Piquého Kosmos žaluje ITF, za ukončení smlouvy žádá mnohamilionové odškodné

- Filip Lefenda

Investiční skupina Kosmos, v jejímž čele stojí bývalý španělský fotbalový reprezentant Gerard Piqué, zažalovala Mezinárodní tenisovou federaci u Sportovního arbitrážního soudu. Od ITF požaduje tučné finanční odškodnění za předčasné vypovězení partnerské smlouvy k Davisově poháru.

Mezinárodní tenisová federace se s marketingovou firmou Kosmos dohodla v roce 2018 na dlouhé pětadvacetileté spolupráci. Podpis smlouvy měl za následek změnu herního formátu Davisova poháru. O vítězi se nově rozhodovalo v rámci finálového turnaje, jenž se konal na neutrální půdě ve Španělsku.

Před dvěma týdny ITF bez bližších podrobností oznámila, že partnerství s Kosmosem předčasně vypověděla. Firma nyní žádá mnohamilionové odškodné „za neopodstatněné ukončení kontraktu mezi oběma stranami na organizaci Davis Cupu na 25 let a za poškození společnosti,“ jak se píše v oficiálním prohlášení.

Podle spekulací španělských médií zvažovala žalobu i samotná ITF. Na vině měly být neuhrané finanční závazky ze strany Kosmosu. Piquého společnost se již dříve zavázala, že po dobu trvání smlouvy nainvestuje do populární týmové soutěže celkem tři miliardy dolarů (více než 65,6 miliardy korun).