Odporné! Australian Open řeší skandál, postarali se o něj srbští a ruští fanoušci

- Michal Hladký

Ruská invaze na Ukrajinu nenechala chladnými ani organizátory Australian Open. Ti zakázali v areálu turnaje jakékoliv ruské či běloruské symboly, natož pak ty, které přímo podporují kroky moskevského diktátora. Jenomže pravidly si nelámali hlavu srbští a ruští fanoušci, kteří na čtvrtfinálové utkání mezi Novakem Djokovičem a Andrejem Rubljovem propašovali vlajku s podobiznou Vladimira Putina či tričko se symbolem „Z“.

Po apelu ukrajinského diplomata Myrošnyčenka jsou všechny proruské symboly v dějišti Australian Open přísně zakázány. Ochranka dokonce disponuje manuálem s výčtem znaků, se kterými do areálu fanoušky nesmí pustit. Chybička se vloudila na čtvrtfinálovém zápase Novaka Djokoviče s Andrejem Rubljovem.

Srb ho ovládl po setech 6:1, 6:2 a 6:4. Ve světě se ale v současnosti neřeší jen famózní výkon Djokoviče, ale také odporné chování srbských a ruských fanoušků na tribunách.

Jeden z příznivců Novaka Djokoviče na utkání dorazil v černém triku s ruským válečným symbolem „Z“. S sebou měl ještě jedno, bílé s nápisem podporujícím srbského hráče, které si pak od svého oblíbence dokonce nechal podepsat.

Na sociálních sítích taktéž koluje video, ve kterém v hloučku srbských a ruských příznivců vlaje vlajka s podobiznou Vladimira Putina.

K situaci se okamžitě vyjádřil například bývalý ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov. „Tenhle už se na žádném turnaji neukáže, alespoň ne v Austrálii, že?“ vzkázal pořadatelům. Ti ještě k incidentu žádné stanovisko nezveřejnili.