Nadalovo (ne)logické trápení. Kdo z Čechů by zápas dohrál a kdo lituje soupeře?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Pro fanoušky Rafaela Nadala to byla mimořádně bolestivá podívaná. Jejich oblíbenec se ve druhém kole Australian Open potýkal se zraněním levé kyčle, na kurtu působil pouze jako stín suveréna, který o rok dříve v aréně Roda Lavera oslavil svůj jednadvacátý grandslamový titul. Už během jeho utkání s Mackenziem McDonaldem se rozvinula živá debata, zdali měl Nadal navzdory urputným bolestem dohrát, nebo měl v prakticky beznadějné pozici vzdát. O svůj pohled na tuto událost se podělili Jiří Lehečka, Karolína Plíšková, Markéta Vondroušová a Marie Bouzková.

Obhájce trofeje Rafael Nadal tahal ve druhé rundě Australian Open proti Mackenziemu McDonaldovi za kratší konec, za nepříznivého stavu 4:6 a 3:5 si vyžádal přestávku na ošetření, při níž se snažil ulevit bolestem levé kyčle. V duelu se poté rozhodl pokračovat, přestože se nemohl pořádně hýbat ani hrát bekhend.

Nejen na sociálních sítích se posléze objevily názory, že Nadal, který má už tak výrazně posunutý práh bolesti, neměl riskovat zhoršení zranění a měl raději vzdát. „Myslím, že to má v sobě, že chce zápas dokončit. Já taky nechci skrečovat, když mě něco bolí, rozumím mu. Na druhou stranu on už nic dokazovat nemusí. Bylo vidět, že fakt kulhal, takže ho to bolelo hodně,“ řekla svůj názor na Nadalovo rozhodnutí Markéta Vondroušová, jež mezi profesionálkami zatím skrečovala pouze jednou (v roce 2018 ve Stuttgartu).

Šestatřicetiletý Nadal nedohrál celkem deset utkání, naposledy vzdal semifinále US Open 2018 a ve stejném roce čtvrtfinále na Australian Open. Na melbournském grandslamu nedokončil ani čtvrtfinále v roce 2010, kdy obhajoval titul. Tentokrát při hájení trofeje k podobnému kroku nesáhl.

„Asi bych to taky dohrála,“ doznala se Marie Bouzková. „Znám Rafovu filosofii a vím, že vždycky chce zápas dohrát. Dělá to jednak z respektu k soupeři a jednak proto, že až do posledního míčku nevíte, co se na kurtu může stát. Samozřejmě jde ale i o to, aby si člověk své zranění nezhoršil. Když jsem loni v Madridu spadla a nalomila si kůstku v ruce, věděla jsem, že zápas nemůžu dohrát, protože by mi to mohlo ublížit,“ poznamenala wimbledonská čtvrtfinalistka.

Poněkud jiný náhled na Nadalovo jednání a jeho efekt na soupeře má dvojnásobná grandslamová finalistka Karolína Plíšková, jíž se nelíbí zpochybňování Američanova vítězství.

„Osobně je mi líto vítěze. Měl už vyhrané skoro dva sety, aniž by Nadal to zranění měl, a tohle mu pak hodně sebere kredit za to, že porazil favorita,“ zdůraznila třicetiletá Plíšková. „Myslím, že by ho porazil i bez zranění, protože Nadal tady letos nehrál moc dobře (na United Cupu prohrál oba své zápasy, pozn. red.). Naopak McDonald hrál moc dobře, ale teď všichni berou, že Nadal prohrál kvůli zranění. Když je to fakt špatné, musí podle mě hráč skrečovat. Pokud to ale tak špatné není, hraje se dál a počítala bych to jako normální vítězství,“ uvedla.

O Nadalově jednání nemá jasno nejlepší český tenista Jiří Lehečka, který se ale majitele 22 grandslamových trofejí netroufá soudit. „Je to hrozně těžké, protože toho v tenise dokázal snad nejvíc ze všech,“ neváhal přiznat jednadvacetiletý Lehečka. „Kdybych ale měl podobný problém, nemohl bych hrát bekhend a neměl bych vyloženě šanci zápas otočit, asi bych už dál nehrál,“ zmínil Lehečka.

Rozsah Nadalova zranění odhalila po utkání magnetická rezonance, jedná se o poranění druhého stupně v kyčelním svalu levé nohy. Standardní doba léčby trvá v takovém případě šest až osm týdnů. To znamená, že by se španělský matador měl vrátit do turnajového kolotoče nejdříve na severoamerických Masters v Indian Wells a Miami.