Austrálie mi přirostla k srdíčku, líčí čtvrtfinalistka Valentová. Proč málem zmeškala turnaj?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Počtvrté v kariéře si Tereza Valentová užívá atmosféru juniorského grandslamu. Osmifinalistka loňského Australian Open se vrátila do Melbourne jako nasazená dvojka a jedna z hlavních favoritek turnaje, což zatím sebevědomě potvrzuje. Po třísetových výhrách v prvním a druhém kole se tentokrát na dvorci příliš nezdržela a za pouhých 55 minut vyřídila v osmifinále Japonku Haju Kinošitaovou (6:2, 6:1).

„Potřebovala jsem už kratší zápas, abych ušetřila síly,“ usmívala se po postupu do čtvrtfinále Australian Open Tereza Valentová, která je poslední zbývající českou juniorkou v singlovém pavouku.

Členka TK Sparta Praha vstoupila do melbournského grandslamu dvěma vydřenými výhrami nad Američankou Arianou Anazagastyovou-Pursoovou (4:6, 6:4, 7:5) a Australankou Emerson Jonesovou (4:6, 6:3, 6:1). „První dvě kola byla strašně těžká,“ přiznala Valentová, jež také odhalila potíže, jimiž musela projít.

„Po příletu do Austrálie jsem hrála dva dny, pak jsem dostala vysoké horečky. Ležela jsem, vůbec jsem netrénovala. Byla jsem strašně nervózní, jestli vůbec nastoupím, protože s horečkami by to nešlo. Naštěstí jsem se z toho vyležela, pomohly mi i prášky. Stále nejsem stoprocentní, ale už je to mnohem lepší,“ vysvětlila světová juniorská šestka.

Loni se Valentová zúčastnila kromě Australian Open také Roland Garros a Wimbledonu, v obou případech ale skončila už v úvodním kole. Nyní si užívá postupu mezi nejlepší osmičku účastnic turnaje.

„Je to nepopsatelný pocit, jsem moc ráda, že jsem vůbec mohla nastoupit. Bála jsem se, že jsem letěla přes půl světa kvůli ničemu. Říkala jsem si: ‚To je snad naschvál!‘,“ živě líčila Valentová, která si prosluněnou Austrálii zamilovala.

„Líbí se mi tady, počasí je skvělé, i když někdy až moc teplo. Přirostlo mi to tady k srdíčku, byl to můj první grandslam a zahrála jsem na něm dobře. Je živější a veselejší než jiné turnaje,“ doplnila v dobré náladě Valentová, kterou čeká v zítřejším čtvrtfinále v aréně Margaret Courtové nasazená devítka Alina Kornejevová.

Australian Open, Melbourne (AUS, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry dívek
Haju Kinošitaová (JPN) – TEREZA VALENTOVÁ 2:6, 1:6

2. kolo dvouhry dívek
Emerson Jonesová (AUS) – TEREZA VALENTOVÁ 6:4, 3:6, 1:6

1. kolo dvouhry dívek
Ariana Anazagastyová-Pursoová (USA) – TEREZA VALENTOVÁ 6:4, 4:6, 5:7