Tříhodinová řež ruských kamarádek. Juniorku vyhrála přemožitelka Valentové

- Jan Vojkůvka

Dívčí dvouhra na Australian Open zná svou šampionku. Po skutečně dramatické a epické bitvě se z triumfu raduje patnáctiletá Alina Kornejevová. Mladá Ruska porazila po více než třech hodinách boje svou kamarádku Mirru Andrejevovou 6:7(2), 6:4, 7:5 a dosáhla největšího úspěchu juniorské kariéry.

Devátá nasazená Kornejevová, která ve čtvrtfinále vyřadila turnajovou dvojku Terezu Valentovou, měla před sebou v sobotním finále pikantní utkání. Narazila totiž nejen na svou deblovou parťačku, ale především nejlepší kamarádku Andrejevovou. Kdo do hlediště dorazil, ten nelitoval. Obě Rusky předvedly špičkový výkon a divákům se za jejich přítomnost dokonale odvděčily.

„Byl to můj vůbec první grandslam a doufám, že ne poslední,“ řekla po utkání na tiskové konferenci Kornejevová, která v minulé sezoně vyhrála hned šest singlových titulů na juniorském okruhu, k čemuž přidala další dva ve čtyřhře a vystoupala na 15. místo žebříčku. „Jsem na sebe hrdá, jsem hrdá na svou mentální hru,“ dodala.

Duel s Andrejevovou, s níž Kornejevová vyhrála lednový přípravný turnaj J300 v Traralgonu, nabídl vyrovnanou podívanou. O tom svědčí i statistiky zápasu. Kornejevová získala na svou stranu 139 fiftýnů, zatímco její soupeřka 138. Přestože Andrejevová zahrála o šest vítězných úderů více, měla zároveň o 15 nevynucených chyb víc. A to se ukázalo nakonec jako rozhodující.

Třetí set pak nemohl mít dramatičtější průběh. Kornejevová si vypracovala vedení 4:1 s výhodou dvou brejků. O náskok ale přišla a nechala svou kamarádku dorovnat na 4:4. V devátém gemu sice Kornejevová opět utekla do brejku, ale v maratónské desáté hře nevyužila mečbol a po pěti shodách znovu ztratila servis. V tu chvíli mohla být Andrejevová psychicky na koni, ale selhala.

Hladce totiž přišla o podání a Kornejevová si už vítězství utéct nenechala, když duel dopodávala čistou hrou. Obě soupeřky se následně u sítě vroucně objaly a zatímco Andrejevová plakala, Kornejevová ji utěšovala, přestože v tu chvíli se jí samotné honila v hlavě spousta myšlenek. Stala se totiž šampionkou Australian Open!

„Myslím, že můžeme o sobě prohlásit, že mimo kurt jsme nejlepší kamarádky. Na kurtu jí samozřejmě nic nedaruju, protože jsme soupeřky. Ale mimo kurt je to moje nejlepší kamarádka. Mám ji strašně moc ráda, je to moje holka. Je to osoba, které se můžu svěřit se vším. Doufám, že budeme mít pořád skvělý vztah,“ vyjádřila se Kornejevová a vysvětlila tím emočně velmi vypjatý závěr zápasu.

„Je velmi dobrou hráčkou a doufám, vlastně vím, že nás v budoucnu čeká hodně dobrých zápasů. Vím, že někdy vyhraje zase ona. Takový je život. Říkala jsem jí: ‚Neplač, Mirro, byl to velmi dobrý zápas, velmi tvrdá bitva se spoustou dobrých výměn,'“ vrátila se ke chvílím, kdy se obě hráčky po utkání potkaly u sítě.

Přestože se jedná o hodně mladé tenistky, už nyní se prosazují i mezi dospělými. Šampionka Kornejevová je aktuálně 553. hráčkou světa a má na kontě jeden singlový titul z okruhu ITF. Stejně stará Andrejevová je dokonce 292. tenistkou světa a v minulé sezoně vyhrála čtyři trofeje včetně šedesátky v izraelském Meitaru.

Pokud by jejich zápasy měly stabilně obdobnou úroveň, čeká nás v budoucnu na okruhu WTA hodně zajímavá rivalita dvou ruských kamarádek.