Australian Open: Plíškovou ve čtvrtfinále zastavila bezchybná Linetteová, duo K+S je už v semifinále

- Redakce

Australian Open ve středu poznalo své poslední semifinalisty a semifinalistky ve dvouhře. O postup mezi čtveřici nejlepších tenistek bojovala Karolína Plíšková, ve čtvrtfinále ale podlehla téměř nechybující Polce Magdě Linetteové ve dvou setech. Aryna Sabalenková následně bez výraznějších potíží vyzrála na Chorvatku Donnu Vekičovou. Překvapivou jízdu Američana Bena Sheltona zastavil jeho krajan Tommy Paul, v hlavním šlágru programu pak Andreje Rubljova přehrál Novak Djokovič. Loňské turnajové šampionky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková postoupily už do deblového semifinále.

Plíšková podlehla ve čtvrtfinále Linetteové
Karolína Plíšková (31.) na Australian Open maximum z roku 2019 nevyrovnala. Nasazená Češka nepotvrdila ve středečním čtvrtfinále roli papírové favoritky proti Magdě Linetteové (45.), s níž prohrála v desátém vzájemném utkání teprve potřetí, a sice po setech 3:6 a 5:7.

Plíšková vstoupila do souboje dvou třicetiletých hráček brejkem, jenže ten byl zároveň i posledním. Linetteová oplácela stejnou mincí a v šesté hře získala na příjmu rozhodující výhodu. Herní převahu měla rodačka z Poznaně rovněž ve druhém dějství. Plíšková odvrátila za stavu 2:2 tři brejkboly a stejný počet musela likvidovat i o dvě hry později. Za stavu 5:5 už ji štěstí opustilo. Linetteová zvládla její servis prolomit celkově potřetí a zakrátko zápas dopodávala do zdárného konce.

„Bylo to proti ní opravdu těžké, nechybovala, nedala mi nic zadarmo. Jsem velmi zklamaná, neodehrála jsem dobrý zápas. Nebylo to špatné, ale určitě to mohlo být lepší. Ona skvěle pokrývala kurt, takže pak jsem měla pocit, že si pro to musím jít víc a víc. A to vyústilo ve více chyb,“ hodnotila Plíšková.

Polka v Melbourne znovu vylepšila své grandslamové maximum, o finále si zahraje s rozjetou Běloruskou Arynou Sabalenkovou (5.).

Djokovič nedal Rubljovovi šanci
Novak Djokovič (5.) každým zápasem více dokazuje, že mu role favorita na celkové prvenství po zásluze náleží. Ve čtvrtfinále Australian Open Srb zametl s Andrejem Rubljovem (6.), a to za dvě hodiny a tři minuty po setech 6:1, 6:2 a 6:4.

Djokovič v utkání ani jednou neztratil servis, svému soupeři ho pak vzal pětkrát. V semifinále srbský tenista narazí na Američana Tommyho Paula.

Americký souboj ovládl Paul
Překvapivá jízda Bena Sheltona (89.) na Australian Open je u konce. Stopku mu ve čtvrtfinále vystavil jeho krajan Tommy Paul (35.), jenž zvítězil za tři hodiny a šest minut po setech 7:6(6), 6:3, 5:7 a 6:4.

Přestože dvacetiletý Shelton v utkání nasázel 24 es, na servisu si jistý vůbec nebyl. Svému soupeři nabídl hned 15 brejkbolů, přičemž Paulovi k postupu stačilo proměnit tři z nich. V semifinále se rodák z Floridy utká se Srbem Novakem Djokovičem. 

Sabalenková si ve čtvrtfinále poradila s Vekičovou
Aryna Sabalenková (5.) neztratila set ani při svém devátém letošním vystoupení. V Melbourne porazila poměrem 6:3 a 6:2 neoblíbenou Donnu Vekičovou (64.), s níž prohrála rovnou pět z předchozích šesti vzájemných zápasů, a zajistila si účast v semifinále Australian Open.

Nutno říct, že se hrálo hodinu a 49 minut, a duel byl tak vyrovnanější, než napovídá výsledek. Hned deset gemů rozsoudila až shoda. Obě hráčky pak vyrobily dohromady celkem 22 dvojchyb. „Pilnější“ byla v tomto směru Chorvatka, která jich do statistik zapsala 13.

Duo K+S ztratilo ve čtvrtfinále jen pět gemů
Další suverénní vystoupení mají za sebou Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková na grandslamovém Australian Open. České obhájkyně trofeje porazily ve čtvrtfinále čtyřhry i díky pěti proměněným brejkbolům americko-nizozemskou dvojici Desirae Krawczyková, Demi Schuursová po hodině a 11 minutách 6:2 a 6:3.

V semifinále se duo K+S střetne s Ukrajinkou Martou Kosťukovou a Rumunkou Elenou-Gabrielou Ruseovou.

Valentová prolétla do čtvrtfinále
Tereza Valentová bez větších problémů postoupila do čtvrtfinále juniorského Australian Open a vylepšila své grandslamové maximum. V osmifinále přehrála Japonku Haju Kinošitaovou, a to za 55 minut po setech 6:2, 6:1, když dokázala odvrátit pět brejkbolů. Česká tenistka v dalším kole narazí na Alinu Kornejevovou.

Ohlasy Terezy Valentové naleznete zde.

Junior Filip uhrál v osmifinále jen dva gemy
Sedmnáctiletý Jakub Filip se rozloučil s juniorským Australian Open v osmifinále, kde nestačil na Američana Learnera Tiena poměrem 0:6 a 2:6. Utkání trvalo pouze 49 minut, Filip v něm vyprodukoval šest vítězných úderů a 25 nevynucených chyb (soupeř měl bilanci 13:10).

Vybrané zápasy 10. hracího dne Australian Open

Čtvrtfinále mužské dvouhry
Ben Shelton (USA, 89.) – Tommy Paul (USA, 35.) 6:7(6), 3:6, 7:5, 4:6
Andrej Rubljov (6.) – Novak Djokovič (SRB, 5.) 1:6, 2:6, 4:6

Čtvrtfinále ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (31.) – Magda Linetteová (POL, 45.) 3:6, 5:7
Aryna Sabalenková (5.) – Donna Vekičová (CRO, 64.) 6:3, 6:2

Čtvrtfinále mužské čtyřhry
Mies (GER), Peers (AUS) – Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 4:6, 7:6(2), 2:6
Koolhof (NED), N. Skupski (GBR) – Hijikata, Kubler (oba AUS) 3:6, 1:6

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
Aojamaová, Šibaharaová (obě JPN) – Dolehideová (USA), Kalinská (-) 6:3, 6:3
Hunterová (AUS), Mertensová (BEL) – Kosťuková (UKR), Ruseová (ROU) 6:7(6), 6:2, 4:6
Ch. Čchan (TPE), Jang (CHN) – Gauffová, Pegulaová (obě USA) 1:6, 1:6
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Krawczyková (USA), Schuursová (NED) 6:2, 6:3

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry
Mirzaová, Bopanna (oba IND) – Krawczyková (USA), N. Skupski (GBR) 7:6(5), 6:7(5), 10:6

Osmifinále dvouhry chlapců
Learner Tien (USA) – JAKUB FILIP 6:0, 6:2

Osmifinále dvouhry dívek
Haju Kinošitaová (JPN) – TEREZA VALENTOVÁ 2:6, 1:6

Osmifinále čtyřhry chlapců
Jones (AUS), Panarin (-) – Frusina (USA), HRAZDIL 6:4, 4:6, 6:10
Cina (ITA), Edengren (SWE) – Fix (GER), KALINA 6:7(6), 7:5, 10:5

Osmifinále čtyřhry dívek
Moyanová (ARG), ŠMEJKALOVÁ – Mesterová (ROU), Zhiyenbayevová (GER) 4:6, 5:7

Kompletní výsledky všech zápasů Australian Open naleznete zde.