Australian Open? Opět lidské mraveniště bez omezení, libují si české tenistky

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Po třech podivných a v jistých ohledech neveselých ročnících Australian Open se fanoušci i tenisté dočkali standardního vydání prvního grandslamu roku. Po Melbourne Parku se opět bezstarostně pohybují desetitisíce lidí, pouze mizivé procento z nich si raději kryje obličej rouškou či respirátorem. A pořadatelé si můžou mnout ruce nad vyššími zisky a celkově veselejší imagí turnaje, jemuž se přezdívá „happy slam“ (šťastný grandslam). Jak vnímají rozdíly mezi předchozími ročníky Australian Open a tím aktuálním české tenistky?

Před třemi roky sužovaly Austrálii rozsáhlé lesní požáry, které ovlivňovaly i dění v Melbourne. Loni a předloni bylo ještě hůř: s plány všech zúčastněných nemilosrdně zatočil covid, kvůli němuž museli organizátoři Australian Open nebývale improvizovat (a také zakazovat).

„Na covidové období už nechci vzpomínat, bylo to pro všechny něco hrozného a vzalo mi opravdu spoustu energie. Za znovu plné stadiony jsem ráda,“ vyjádřila se někdejší turnajová finalistka Petra Kvitová, která na letošním Australian Open odehrála dvě utkání ve velké aréně Johna Caina.

Spoustu omezení a strachu z onemocnění nedobře snášela také Markéta Vondroušová, jež letos skončila ve třetím kole na raketě krajanky Lindy Fruhvirtové. O rundu dříve zaujala stříbrná olympijská medailistka z Tokia senzační výhrou nad Uns Džábirovou v hlavní aréně Roda Lavera.

„Bez roušky je to příjemnější. Austrálie byla v covidu šílená a karanténa hrozná. Teď je tady moc lidí a je to, jak to bylo dříve, takže super,“ radovala se třiadvacetiletá Vondroušová.

Pořadatelé pravidelně informují o návštěvnosti, která se v sobotu 21. ledna vyšplhala na 94 854 diváků, což je nový absolutní denní rekord v historii turnaje. Celkový souhrn za první týden hlavní soutěže činil 534 528 fanoušků. Už to je o poznání více, než kolik příznivců dorazilo na poslední dvě kompletní vydání Australian Open (2022: 346 468 fanoušků, 2021: 130,374).

A mnohem vyšší počet fanoušků v jinak rozlehlém areálu pociťují i tenistky a tenisté. „Po svém tréninku jsem se chtěla na chvilku podívat i na nějaké zápasy krajanů, abych trochu nasála atmosféru, ale okamžitě jsem se otočila a šla zpátky. Bylo to velké lidské mraveniště,“ informovala o hemžení v areálu Tereza Martincová. „Lidi tady sport opravdu milují a užívají si to,“ doplnila tenistka z Prahy.

Zatímco prodírání se zaplněným Melbourne Parkem může být složitější, pobyt na kurtu je při vyšší návštěvnosti rozhodně lepší. „Určitě je to příjemné a jsem ráda, že už žádná omezení nejsou. Je skvělé zase vidět plno fanoušků, kteří třeba i přes nepříznivé počasí přišli a fandili,“ zmínila Barbora Krejčíková.

„Nemůžu ale říct, že bych si ty poslední tři ročníky s omezeními nějak neužila. Přece jen je to grandslam a svátek tenisu,“ dodala s úctou Krejčíková, jež dokráčela stejně jako Linda Fruhvirtová do osmifinále.

Ještě o kolo dále se probojovali Karolína Plíšková a Jiří Lehečka, kteří účastí ve čtvrtfinále zaznamenali nejlepší český výsledek v singlu na veselém Australian Open 2023.