Šlo mi skoro vše, na co jsem sáhla, raduje se Plíšková. Jak vysvětlila zlepšení pohybu?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Téměř dokonalou show předvedla Karolína Plíšková divákům v rozpálené Kia Areně. Přestože několikatisícové publikum stranilo spíše Číňance Šuaj Čang, česká ranařka potvrdila svou parádní formu a za nicotných 55 minut triumfovala 6:0 a 6:4. K postupu do svého jedenáctého grandslamového čtvrtfinále si pomohla hned 33 vítěznými údery, z nichž bylo 12 es. „Dneska jsem měla pocit, že mi šlo skoro vše, na co jsem sáhla,“ libovala si na pozápasové tiskovce Plíšková.

Můžete se vrátit k momentu, kdy jste prohrávala ve druhém setu 2:4? Poté jste získala 15 fiftýnů v řadě a utkání jste rychle uzavřela…
To ani nevím, že jsem měla 15 vyhraných míčků v řadě. Ale bylo jasné, že v prvním setu šlo všechno hladce a že to tak asi nepůjde dva sety v kuse. Dalo se čekat, že přijde nějaká těžší chvíle. Jsem ráda, že jsem si jí prošla. Všechny dosavadní zápasy byly spíš lehčí, tohle byl trochu těžší moment.

I když soupeřka chvilku vedla, vypadala jste v pohodě a soustředěně. Jak jste se cítila?
Na kurtu jsem se cítila dobře, což bylo myslím i vidět. Hrála jsem agresivně a rychle, takhle bych si přála hrát vždycky. Samozřejmě někdy to jde líp, někdy je tam naopak více chyb. Ale dneska jsem měla pocit, že mi šlo skoro vše, na co jsem sáhla. I pár těsných míčků mi skončilo na lajně, hlavně v prvním setu. Ve druhé sadě už můj výkon nebyl tak perfektní, ale tenis byl ode mě pořád dobrý.

Číňanka už z vás musí mít vítr, prohrála s vámi i osmé vzájemné utkání. Jak moc si proti ní věříte?
I přes jednoznačně kladnou bilanci jsem dneska měla docela respekt. Viděla jsem ji tady a zdálo se mi, že hraje opravdu dobře. A zrovna v Melbourne se jí daří (maximem Čang na Australian Open je čtvrtfinále z roku 2016, pozn. red.). Navíc jsme spolu už pár let nehrály, což samozřejmě mění situaci. I proto jsem byla připravená na to, že utkání může být opravdu těžké.

Čím si vysvětlujete vzájemnou bilanci 8:0?
Sedí mi její hra. Nemá moc velký servis, takže když se mi sejde gem, mám velkou šanci na returnu. Dnes jsem navíc i dobře servírovala, což je pro mě nejlepší kombinace, když není tlak z jejího servisu. Hraje míče hodně brzo, ale byla jsem na to připravená.

Čang včera spolu s deblovou parťačkou Beatriz Haddadovou Maiaovou selhaly ve druhém kole čtyřhry, když proti Markétě Vondroušové a Miriam Kolodziejové zahodily vedení 5:0 a 40:0 v rozhodující sadě a celkem neproměnily devět mečbolů. Všimla jste si?
Zápas jsem trošku sledovala a dneska jsem o něm mluvila i s Markétou. Byl to neskutečný obrat, je to brutální... Sascha (Bajin) mi říkal, ať jsem připravená, že kdyby byl náhodou třetí set, soupeřka může být unavenější.

Nelze si nevšimnout, že se po dvorci pohybujete mnohem lépe než třeba loni. Dokážete tuto změnu vysvětlit?
Po loňském Wimbledonu jsem obměnila tým a přijala i nového kondičního trenéra Jeze Greena, který už spolupracoval s řadou hvězd. Dokonale zanalyzoval můj pohyb. I když vím, že se nikdy nebudu pohybovat jako některé holky, opravdu hodně jsme na mém pohybu zapracovali. To, co spolu děláme, mi dává smysl. V Melbourne sice není, ale na turnajích se toho už stejně nedá udělat tolik jako v přípravných blocích. Fyzicky se cítím dobře. Mám dobrou výdrž, doběhnu spoustu balónů a hlavně o tom nepřemýšlím. Prostě se rozběhnu rovnou, zatímco dříve jsem často přemýšlela, jestli mám vůbec vyrazit. Teď už je to úplně automatické.

Do čtvrtfinále grandslamu jste postoupila už po jedenácté v kariéře. Ať už pro vás turnaj dopadne jakkoliv, co o takovém výkonu soudíte?
Ještě třeba před pěti lety mi přišlo, že v prvních dvou kolech se dalo počítat, že asi neprohraju. Nyní je už od prvního kola konkurence tak vysoká, že nechci nic brát jako samozřejmost. Ať už se dál stane cokoliv, postup do čtvrtfinále v takhle silném pavouku je určitě úspěch. Mám ale větší cíle, chci tady ještě zůstat.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Osmifinále ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (31.) – Šuaj Čang (CHN, 22.) 6:0, 6:4