Bylo to hodně o hlavě, raduje se po postupu juniorka Valentová. Dál jde i Kalina

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Hned tři Češi se představili první den juniorského grandslamu v Melbourne. Jan Hrazdil se na kurtu příliš neohřál a po porážce s Američanem Kangem se s turnajem se rozloučil. Vít Kalina povolil domácímu Winterovi pouhé dvě hry a za 56 minut si vybojoval postup. Obrovskou bitvu absolvovala Tereza Valentová, která za více než dvě hodiny otočila souboj s Američankou Arianou Anazagastyovou-Pursoovou. V neděli se představí v hlavní soutěži dvouher Amélie Šmejkalová, Maxim Mrva a Jakub Filip.

Sedmnáctiletý Jan Hrazdil se s turnajem dvouhry juniorů rozloučil už po čtyřiceti minutách, když podlehl Američanu Kylemu Kangovi 1:6, 0:6. Čech, pro kterého to byla první hlavní soutěž grandslamu v kariéře, působil velmi nervózním dojmem. Na finalistu přípravného turnaje v Traralgonu, jenž se hrál minulý týden, vůbec nestačil. „Bylo to hodně špatné, nešlo mi nic. Nezaservíroval jsem, nezareturnoval jsem, soupeř byl ve všem lepší. Prohrál jsem sice se solidním frajerem, ale hrál jsem hrozně. Bylo to asi to nejhorší, co jsem tady mohl předvést,” říkal po zápase sklesle Hrazdil, který značnou část loňské sezóny promarodil kvůli zlomenému kotníku. „Na začátku jsem byl možná trochu nervózní, ale jak to se mnou šlo z kopce, tak už ani ne,” dodal prostějovský odchovanec, který jako junior vyhrál turnaje ve dvouhře v Dubrovníku, Budapešti a Káhiře.

Hrazdil, kterého trénuje jeho matka, loni odehrál pět turnajů i mezi muži a ve slovinské Litiji vybojoval svůj první bod do světového žebříčku. „Letos budu hrát ještě převážně turnaje juniorů, ale chtěl bych do svého plánu zakomponovat i nějaké futury,” říká Hrazdil, který nyní plánuje přestup z Prostějova na Štvanici. V Melbourne ho čeká ještě čtyřhra po boku Američana Alexandera Frusiny.

Do druhého kola naopak postoupil sedmnáctiletý Vít Kalina, který porazil domácího Hugha Wintera 6:0, 6:2. „Byl jsem před zápasem hodně nervózní a první tři gemy byly hodně dlouhé. Pak jsem se rozehrál a hrál jsem skvěle. Soupeř měl někdy nebezpečný servis a hrál docela dobře z obrany, ale útok mu moc nešel. Trochu jsem se bál atmosféry. Diváci samozřejmě povzbuzovali domácího hráče, ale byli féroví a když se mi něco povedlo, tak mi taky zatleskali,” říkal po zápase hráč TK Sparta Praha, který loni vyhrál juniorský turnaj ITF doma na Spartě a byl ve finále v Rakovníku.

Kalina na Spartě trénuje i se špičkovými českými tenisty. „Mám možnost trénovat s Tomášem Macháčem či Michaelem Vrbenským, mohl jsem si zahrát i s Lukášem Rosolem. Před Austrálií mi to moc pomohlo. Za tyhle příležitosti jsem moc rád,” říká Kalina, který by chtěl letos objet všechny juniorské grandslamy a dostat se do 30. místa juniorského žebříčku a do první tisícovky mezi muži.

Aktuálně je 62. tenistou světa mezi juniory. „Do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli sem poletím, ale nakonec jsme se s týmem rozhodli, že ano. V Melbourne je to super a jsem moc mile překvapený, jak je Melbourne skvělé město,” říká Kalina, jehož vedle dvouhry čeká na Australian Open i čtyřhra po boku Němce Davida Fixe.

Přes dvě hodiny strávila na dvorci číslo 14 patnáctiletá Tereza Valentová. Nasazená hráčka číslo dvě a šestá juniorka světa musela otáčet zápas proti o rok starší Američance Arianě Anazagastyové-Pursoové. „Dneska to byl velice náročný zápas. Ze začátku jsem byla velice nervózní. Obě jsme velice slušně servírovaly a bylo to hodně o tom, komu se podaří první brejk. Soupeřka hrála velice dobře,” popisovala zápas Valentová.

Za stavu 4:4 Američanka brejkla podání Češky a následně set dopodávala. I na začátku druhé sady měla ve dvou gemech celkem tři brejkboly, ale Valentová se s nimi popasovala výborně a nakonec sama v závěru setu dokázala za stavu 5:4 využít na returnu pátý setbol. V rozhodujícím setu Anazagastyová-Pursoová sebrala Valentové servis a vedla 4:3, ale brejk vzápětí nepotvrdila. „Tady jsem si řekla, že musím hrát ten gem, jako kdybych podávala. Bylo to hodně o hlavě. Rozhodovalo, kdo dokáže lépe udržet koncentraci,” popisovala.

Za stavu 6:5 si Valentová postupně vypracovala tři mečboly a ten poslední proměnila úderem přesně na zadní lajnu. „Chtěla jsem to hrát do míst, kam jsem to zahrála, ale nejspíš ne až tak úplně k lajně. Asi mi to trochu zfoukl vítr,” usmála se šťastná Valentová, pro kterou bylo Australian Open loni prvním grandslamem v životě.

Valentová před rokem ve třetím kole prohrála až v rozhodujícím supertiebreaku s domácím talentem Charlotte Kempenaersovou-Poczovou 6:7, 6:0, 6:7. „Na ten zápas se nedá zapomenout, byla to tehdy strašná škoda. Před turnajem jsem na ten zápas občas myslela, ale teď jsem ho už v hlavě neměla,” vzpomínala Valentová, která přiletěla kvůli problémům se zády do Austrálie až před pěti dny.

Český ženský tenis měl v hlavní soutěži tři nejmladší účastnice, mezi juniorkami je pak Tereza Valentová druhá nasazená. „V Česku máme hodně silnou konkurenci, snažíme se předehnat jedna druhou. Jako Česko jsme na tom fakt dobře,” potvrdila Valentová, která si Austrálii úplně zamilovala. „Zbožňuju to tady. Už když jsem sem přijela, od prvního okamžiku jsem si to tu oblíbila. Je to můj nejoblíbenější grandslam. Na druhém místě je pak Wimbledon, ale ještě jsem nebyla na US Open,” dodala na závěr Tereza Valentová.