Názor proti proudu. Bývalá britská jednička překvapila touhou po grandslamové změně

- Jan Vojkůvka

Bývalá britská tenistka, jejíž kariéru zdecimovala zranění, kvůli kterým nebyla schopna plně prodat svůj potenciál a talent, by se ráda na grandslamových turnajích dočkala změny. Podle rodačky z Londýna by i ženy měly po vzoru mužů hrát zápasy na tři vítězné sety. Tento formát zápasů by měl podle ní být zaveden alespoň od čtvrtfinále.

Podle Robsonové by zápasy na tři vítězné sady sice mohly pořadatelům způsobit menší problémy s plánováním programu, ale na druhou stranu by daly ženským tenistkám prostor, aby napravily případný pomalejší vstup do utkání a do závěrečných bojů o grandslam pustily skutečně ty nejlepší.

Většinový názor přitom je opačný. Zápasy na tři vítězné sady byly v minulosti součástí ženského tenisu, od tohoto formátu duelů však bylo upuštěno. V době, kdy zejména na grandslamových turnajích pobírají muži i ženy stejné odměny, se však občas objevují zmínky o tom, že by i ženy měly hrát delší a náročnější bitvy.

Britka Robsonová, která na Australian Open spolupracuje jako expertka s Eurosportem, věří, že nastal čas na změnu. „Myslím, že ženy jsou rozhodně schopné hrát zápasy na tři vítězné sety,“ řekla rozhodně. „Pro pořadatele by takové plánování bylo asi logistickou noční můrou, ale nechápu, proč nehrajeme na tři vítězné sety od čtvrtfinále,“ přemítala Robsonová.

„Během několika posledních let se ukázalo, že některým hráčkám by mohlo pomoci, kdyby před sebou měly možnost ještě jednoho setu, se kterým by mohly pracovat,“ pokračovala Robsonová. „Když se dostanete do svého prvního grandslamového finále, jste v prvních gemech hrozně nervózní. Jen mrknete a prohráváte o set a brejk. Delší zápasy by poskytly více času, aby se člověk, dalo by se říct, v průběhu střetnutí zotavil. Vím, že názory na to jsou rozdělené, ale myslím, že holky to zvládnou,“ upozornila.

Devětadvacetiletou Robsonovou v průběhu celé kariéry sužovala zranění, kvůli kterým se nedokázala na ženském okruhu výrazněji prosadit, přestože se objevila dokonce na 27. místě světa. Poté, co se v roce 2018 podrobila operaci kyčle, tak se představila už jen na třech turnajích ITF, načež v minulém roce, po neustálém oddalování dalšího comebacku, oznámila konec kariéry.

Jejím největším úspěchem byl zisk stříbrné olympijské medaile z Londýna 2012, kdy se do finále smíšené čtyřhry probila po boku Andyho Murrayho.