. Zopakuje staronová světová jednička tento scénář také na přelomu srpna a září v New Yorku?

Djokovič vyhrál na začátku roku v Austrálii všech dvanáct zápasů. Nejprve ovládl „přípravný“ podnik v Adelaide a následně si se ztrátou jediného setu dokráčel pro titul v Melbourne. Ziskem dvaadvacátého grandslamu dorovnal rekord Rafaela Nadala a posedmé v kariéře se dostal do čela žebříčku ATP. V pondělí tak zahájil už 374. týden kralování v roli světové jedničky.

Svou sbírku z turnajů velké čtyřky bude moci Djokovič v tomto roce rozšířit i na US Open, kde loni, stejně jako na Australian Open, chyběl. Spojené státy totiž ústy svého prezidenta Bidena v pondělí avizovaly, že k 11. květnu zruší zákaz vstupu neočkovaných cizinců do země.

Pro pětatřicetiletého Srba jde pochopitelně o dobrou zprávu. Před vyvrcholením betonové šňůry si bude moci zahrát i podnik Masters 1000 v Cincinnati. Na samotném US Open pak bude usilovat o celkově čtvrtý vavřín. Ten dosud poslední vybojoval na kurtech ve Flushing Meadows v roce 2018.

Hůře už to vypadá směrem k březnovým tisícovkám v Indian Wells a Miami. Již dříve měl dle dostupných informací naléhat o výjimku ředitel prvně zmíněného turnaje Tommy Haas, se svou žádostí ale bývalý německý tenista u úřadů neuspěl. Na prestižních akcích v Kalifornii a na Floridě, kde startoval Djokovič naposledy před čtyřmi lety, tak bude s největší pravděpodobností chybět i letos.