Osvědčené tváře i debutující Menšík. Český DC tým odletěl do Portugalska

- Jan Vojkůvka, Michal Hladký

Český daviscupový tým vyrazil v neděli do Portugalska, kde příští víkend absolvuje kvalifikační zápas Davis Cupu 2023. Před odletem do Porta se uskutečnila tisková konference, na které vystoupili s výjimkou Adama Pavláska všichni členové týmu kapitána Jaroslava Navrátila.

Kvalifikační zápas s Portugalci se bude hrát v Maie, což je obec vzdálena pouhých 11 kilometrů od centra Porta. Do této destinace se z Prahy vypravili porvat o postup na podzimní finálový turnaj Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Vít Kopřiva a Jakub Menšík.

„Jsem rád, že tu jsou všichni kluci a jsou zdraví. Adam Pavlásek ještě hraje finále na challengeru, takže se k nám připojí dnes večer,“ poodhalil Navrátil důvod absence Pavláska (finále čtyřhry v Belgii s Romanem Jebavým nakonec nevyhráli, pozn. redakce). „Čeká nás velmi těžké utkání. Soupeři jsou kvalitní, k tomu se hraje na antuce. Věřím ale, že se kvalifikujeme na podzimní finále.“

Největší břemeno bude znovu spočívat na bedrech Jiřího Lehečky a Tomáše Macháče, u nichž se očekává, že by měli odehrát všechny ostré zápasy ve dvouhře. Ve skvělé formě se nachází zejména Lehečka, jehož spanilá jízda na Australian Open skončila ve čtvrtfinále, čímž si zajistil posun na 39. místo světa.

„Poslouchá se to hezky. Se svým tažením v Austrálii jsem spokojený, teď se ale soustředím na to, abych se co nejlépe připravil na zápas proti Portugalsku,“ zůstal skromný jednadvacetiletý hráč, který se z Austrálie vrátil ve čtvrtek a stále bojuje s časovým posunem. „Ideální to není, ale tohle k tenisu patří. I teplotní rozdíl je nepříjemný, z 35 stupňů jsem přiletěl do Česka, kde je kolem nuly. Měl jsem i trochu problémy s pravým kolenem, naštěstí to však není nic vážného. Ale měl jsem tři čtyři dny na to, abych si odpočinul.“

„Teď je potřeba se vrátit zpátky na zem a připravit se poctivě na antuce. Oni budou na antuce lépe připraveni než my. My ale budeme mít týden na přípravu,“ poznamenal Lehečka, s čímž souhlasil i Macháč. „V Argentině jsme hráli proti antukářům a nehráli jsme vůbec špatně. Aklimatizujeme se, potrénujeme a myslím, že na soupeře budeme připraveni,“ řekl bojovně.

Právě antuka může být jednou z vážnějších překážek pro české tenisty. „Je to velký rozdíl, kluci doteď hráli na tvrdém povrchu. Ten pohyb je úplně jiný, kromě Djokoviče se na hardu nikdo neklouže,“ smál se kapitán Navrátil. „Po třech měsících to bude změna. Ale máme pět dnů na přípravu a kluci jsou profesionálové, kteří na antuce vyrůstali,“ věří svým svěřencům.

Vedle Lehečky, Macháče, Kopřivy a Pavláska se do Portugalska vypravil i sedmnáctiletý Jakub Menšík, který si prožije své poprvé jako člen daviscupového výběru dospělých. „Je to premiéra, moc se těším. Nevím, co očekávat. Doufám, že si pro mě spoluhráči nepřipravili žádné překvápko,“ řekl talentovaný rodák z Prostějova.

„Něco máme nachystaného, ale nic prozrazovat nebudu,“ usmál se Macháč v reakci na Menšíkova slova.

Duel Česka s Portugalskem se rozehraje v Complexo Municipal de Ténis da Maia v sobotu 4. února. O postupujícím na finálový turnaj bude rozhodnuto v neděli.