Australian Open: Sabalenková otočila zápas s Rybakinovou, slaví premiérový grandslamový titul!

- Redakce

Australian Open zná svou šampionku pro rok 2023! Stala se jí Aryna Sabalenková, která potvrdila v Melbourne svou letošní neporazitelnost a vyhrála i svůj jedenáctý zápas v sezoně! Ve finále Australian Open dokázala porazit Kazašku Jelenu Rybakinovou za dvě a půl hodiny po obratu 4:6, 6:3, 6:4 a ve svém premiérovém grandslamovém finále vybojovala i svůj první titul.

Běloruská ranařka byla ve finálovém utkání aktivnější. Dařilo se jí bušit do obrany Rybakinové a sbírala jeden vítězný úder za druhým. Statistika winnerů se nakonec u Sabalenkové zastavila na čísle 51, přičemž zaznamenala jen 28 nevynucených chyb.

Oproti tomu Rybakinová tolik prostoru k útočné hře nedostávala, přestože měla své silné okamžiky a agresivně naladěnou sokyni například výborně prohazovala. Se 31 vítěznými údery a 25 nevynucenými chybami však nakonec ve finále tahala za kratší konec.

První set se přitom stal kořistí Rybakinové, která sebrala Sabalenkové vůbec první sadu v průběhu celého roku 2023. Kazaška sice přišla o vedení 4:2, ale v koncovce byla lepší, získala další brejk v deváté hře a čistou hrou úvodní dějství dopodávala.

Sabalenková, která se do finále grandslamu probojovala vůbec poprvé v kariéře, ovšem zbraně neskládala. Spíš naopak a postupně začala přebírat otěže střetnutí. Ve druhém setu odvrátila tři brejkboly soupeřky, ve čtvrtém gemu utekla do vedení 3:1 a svůj náskok udržela až do koncovky. Vynutila si tím rozhodující sadu.

I tu nakonec rozhodl jediný brejk, jehož Běloruska dosáhla v sedmém gemu. Rybakinová sice bojovala a nepropadala panice, ale ač v desáté hře odvrátila tři mečboly a vypracovala si sama jeden brejkbol, srovnat skóre se jí už nepovedlo. Sabalenková zápas zakončila svým čtvrtým mečbolem a mohla začít slavit svůj životní úspěch.

Sabalenková patří dlouhodobě k nejlepším hráčkám na okruhu WTA, grandslamové úspěchy jí však prozatím unikaly. V posledních dvou sezonách si sice zahrála třikrát v semifinále, po postupu do finále ale sahala marně. Zlom přišel na letošním Australian Open, kde se probojovala do vůbec prvního grandslamového finále. A to dokázala v sobotu přetavit v zisk titulu, díky čemuž se v pondělí vyhoupne na druhé místo světa.

Hijikata s Kublerem vybojovali deblový titul
Domácí divoké karty Rinky Hijikata a Jason Kubler slaví senzační úspěch! Australští tenisté dokázali vyhrát deblový titul na Australian Open, když ve finále porazili monacko-polskou dvojici Huga Nyse a Jana Zielinskiho 6:4, 7:6(4).

Hijikata s Kublerem v průběhu turnaje vyřadili například nasazené jedničky Koolhofa se Skupskim, bez ztráty setu přešli i přes turnajové osmičky Granollerse se Zeballosem a přestože nefigurují ani jeden v první stopadesátce deblového žebříčku, povedlo se jim dosáhnout životního výsledku.

Kubler se díky prvenství v Melbourne posune na 33. místo světa a Hijikatovi bude patřit 35. pozice.

Kornejevová vyhrála juniorku
Ruska Alina Kornejevová, která ve čtvrtfinále melbournské juniorky vyřadila Terezu Valentovou, slaví na Australian Open zisk titulu. Ve finále svedla náročnou a více než tříhodinovou bitvu se svou krajankou Mirrou Andrejevovou, kterou porazila po obratu 6:7(2), 6:4, 7:5.

Více se utkání věnujeme zde.

Belgičan Blockx šampionem juniorky
Finále chlapecké dvouhry na Australian Open dokázal po více než dvouhodinovém souboji vyhrát belgický tenista Alexander Blockx. V sobotním utkání o titul porazil Američana Learnera Tiena 6:1, 2:6, 7:6(9).

Sobotní program Australian Open
Finále ženské dvouhry
Jelena Rybakinová (KAZ, 25.) – Aryna Sabalenková (5.) 6:4, 3:6, 4:6

Finále mužské čtyřhry
Hijikata, Kubler (AUS) – Nys (MON), Zielinski (POL) 6:4, 7:6(4)

Finále dvouhry chlapců
Alexander Blockx (BEL) – Learner Tien (USA) 6:1, 2:6, 7:6(9)

Finále dvouhry dívek
Mirra Andrejevová (-) – Alina Kornejevová (-) 7:6(2), 4:6, 5:7