Australian Open: Djokovič podesáté dobyl Melbourne. Duo K+S slaví sedmý grandslamový titul!

- Redakce

Novak Djokovič porazil ve finále Australian Open ve třech setech 6:3, 7:6(4), 7:6(5) řeckého tenistu Stefanose Tsitsipase a připsal si na své konto již desátý triumf z Australian Open. Svou sbírku grandslamových titulů Djokovič rozšířil o dvaadvacátý kousek, čímž se dotáhl na Rafaela Nadala. Navíc se Srb vrátí na pozici světové jedničky. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou potvrdily v souboji o deblovou trofej roli favoritek, když přehrály Japonky Šuko Aojamaovou a Enu Šibaharaovou ve dvou setech. Duo K+S tak rozšířilo svou společnou sbírku grandslamových vavřínů na sedm!

Novak Djokovič se vrací na trůn! Poté, co byl před rokem z Austrálie kvůli absenci očkování proti koronaviru deportován, se Djokovič na Australian Open vrátil ve velkém stylu. Ač se během turnaje potýkal se svalovým zraněním, dokázal nakonec porazit všech sedm soupeřů včetně Řeka Stefanose Tsitsipase ve finále.

Do finále vstoupil pětatřicetiletý Djokovič velmi koncentrovaně, v první sadě minimálně chyboval a hrál svůj typický strojový a koncentrovaný tenis. To bylo v kontrastu s tím, co na kurtu předváděl jeho o jedenáct let mladší soupeř. Tsitsipas byl takřka v každém gemu při svém podání pod tlakem, dělal nezvyklé množství nevynucených chyb a první sadu nakonec prohrál 3:6. Jediný brejk Srba se zrodil ve čtvrtém gemu.

Do druhého setu jako by vstoupil úplně jiný Tsitsipas. Najednou na něm nebyla znát žádná nervozita ani tíha okamžiku z velkého utkání a svá podání si rázem držel s přehledem. A byl to naopak Djokovič, který se po některých nepovedených výměnách vztekal a viditelně nebyl úplně spokojen s úrovní svého tenisu.

Nejvíce se ve druhé sadě bojovalo o Srbovo podání v desátém gemu. Tsitsipas si v něm vypracoval svůj první brejkbol zápasu, který byl zároveň setbolem, proměnit ho ale nedokázal. Druhý set nakonec dospěl až do tiebreaku. V něm nezvykle získali více bodů tenisté na returnu než na podání. Djokovič se ve zkrácené hře ujal vedení 4:1, Tsitsipas se však dokázal dotáhnout na 4:4. Následující tři výměny ale patřily zase pro změnu srbskému hráči a ten si tak na své konto připsal druhý vyhraný set finále.

Do třetí sady vstoupil Tsitsipas pozitivně a hned v prvním gemu sebral poprvé v utkání Djokovičovi podání. Jenže tento svůj úspěch hned v následující hře nedokázal potvrdit a Srb okamžitě srovnal účty. Od té doby už sledovala zaplněná Rod Laver Arena dominantní představení obou tenistů na servisu a také třetí sada nakonec vyvrcholila tiebreakem.

Opět to byl Djokovič, který do zkrácené hry vstoupil mnohem lépe. Tentokrát si vypracoval dokonce vedení 5:0, které zahrnovalo dva minibrejky. Tsitsipas se však odmítl vzdát bez boje a dokázal snížit na 3:5, když si vzal jeden minibrejk zpátky. Následně si však Djokovič vypracoval tři mečboly a ten třetí z nich, první na svém servisu, zužitkoval.

Kromě zisku již 22. grandslamového titulu, čímž Djokovič dorovnal dosavadního rekordmana v tomto ohledu Rafaela Nadala, má srbský legendární tenista ještě jeden důvod k oslavě. Vrátí se totiž na první místo světového žebříčku, na kterém vystřídá Carlose Alcaraze, který se turnaje kvůli zranění nemohl zúčastnit. Tsitsipas se posune o jednu příčku na třetí místo žebříčku.

Krejčíková se Siniakovou obhájily titul na AO!
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou si stejně jako loni podmanily soutěž čtyřhry na Australian Open. Nasazené jedničky si ve finále poradily s japonskou dvojicí Šuko Aojamaová, Ena Šibaharaová za hodinu a 29 minut 6:4 a 6:3.

Češky vstoupily do utkání brejkem, přičemž tuto výhodu si udržely až do konce první sady. Ve druhém setu opět udeřily na returnu hned v úvodním gemu, Japonky ale rebrejkem srovnaly na 2:2. České favoritky si znovu vypracovaly vedení o brejk v sedmé hře, poté udržely podání a vzápětí znovu uspěly na returnu, čímž finále uzavřely.

„Zápas byl určitě těžký a náročný, musely jsme předvést nejlepší tenis. Velmi důležité byly brejky ze začátku setů, které nám pomohly. Myslím, že se tam projevila nervozita soupeřek. V prvním setu jsme dobře servírovaly. Jejich styl je specifický, protože Aojamaová je velmi rychlá, snaží se být velmi aktivní. Musely jsme vymyslet strategii, aby naše hra nebyla moc čitelná, což se nám dařilo. Platilo i to, že jako singlistky umíme hrát agresivně a dokážeme soupeřky zatlačit,“ uvedla za českou dvojici Krejčíková.

Pro Krejčíkovou a Siniakovou se jedná o 24. výhru na grandslamu v řadě a celkově sedmý společný titul z turnajů velké čtyřky. Ve sbírce mají kromě dvou australských trofejí ještě vavříny z Roland Garros (2018, 2021), Wimbledonu (2018, 2022) a US Open (2022).

Sedmadvacetiletá Krejčíková opouští už popáté v řadě Australian Open s titulem: v letech 2019–2021 se radovala z úspěchu ve smíšené čtyřhře (dvakrát po boku Američana Rajeeva Rama, jednou spolu s Chorvatem Nikolou Mektičem).

Nedělní program Australian Open
Finále mužské dvouhry
Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) – Novak Djokovič (SRB, 5.) 3:6, 6:7(4), 6:7(5)

Finále ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Aojamaová, Šibaharaová (obě JPN) 6:4, 6:3