Antibiotika a úspěšná premiéra. Zápas rozhodly dvě zkažené smeče, ulevila si Kolodziejová

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Po osmi letech vidělo Melbourne deblový pár Miriam Kolodziejová, Markéta Vondroušová. V roce 2015 spolu nejlepší kamarádky vyhrály juniorskou čtyřhru, letos si spolu poprvé v kariéře zahrály na grandslamu i v mezi dospělými. Zatímco Vondroušová v Melbourne v deblu už po boku Barbory Strýcové v roce 2019 postoupila až do semifinále, pro pětadvacetiletou Miriam Kolodziejovou šlo vůbec o první vystoupení ve čtyřhře žen na grandslamovém turnaji v životě.

Češky po obrovské bitvě udolaly za dvě hodiny a sedm minut britský pár Alicia Barnettová, Olivia Nichollsová 3:6, 6:3, 7:5. Do poslední chvíle přitom nebylo vůbec jasné, zda se česká dvojice na kurtu objeví. „Potýkala jsem se tady se zdravotními problémy a nevěděla jsem, jestli vůbec nastoupím. Dostala jsem zánět ze zubu do celého těla a dneska jsem dobrala antibiotika. Ležela jsem ve vysokých horečkách a nevypadalo to se mnou vůbec dobře. Jsem moc ráda, že jsme hrály co nepozději, když už nesvítilo sluníčko,” vyprávěla 55. hráčka deblového žebříčku Kolodziejová den po zápase.

„Hrát s antibiotiky není úplně jednoduché. Kvůli vysokým horečkám jsem je musela nasadit a hlavně jsem vůbec netrénovala. Byla jsem poslední dva dny bez teplot, tak jsem se rozhodla, že nastoupím. Je to můj první grandslam v hlavní soutěži, takže jsem do toho chtěla jít, i kdybych měla hrát šíleně. Nakonec jsem moc ráda, že jsem do toho šla,” říkala spokojeně.

Britky reprezentovaly svou vlast na BJK Cupu v Glasgowě a působily v zápase hodně namotivovaně. „Znám je z turnajů, jednou jsme proti nim hrály s Nasťou Detiuc. To jsme prohrály, ale bylo to na antuce,” připomněla Kolodziejová.

Barnettová s Nichollsovou vyhrály první set a ve druhém i třetím setu se na kurtu odehrávalo velké drama. Po porážce Norrieho s Lehečkou na zápas z nedaleké Kia Areny dorazili britští fanoušci, kteří zaplnili hlediště do posledního místa a bouřlivě hnali tenistky z Velké Británie za vítězstvím. Češky držela ve skvělé formě hrající Vondroušová, která soupeřky výborně prohazovala a nápaditou hrou získávala cenné body.

„Já jsem byla ráda, že jsem na kurt vůbec došla. Kdyby nebylo Maky, tak na tom kurtu nemám vůbec co dělat. Maky nás celý zápas držela, zahrála neskutečné věci. Říkala jsem jí, že díky ní jsme ten zápas vyhrály,” hodnotila zápas její nejlepší kamarádka Kolodziejová.

Prakticky každý gem rozhodující sady byl pořádný nervák. Češky vybojovaly brejk na 4:3, ale vzápětí o servis přišly. Za stavu 5:5 předvedla v klíčové chvíli za stavu 30:30 totální zkrat Alicia Barnettová. „Zápas rozhodla skutečnost, že jedna z protihráček za stavu 5:5 nedala dvě smeče do kurtu,” lakonicky konstatovala Kolodziejová. Nejprve v prakticky beznadějné situaci dokázala Vondroušová ještě vrátit soupeřkám míček na smeč a následně Kolodziejová obtížně vrátila obloučkem na smeč skvělý servis na téčko. Jednu smeč Barnettová poslala metr za, druhou jen škrtla rámem.

V posledním gemu Češky nejprve nevyužily dva mečboly, ale pak vzala otěže do rukou Miriam Kolodziejová, která předvedla výborný prohoz křížem a následně při třetím mečbolu poslala forhend po čáře přesně na lajnu. „To byly skoro jediné dva míčky, které jsem za celé utkání zahrála,” přeháněla po zápase.

„Po posledním míčku přišla velká úleva. Viděla jsem, že je Maky hrozně unavená a že čím delší ten zápas je, tím je to pro ni horší. Nechtěla jsem, aby ten zápas byl tak dlouhý, ale nedalo se s tím nic dělat. Po mečbolu jsem si oddychla, že už zápas skončil a Maky může jít odpočívat před singlem a já si můžu jít lehnout, protože jsem byla úplně vyřízená. Po zápase jsme šly hned na pokoj a odpočívaly jsme, protože Markétě tady pořád přesouvali a posouvali singly. Den před zápasem skončila na kurtu pozdě v noci a muselo to pro ni být hodně těžké,” litovala svou spoluhráčku.

Kolodziejová spolu s Vondroušovou sehrály před Australian Open pět společných turnajů. Vyhrály turnaje ve francouzském Poitiers a anglickém Shrewsbury, byly ve finále ve francouzském Angers a letos na dvou velkých turnajích v Adelaide spolu uhrály čtvrtfinále a semifinále. V generálce na Australian Open se navíc blýskly skalpem dvojice Hunterová, Krejčíková. „Týden předtím jsme hrály proti Katce Siniakové a Hunterové (za svobodna Sandersové, pozn. redakce) a to jsme dostaly docela kouř. Byla jsem z toho dost vykulená, protože s těmito lepšími hráčkami ještě nejsem úplně zvyklá hrát. Tím, že jsem ale odehrála v Adelaide pár zápasů proti lepším hráčkám, jsem si trochu zvykla na vyšší úroveň a dokázaly jsme takhle těžké protihráčky porazit.”

Miriam Kolodziejová si loni zahrála ve dvouhře kvalifikaci na Wimbledon, ale nyní se rozhodla upřednostnit spíše svou deblovou kariéru. „Čtyřhra je pro mě aktuálně priorita, ale zároveň můj žebříček ještě není úplně takový, abych si byla jistá, že se dostanu na velké turnaje do Indian Wells a Miami. V té době si možná někde zahraju singla. Nechci dvouhře dát úplné sbohem, ale víc turnajů určitě aktuálně plánuju ve čtyřhře,” dodala na závěr rozhovoru.