Lehečkův trenér Navrátil: o důležitosti sparingů, cenném obratu i ultimátní výzvě

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Bílá mikina s kapucí, kšiltovka a sluneční brýle. To je melbournská výstroj trenéra Michala Navrátila, který si společně se svým svěřencem Jiřím Lehečkou užívá fenomenální jízdu na grandslamovém Australian Open. Jednadvacetiletý Lehečka skolil po Cameronovi Norriem také světovou sedmičku Félixe Augera-Aliassimeho (4:6, 6:3, 7:6, 7:6) a může se těšit na čtvrtfinále proti čtvrtému hráči žebříčku Stefanosovi Tsitsipasovi z Řecka. „Bude to zase úplně nový příběh a obrovská výzva,“ říká exkluzivně pro Tenisový svět čtyřicetiletý Navrátil.

Jak zpětně hodnotíte Jirkovo vítězství v osmifinále nad Félixem Augerem-Aliassimem?
Byl to krásný zápas. Jirka hrál v aréně Margaret Courtové už jako junior, tehdy tam ale nezískal ani gem (Lehečka tam v roce 2019 absolvoval neúspěšnou dohrávku čtvrtfinále s Američanem Emiliem Navou, pozn. red.). Teď to byl úplně jiný zápas. Jirka ho zvládl bravurně, jsem na něj nesmírně pyšný.

Čím si podle vás Jirka zajistil triumf nad světovou sedmičkou?
Ze začátku byl podle mě Auger-Aliassime lepší, výborně servíroval. Od druhého setu se Jirka začal zvedat, analyzoval, jak se věcí mají, byl aktivnější a ve výměnách lepší. Zvládl fantasticky první tiebreak, hru ovládal i ve čtvrtém setu. Až v závěru začal soupeř trochu přebírat iniciativu, Jirka ale udržel koncentraci a utkání dotáhl k výhře. Jsem moc rád, že to tak dopadlo, jelikož v tiebreacích mají většinou výhodu servismani. A hlavní zbraní Augera-Aliassimeho je právě podání.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Michal Navratil (@navi_houmi)

Výhra se zdá být ještě cennější tím, že Jirka musel proti favoritovi dohánět manko setu…
Je to daleko těžší, už se mu to povedlo s Norriem. Jirka už má ale zkušenosti z minulého roku. I díky francouzskému agentovi Pierrovi Christenovi, který mu domlouvá sparingy, si zatrénoval s mnoha hráči z Top 10. Jirka si ověřil, že hru ovládá, jenom potřeboval získat sebevědomí a nahrát zápasy, aby to mohl prodat.

Ve čtvrtfinále čeká Jirku ultimátní výzva. Stefanos Tsitsipas si na Australian Open zahrál už třikrát semifinále a zkušeností s velkými zápasy má na rozdávání…
Bude to zase úplně nový příběh. Tsitsipas už na centrkurtu dost zápasů odehrál, naopak Jirka tam dosud nikdy nenastoupil. Je to obrovská výzva, ale na druhou stranu Jirka už se s Tsitsipasem střetl v Rotterdamu (Lehečka loni v únoru prohrál v rotterdamském semifinále 6:4, 4:6 a 2:6, pozn. red.). Myslím, že utkání ovládal, ale doplatil na takzvanou mladickou daň, neměl tolik zkušeností. Navíc musel hrát kvalifikaci, takže už neměl tolik energie. Jirka s ním i jednou trénoval. Myslím, že Stefanos bude nervózní, protože je favoritem. Zároveň ví, že Jirka dokáže zahrát skvělý tenis.