Rekordní grandslam i post jedničky! Citově jsem se zhroutil, přiznal po finále Djokovič

- Jan Vojkůvka

Novak Djokovič to dokázal! Vyhrál podesáté Australian Open, svým 22. grandslamovým titulem vyrovnal rekord Rafaela Nadala a vrátí se na post světové jedničky! Na jeden den je to možná až příliš skvělých zpráv pro srbského tenistu. I proto se nejspíš při setkání s blízkými neudržel a propadl v pláč. Spadlo z něho vše, čím si procházel loni, i čím si procházel letos, když bojoval se zraněním nohy, které by řadu jiných z turnaje vyřadilo. Ne však Djokoviče, který před sebou měl jediný cíl – vítězství.

„Cítím obrovskou hrdost a uspokojení,“ usmíval se Novak Djokovič na tiskové konferenci, kam přišel po finálovém vítězství nad Stefanosem Tsitsipasem (6:3, 7:6, 7:6) jako držitel 22 grandslamových trofejí a staronová světová jednička. V pondělním vydání žebříčku totiž vystřídá na prvním místě světa Carlose Alcaraze, jenž v Melbourne kvůli zranění startovat nemohl.

V místnosti s novináři působil Djokovič uvolněně. Rozdával úsměvy, veškerý stres byl pryč. Souboj o titul pro něj byl ale mentálně ohromně náročný. To ostatně dokládaly i záběry krátce po jeho finálovém vítězství.

„Když jsem se po finále dostal ke svým blízkým, citově jsem se zhroutil a rozplakal se, když jsem objal svou matku a bratra,“ přiznal dojatý Djokovič, jemuž v hledišti naopak scházel otec Srdjan, který se kvůli skandálu s ruskými fanoušky raději stáhnul z veřejnosti a sledoval zápas svého syna v soukromí.

„Do té chvíle jsem se nenechal ničím rozptylovat, ať už děním mimo kurt nebo svým zraněním. Vyžadovalo to obrovskou mentální sílu, abych zůstal soustředěný,“ poznamenal Djokovič, který připomněl i zranění své nohy. O něm se vyjádřil například i Srbův trenér Goran Ivaniševič, jenž uvedl, že pokud by nějaký jiný tenista měl stejné výsledky magnetické rezonance, okamžitě by se z turnaje odhlásil. Djokovič je ale z trochu jiného těsta...

„Před dvěma a půl týdny se mi moc nelíbilo, že mám šanci přijít o turnaj kvůli zranění nohy. Šlo o to, abych přežil každý zápas a dostal se do dalšího kola,“ vyprávěl Djokovič, který v průběhu celého turnaje přišel pouze o jeden set a objevily se už tradiční spekulace o tom, že si své zranění vymýšlí. „Od osmifinále mě noha tolik netrápila a hrál jsem jeden ze svých nejlepších tenisů,“ potěšilo ho.

Pětatřicetiletý Djokovič se do Melbourne vrátil po roční pauze, kterou způsobila známá aféra kvůli zrušenému vízu a Srbova deportace. Nevěděl, jak bude přivítán, netušil, jestli nebude čelit nepřátelské atmosféře. Touha získat desátý triumf z Australian Open však všechny obavy nechala daleko v Evropě.

„Tenhle turnaj pro mě byla jedna z největších výzev v životě. Ustát všechny ty okolnosti, vrátit se sem po tom, co jsem tu loni nemohl hrát. Chci poděkovat všem, co mě tu vřele přivítali a já mohl hrát svůj nejlepší tenis. Jenom můj tým a rodina ví, co vše jsem musel zkusit a překousnout. Cesta k tomuhle titulu byla vzhledem ke všem okolnostem tou nejnáročnější, co jsem kdy absolvoval,“ říkal ještě na kurtu v dojemné řeči k publiku.

„Přílet do Austrálie bylo něco, na co jsem se hodně těšil. Vždy se tu cítím skvěle a mé výsledky jsou toho důkazem. S ohledem na loňský rok jsem byl nervóznější než obvykle, ale celkově to byla velmi pozitivní zkušenost,“ navázal na předchozí řeč i na tiskové konferenci.

Výhra na Australian Open znamenala pro Djokoviče vyrovnání rekordu Rafaela Nadala v počtu získaných grandslamových titulů. Oba jsou nyní dvaadvacetinásobní šampioni z turnajů velké čtyřky. A Djokovič rozhodně u tohoto čísla zůstat nechce!

„Mám motivaci, abych vyhrál co nejvíce grandslamů,“ řekl důrazně. „Trofeje jsou v této fázi mé kariéry největší motivací a důvodem, proč stále hraju. Fyzicky se mohu udržovat v kondici, ač mi už není pětadvacet, i když tomu pořád chci věřit. Stále cítím, že před sebou nějaký čas mám,“ dodal s tím, že končit s tenisem rozhodně nehodlá a pár let ještě chce mladým a dravým tenistům ztěžovat jejich život.