Linda Fruhvirtová: Můžu mít hlavu nahoře. Těším se, že se do Melbourne vrátím

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Favorizovaná Donna Vekičová působila v utkání s houževnatou Lindou Fruhvirtovou často bezradně. Když po více než dvou hodinách vydřela vítězství a postup do čtvrtfinále Australian Open, ještě notnou chvíli vydýchávala náročnou zkoušku, kterou absolvovala v aréně Margaret Courtové. Sedmnáctiletá Fruhvirtová jednoznačně mohla i přes porážku 2:6, 6:1 a 3:6 opouštět slavný tenisový stánek se vztyčenou hlavou.

Co vám běželo hlavou, když jste po těsné porážce s Donnou Vekičovou odcházela z arény Margaret Courtové?
Taková těsná prohra samozřejmě vždycky mrzí. Říkám si, že jsem mohla klidně jít ještě dál. Čtvrtfinále grandslamu bylo blízko. Udělala jsem, co se dalo, ale o kousek to nevyšlo. Myslím, že můžu turnaj hodnotit pozitivně a mít hlavu nahoře. Dokázala jsem si, že se svou herní úrovní se můžu dostat do grandslamového čtvrtfinále. Vekičová je aktuálně ve výborné formě, i tak to bylo jen o pár bodech a ve výměnách jsem se držela. Utkání mi ukázalo, na čem dále pracovat, abych příště byla silnější.

Které herní aspekty podle vás vyrovnaný duel rozhodly?
Bylo to dnes o pár míčích, soupeřka v důležitých momentech třetího setu dobře zaservírovala. V jednom důležitém gemu se jí dvakrát povedl hodně šťastný druhý servis, naopak já jsem si v rozhodujícím setu podáním moc nepomohla. Ale aspoň je tam prostor pro zlepšení.

Při utkání jste neváhala hecovat fanoušky. Atmosféra velkých kurtů vám evidentně sedí, že?
Miluju hrát před lidmi, i proto jsem publikum během zápasu občas hecovala. Když lidi takhle fandí a když jsou super výměny, taková atmosféra vás úplně pohltí. Určitě jsem si užívala hrát před zdejšími fanoušky a těším se, že se sem vrátím.

Dokážete vybrat nejsilnější zážitky z uplynulého týdne?
Určitě bych mezi ně zařadila i úspěchy ségry Brendy, které jsem tady dost prožívala. Měla moc těžké zápasy v kvalifikaci a hned na první pokus se probojovala do hlavní soutěže, což není jen tak, navíc v patnácti letech.

Jak jste si užívala, že jste na tak velkém turnaji i se sestrou?
Byl to náš první společný grandslam dospělých a bylo skvělé mít ji tady s sebou. Loni jsme měly hodně odlišný program a na turnajích jsme se společně moc nepotkávaly. Určitě jsme si to tady užily a už se nemůžeme dočkat dalších společných akcí.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Osmifinále ženské dvouhry
Donna Vekičová (CRO, 64.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (82.) 6:2, 1:6, 6:3