Vždycky jsem dostala extra míč zpátky, lituje Plíšková. Další cíle? Teď jen grandslamy

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Ani tentokrát se Karolína Plíšková vytoužené grandslamové trofeje nedočká. Do čtvrtfinále Australian Open vstoupila rychlým brejkem, postupně ale přebírala kontrolu na kurtu její houževnatá polská protivnice Magda Linetteová. Před zraky své slavné krajanky Agnieszky Radwaňské předvedla soustředěný výkon, nechybovala, využívala mezer ve hře české favoritky i vlastních chytrých řešení a zaslouženě zvítězila 6:3 a 7:5. „Soupeřka hrála opravdu dobře od základní čáry, na kurtu jsem nenašla prostor, kam bych mohla trefit vítězné údery. Na servisu se mi dnes nedařilo,“ litovala Plíšková.

V čem vás dnes Magda Linetteová předčila?
Bylo to proti ní opravdu těžké, nechybovala, nedala mi nic zadarmo. Ona skvěle pokrývala kurt, takže pak jsem měla pocit, že si pro to musím jít víc a víc. A to vyústilo ve více chyb. Když jsem zahrála po lajně, ona dala skvělý úder křížem. Bylo takticky obtížné hrát totéž co v předchozích zápasech. Když měla ona potíže při svém podání, zahrála dobře. Samozřejmě jí za to dávám kredit. Ode mě to nebylo špatné, ale určitě to mohlo být lepší.

Působila jste méně svěže než v předchozích utkáních. Netrápily vás nějaké zdravotní potíže?
Zdravotně jsem byla v pohodě, cítila jsem se jen trochu unavenější a tužší. Ale to byly spíš nervy. Přišlo mi, že se dost hrálo a balón byl často ve hře, vždycky jsem dostala extra míč zpátky, což mi samozřejmě vzalo nějakou energii. Centrkurt je trošičku pomalejší. Měla jsem pocit, že jsem to jen já, kdo do toho buší, zatímco ona si to tam docela v klídku sbírá.

Za stavu 5:5 ve druhém setu jste udělala dvě dvojchyby, z toho jednu hodně do autu, Linetteová měla v dalším gemu potíže s nadhozem podání. V čem byl problém?
Na té straně dvorce bylo nepříjemné ostré slunce, je to tady v tomto ohledu každý rok brutální. Kolem jedné hodiny odpolední je to nejhorší. Neviděla jsem skoro nic, soupeřka sice dvojchybu nedala, ale servis v posledním gemu spíš také jen tak házela.

Na grandslamový titul jste opět nedosáhla, podruhé v řadě jste ale postoupila do čtvrtfinále grandslamu. Jak hodnotíte vaši účast na Australian Open 2023?
Je to teď těžké. V turnaji zůstaly jen hráčky, které už jsem porazila, takže té šance je škoda. Jsem velmi zklamaná, protože to byl zápas, který jsem měla vyhrát a mohla vyhrát. Na druhou stranu jsem tady celkově hrála dobrý tenis, ani ten dnešní zápas nebyl nějak šílený. Turnaj mi ukázal některé pozitivní věci. Těší mě, že jsem se dostala zpátky do téhle fáze, a budu se nadále snažit.

Dokážete určit vaše cíle pro další část sezóny?
Moje cíle jsou momentálně jen grandslamy. Chci se na ně důkladně připravit, určitě ale nebudu žádné jiné turnaje nijak vypouštět. Chci je využít hlavně k tomu, aby se moje hra někam posunula a abych takový zápas už neprohrála.

Zvažujete i omezení počtu odehraných akcí?
Ne, naopak chci hrát co nejvíc a bodovat. Když pak budu výše nasazená, možná bude pár losů lehčích (Plíšková je momentálně na 31. místě žebříčku, po Australian Open se posune těsně za Top 20, pozn. red.). Jsem tenistka, která potřebuje hrát zápasy. Nechci říct, že ostatní turnaje pojmu tréninkově, ale třeba tam vyzkouším něco jiného. Ráda bych si udržela aktivní hru, kterou jsem tady předváděla v prvních čtyřech zápasech. Tohle je myslím jediná cesta.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (31.) – Magda Linetteová (POL, 45.) 3:6, 5:7