Djokovičův postup zastíněn skandálem jeho otce. Byl zneužit, brání ho Novak

- Jan Vojkůvka

Kontroverzní názory Srdjana Djokoviče jsou tenisovým příznivcům velmi známé. V Melbourne se však dopustil skandálu, po kterém se začalo volat po jeho potrestání alespoň zákazem vstupu do Melbourne Parku. Byl totiž natočen, jak vedle muže s ruskou vlajkou a podobiznou Vladimira Putina údajně pronesl heslo „ať žijí Rusové“. Podle Novaka Djokoviče byl jeho otec zneužit.

Zatímco Novak Djokovič porazil Tommyho Paula v semifinále Australian 7:5, 6:1, 6:2 a překonal tím devatenáct let starý rekord Andreho Agassiho, když vyhrál v Melbourne 27. zápas v řadě, v hledišti scházel jeho otec Srdjan. Ten se totiž rozhodl, že se na semifinále svého syna podívat nepůjde. Důvodem byl skandál, kterého se dopustil ve středu večer.

Srdjan Djokovič byl zachycen na videu s ruskými fanoušky, kteří propašovali do Melbourne Parku ruskou vlajku s podobiznou Vladimira Putina. Zatímco stál vedle muže, který měl na tričku písmeno Z (tento symbol používají jako označení ruské jednotky během invaze na Ukrajinu), pronesl heslo: „ať žijí Rusové“.

Video a fotografie se začaly šířit na sociálních sítích, což pořádně popudilo Vasyla Myrošnyčenka, velvyslance Ukrajiny v Austrálii. „To, že otec nejslavnějšího tenisty na světě podporuje Putina, není dobré,“ řekl v rozhovoru pro deník The Age Myrošnyčenko, podle něhož je důležité, aby byla celá záležitost prošetřena.

Sám Srdjan se později k celé situaci vyjádřil a uvedl, že rozhodně nepodporuje ruské válečné tažení na Ukrajině. „Moje rodina si prožila hrůzy války a jediné, co si přejeme, je mír,“ řekl v prohlášení. „Byl jsem s Novakovými fanoušky, stejně jako jsem po každém jeho zápase, abych oslavoval jeho vítězství a vyfotil se s nimi,“ podotkl s tím, že padl do pasti ruské propagandy.

Otec Novaka Djokoviče se nakonec rozhodl, že kvůli zmíněnému skandálu nepřijde do hlediště k semifinálovému utkání Australian Open, aby jeho syn nebyl během zápasu vyrušován případnými negativními ohlasy publika.

Za svého otce se postavil i sám bývalý první hráč světa. Podle něho došlo k nešťastnému nedorozumění. „Pouze procházel a udělal si (s fanoušky) fotku. Situace ale eskalovala. Byl touto skupinou fanoušků zneužit. Také jsem slyšel, co řekl na videu. Popřál jim zdraví. Bohužel, některá média to interpretovala špatně,“ vysvětloval Novak Djokovič.

„Kolem byla spousta srbských vlajek, myslel si, že se fotí s někým ze Srbska. Nemohu se na něj zlobit nebo být šokovaný, protože mohu říct, že to nebyla jeho chyba. Šel slavit s mými fanoušky, to je vše. To je, co se stalo,“ pokračoval Djokovič. „Potom se samozřejmě kvůli mně cítil špatně, protože věděl, jak se události posledních dní projeví na mediálním tlaku.“

„Jak řekl můj otec ve svém prohlášení, jsme proti válce a nikdy nebudeme podporovat žádné násilí ani žádnou válku. Víme, jak je to zničující pro všechny lidi v jakékoli zemi, která si válkou prochází,“ dodal.

Djokovič se v nedělním finále utká se Stefanosem Tsitsipasem. Kromě grandslamového titulu bude ve hře také post světové jedničky.