Selhání favoritů. V Melbourne končí světová šestka i dvojnásobný finalista

- Jan Vojkůvka

Už ve třetím kole Australian Open skončily na úvodním grandslamu sezony naděje dalších favorizovaných hráčů. Během pátečního programu si nečekané porážky připsali světová šestka Maria Sakkariová i dvojnásobný finalista turnaje Daniil Medveděv. Ruský tenista kvůli tomu dokonce vypadne z elitní desítky světového žebříčku.

Šestadvacetiletému Medveděvovi se v Melbourne dlouhodobě daří. V posledních dvou ročnících Australian Open se probojoval až do finále a letos chtěl zaútočit na postup do souboje o titul potřetí v řadě. A také chtěl na třetí pokus konečně prolomit své čekání na titul z oblíbeného turnaje. Místo toho se ovšem loučí až nečekaně brzy.

Nad jeho síly byl totiž v pátečním třetím kole Američan Sebastian Korda, se kterým padl po třech hodinách boje a setech 6:7(7), 3:6, 6:7(4). Nečekaná a brzká porážka navíc bude mít velký vliv na jeho žebříčkové postavení.

Zatímco loni bral za finále 1200 bodů do žebříčku, letos z této porce obhájil pouze 90. Medveděv, který byl ještě v září na prvním místě světa, kvůli tomu spadne mimo první desítku a bude po Australian Open figurovat na 12. místě. Pokud ho tedy některý ze soupeřů ještě nepředběhne.

Pro jeho přemožitele, syna Petra Kordy, se jedná o životní skalp. Tak vysoko postaveného hráče na žebříčku ATP ještě během své kariéry neporazil. Jeho dosavadním maximem bylo vítězství v Miami nad Diegem Schwartzmanem v roce 2021, kdy byl Argentinec veden na deváté příčce světa.

Ještě větším šokem však skončilo vystoupení světové šestky Marie Sakkariové. Ta byla ve třetím kole Australian Open superfavoritkou proti 87. hráčce žebříčku WTA Lin Ču z Číny. Papírové předpoklady ovšem naplnit nedokázala a prohrála 6:7(3), 6:1, 4:6.

Sakkariová byla, jak se dalo očekávat, v utkání hodně aktivní a snažila se výměny v co největším počtu případů zakončovat. To s sebou ovšem vedle vysokého počtu vítězných úderů přinášelo také až příliš vysoký počet nevynucených chyb, kterých Řekyně spáchala hned 52.

Lin Ču se do osmifinále grandslamového turnaje prokousala poprvé v kariéře. Osmadvacetiletá čínská tenistka rovněž poprvé v kariéře vyzrála na soupeřku z Top 10.

V ženské části turnaje bylo vyřazení Sakkariové už čtvrtým výpadkem některé z členek elitní světové desítky na probíhajícím melbournském grandslamu. Stále však ve hře zůstává nejvýše nasazená světová jednička Iga Šwiateková.

Oproti tomu mužský turnaj už o dva nejvýše nasazené hráče přišel. Ze hry jsou Rafael Nadal i Casper Ruud. Kromě nich se s turnajem rozloučili rovněž další členové první desítky Taylor Fritz a již zmíněný Daniil Medveděv.