Australian Open: Krejčíková opět neztratila set, Vondroušová se blýskla obratem. Dál jde i Lehečka

- Redakce

Hned pět českých zástupců ve středu zabojovalo o postup do 3. kola dvouhry Australian Open. Příliš chybující Petra Kvitová nestačila na solidně hrající Ukrajinku Anhelinu Kalininovou ve dvou setech. Její přemožitelku vyzve ve 3. kole Barbora Krejčíková, jež si po krajance Bejlek poradila bez ztráty setu s další soupeřkou z kvalifikace, a sice Francouzkou Clarou Burelovou. Karolína Muchová po boji podlehla loňské finalistce turnaje Američance Danielle Collinsové. Čest mužského tenisu nadále hájí Jiří Lehečka, jenž porazil ve čtyřech setech Američana Christophera Eubankse a je poprvé v kariéře ve 3. kole grandslamu. Jeho krajan Dalibor Svrčina nestačil na nasazeného Japonce Jošihita Nišioku. Markéta Vondroušová zvládla dohrávku duelu úvodní rundy s Američankou Alison Riskeovou-Amritrajovou, kterou zdolala navzdory prohranému prvnímu setu. Středeční program v Melbourne byl opět narušen deštěm, kvůli němuž pořadatelé o den odložili deblové utkání Marie Bouzkové. S turnajem se předčasně rozloučil obhájce trofeje Rafael Nadal, kterého v zápase s Američanem Mackenziem McDonaldem viditelně omezovalo zranění levé kyčle. Překvapení se zrodilo rovněž v ženské části turnaje. Světová osmička Darja Kasatkinová uhrála v 1. kole pouhé dva gemy s ruskou krajankou Gračovovou.

Krejčíková nezaváhala ani s Burelovou
Barbora Krejčíková (23.) neztratila na Australian Open sadu ani při svém druhém letošním vystoupení. Česká grandslamová šampionka znovu potvrdila roli velké papírové favoritky a po krajance Bejlek porazila poměrem 6:4 a 6:1 další úspěšnou kvalifikantku Claru Burelovou (130.).

Ta vstoupila do obou setů shodně brejkem, Krejčíková ale vždy velmi rychle reagovala a strhla vedení na svou stranu. V prvním dějství za stavu 5:2 lehce polevila a nechala Francouzku snížit na rozdíl jediného gemu, pak ale ukončila sadu na příjmu. V tom druhém získala bývalá světová dvojka od stavu 0:1 všech zbylých šest her.

„Vyhrála jsem ve dvou setech proti nepříjemné soupeřce, která tu už díky kvalifikaci hrála více zápasů a byla už na zdejší kurty zvyklá. Hodně jsem hru mixovala. Ze začátku na ni něco platilo, ale ve druhém setu už ne, tak jsem to musela změnit. Nejdůležitější bylo hrát agresivně,” prozradila úspěšnou taktiku Krejčíková.

O osmifinále si rodačka z Ivančic u Brna zahraje proti Ukrajince Anhelině Kalininové (39.), jež ve středu přehrála její krajanku Petru Kvitovou.

Lehečka postoupil do 3. kola Australian Open
Jiří Lehečka (71.) navázal v Melbourne na pondělní skalp nasazeného Chorvata Čoriče a znovu vylepšil své grandslamové maximum. V utkání 2. kola ve středu přehrál ve čtyřech setech 6:4, 6:4, 3:6 a 6:3 Christophera Eubankse (116.) ze Spojených států.

V úvodním setu utekl rodák z Mladé Boleslavi na rozdíl dvou brejků, ze kterého už stačil Američan ukrojit jen jediný dílek. Na ztracený servis z úvodu druhého dějství reagoval Lehečka ziskem čtyř gemů v řadě. O výsledku třetí sady, kterou jako jedinou zapsal na své konto Eubanks, rozhodl brejk ze šestého gemu. Drama se ale nakonec nekonalo. Lehečka získal hned zkraje čtvrtého setu okamžitý brejk a jeho výhodu už si udržel až do samotného závěru.

Ve třetím kole narazí na jedenáctého nasazeného Brita Camerona Norrieho (12.), s nímž prohrál ve třech setech během nedávné generálky v Aucklandu.

„Jsem moc rád, že se mi to povedlo. Hrát v dnešních podmínkách s takovým nepříjemným soupeřem nebylo nic jednoduchého. Dobře jsme se navzájem znali, nikdy jsme spolu sice nehráli, ale věděli jsme, co od sebe máme očekávat. Viděl jsem jeho první zápas, ve kterém porazil šampiona z Adelaide Kwona a hrál velice dobrý tenis, takže jsme oba věděli, že to bude dobré utkání,“ okomentoval svou výhru rodák z Kněžmostu.

Vondroušová otočila dohrávku s Riskeovou-Amritrajovou
Markéta Vondroušová (86.) postoupila při své šesté účasti na Australian Open popáté přes úvodní kolo. Češka vstupovala do středeční dohrávky s Alison Riskeovou-Amritrajovou (49.) za nepříznivého stavu 1:4, a byť první set v koncovce prohrála, nakonec to byla ona, kdo se mohl po obratu a výsledku 5:7, 6:1 a 6:4 radovat.

Druhý set byl naprosto jednoznačnou záležitostí. V tom třetím pak byla určující hráčkou spíše Američanka, která naštěstí pro Vondroušovou dostála svému jménu a vinou riskantní hry dost chybovala. Sokolovská rodačka byla dvakrát o brejk pozadu, od skóre 2:4 ale uhrála všechny zbylé čtyři gemy, a zajistila si tak souboj se světovou dvojkou Uns Džábirovou.

„Za stavu 2:4 už to vypadalo docela blbě, ale pak jsem zahrála dobře gem na returnu. S ní je to strašně těžké, protože hraje nepříjemně a kurty jsou tady rychlé. Doufala jsem, že udělá pár chyb, což se nakonec i stalo. Ať už zápas s Džábirovou dopadne jakkoliv, bude to pro mě skvělá zkušenost. Ona je favoritka, já můžu jenom překvapit,“ promluvila k minulému i nadcházejícímu střetnutí Vondroušová.

Muchová nezvládla dramatickou koncovku
Karolína Muchová (133.) se loučí s Australian Open ve 2. kole. Česká tenistka v něm podlehla loňské finalistce Danielle Collinsové (11.), a to za dvě hodiny a 55 minut po setech 7:6(1), 2:6 a 6:7(6).

Olomoucká rodačka si první set zbytečně zkomplikovala. Vedla už 5:2, za stavu 5:4 měla na svém servisu k dispozici setbol, avšak ten nevyužila. Sadu nakonec vybojovala na svou stranu, jenže hned na začátku té druhé přišla o své podání.

Američanka byla na koni a vynutila si třetí dějství. V něm vedla o brejk, načež si Češka vzala ztracené podání hned zpátky. Pak už to bylo kdo s koho, Muchová měla výhodu, že vždy podávala jako první, Collinsová dvakrát servírovala na udržení v turnaji. Nakonec zápas dospěl do supertiebreaku. V něm se za stavu 7:3 začala Collinsová radovat v domnění, že se hraje klasický tiebreak, ale byla upozorněna, že ještě není hotovo. Krátce poté jí ale vyhozený forhend Muchové zajistil postup do třetího kola.

„Těžký, dlouhý zápas. Tahaly jsme se, bylo to hrozně blízko. Ze začátku to bylo bez rytmu, dost do toho střílí. Bylo pro mě těžké se dostat do hry. Na kurtu jsem ani nestihla trénovat, bylo to pod střechou, takže svou roli hrály i podmínky. Rozhodl supertiebreak, ona zahrála lépe a já udělala několik zbytečných chyb. To mě stálo utkání,“ nechala se slyšet česká tenistka.

Kvitová prohrála s Kalininovou
Turnajová finalistka z roku 2019 Petra Kvitová (15.) vypadla na letošním Australian Open ve druhém kole, kde podlehla houževnaté Ukrajince Anhelině Kalininové (39.) po necelých dvou hodinách 5:7 a 4:6.

Ve velmi intenzivním prvním setu, který trval hodinu a čtvrt, udeřila na returnu jako první Kalininová, za stavu 5:4 ale sadu nedopodávala. Po druhém brejku na 6:5 už však svou šanci využila. Ve druhém dějství se situace opakovala, tentokrát ale Kalininová brejk z deváté hry potvrdila a mohla se radovat ze svého premiérového postupu do třetího kola na grandslamu.

Dvaatřicetiletá Kvitová sice svou soupeřku výrazně přestřílela na vítězné míče (37:18), zároveň ale vyprodukovala proti solidně hrající protivnici příliš mnoho nevynucených chyb (41:12).

„Ze zápasu samozřejmě nejsem nadšená, ale zároveň vím, že jsem tam nechala všechno a snažila jsem se to nějak zvládnout. Zkoušela jsem čopované údery i kraťasy, ale soupeřka hrála velmi slušný tenis, nedala mi moc šancí na obrat a zasloužila si vyhrát. Přišlo mi, že se skvěle pohybuje a že jí moje hra sedí. Všechno mi vrátila. Servis mi dnes úplně nepsal, hlavně ten první, což by bylo důležité pro případný obrat,“ uvedla po vyřazení Kvitová.

Svrčina končí ve 2. kole
Premiérová účast dvacetiletého Dalibora Svrčiny (216.) v hlavní soutěži grandslamu končí po postupu z kvalifikace ve druhém kole. Český tenista nenavázal na výkon proti Munarovi a s 31. nasazeným Jošihitem Nišiokou (33.) tahal celý zápas za kratší konec.

Hned v úvodu přes čtvrtý brejkbol ztratil své podání, Japonec mu nedal příležitost a sadu dopodával. Stejně začal i druhý set, kdy se Svrčinovi podařilo z 0:2 otočit na 4:3, následně ale prohrál devět výměn v řadě a koncovka patřila opět jasně protivníkovi. Také v posledním setu se českému tenistovi podařil brejk, ale až za stavu 0:4. Navíc opět přišly jeho slabší chvíle a rychlý konec.

„Měl jsem připravenu taktiku. Byly tam světlé chvilky, ale bohužel i dost gemů, které jsem soupeři odevzdal. Nedělal moc chyb a hrál nepříjemně. Já občas v některých gemech dělal dost snadných chyb. To dnes asi rozhodlo,“ přemítal po utkání Svrčina.

Přesto může být se svým vystoupením v Melbourne spokojen. Na Australian Open zapsal celkem čtyři výhry. Nišioka postoupil do třetího kola grandslamu teprve podruhé v kariéře, v roce 2020 se mu to povedlo také v Austrálii.

Podrobněji se utkání věnujeme v samostatném článku

Obhájce trofeje Nadal skončil ve 2. kole!
Už ve druhém kole se Rafael Nadal (2.) rozloučil s grandslamovým Australian Open, na němž obhajoval loňský titul! Španělský favorit, který se kvůli zranění pohyboval jen s velkými obtížemi, prohrál s Američanem Mackenziem McDonaldem (65.) po dvou hodinách a 32 minutách 4:6, 4:6 a 5:7. Nadal si nechal za stavu 3:5 ve druhé sadě ošetřovat levý bok (kyčel).

Kasatkinová schytala nečekaný debakl
Velké překvapení se zrodilo hned v úvodním kole ženské části turnaje. Ten přišel o první hráčku z elitní desítky. Světová osmička Darja Kasatkinová (8.) uhrála v ruském derby s krajankou Varvarou Gračovovou (97.) pouhé dva gemy a prohrála po velice nepovedeném výkonu za necelou hodinu dvakrát 1:6. Na Australian Open se přitom pětadvacetiletá Kasatkinová naladila finálovou účastí na posledním podniku WTA 500 v Adelaide.

Vybrané zápasy 3. hracího dne Australian Open

2. kolo mužské dvouhry
Christopher Eubanks (USA, 116.) – JIŘÍ LEHEČKA (71.) 4:6, 4:6, 6:3, 3:6
DALIBOR SVRČINA (216.) – Jošihito Nišioka (JPN, 33.) 3:6, 4:6, 2:6
Alex Molčan (SVK, 53.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 7.) 6:3, 6:3, 3:6, 2:6, 2:6
Rafael Nadal (ESP, 2.) – Mackenzie McDonald (USA, 65.) 4:6, 4:6, 5:7
John Millman (AUS, 140.) – Daniil Medveděv (8.) 5:7, 2:6, 2:6
Taro Daniel (JPN, 94.) – Denis Shapovalov (CAN, 22.) 3:6, 6:7(3), 5:7
Hubert Hurkacz (POL, 11.) – Lorenzo Sonego (ITA, 47.) 3:6, 7:6(3), 2:6, 6:3, 6:3
Sebastian Korda (USA, 31.) – Josuke Watanuki (JPN, 138.) 6:2, 7:5, 6:4
Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) – Rinky Hijikata (AUS, 169.) 6:3, 6:0, 6:2

1. kolo mužské dvouhry (dohrávka)
Thanasi Kokkinakis (159.) – Fabio Fognini (ITA, 57.) 6:1, 6:2, 6:2

2. kolo ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (23.) – Clara Burelová (FRA, 130.) 6:4, 6:1
Anhelina Kalininová (UKR, 39.) – PETRA KVITOVÁ (15.) 7:5, 6:4
KAROLÍNA MUCHOVÁ (133.) – Danielle Collinsová (USA, 11.) 7:6(1), 2:6, 6:7(6)
Diana Šnajderová (106.) – Maria Sakkariová (GRE, 6.) 6:3, 5:7, 3:6
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Camila Osoriová (COL, 84.) 6:2, 6:3
Jessica Pegulaová (USA, 3.) – Aljaksandra Sasnovičová (38.) 6:2, 7:6(5)
Emma Raducanuová (GBR, 77.) – Coco Gauffová (USA, 7.) 3:6, 6:7(4)

1. kolo ženské dvouhry (dohrávka)
Alison Riskeová-Amritrajová (USA, 49.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (86.) 7:5, 1:6, 4:6
Irina-Camelia Beguová (ROU, 30.) – Elizabeth Mandliková (USA, 129.) 3:6, 7:6(1), 6:2
Darja Kasatkinová (8.) – Varvara Gračovová (97.) 1:6, 1:6

1. kolo ženské čtyřhry
Huleová, Rodionovová (obě AUS) – Krawczyková (USA), Schuursová (NED) odloženo
BOUZKOVÁ, Osoriová (COL) – Changová, Kulikovová (obě USA) odloženo

Kompletní výsledky všech zápasů Australian Open naleznete zde.