Austrálie mi hodně chyběla, netají Plíšková. Jak vypadal návrat k trenérovi Bajinovi?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Loni na Australian Open kvůli zlomenině ruky chyběla, nyní už je někdejší turnajová semifinalistka Karolína Plíšková zpět. Pod dohledem svého staronového trenéra Saschy Bajina vyřídila za nicotných 64 minut a bez ztráty servisu pod zataženou střechou arény Margaret Courtové levorukou Číňanku Si-jü Wang (6:1, 6:3). Po vydařeném utkání se rozpovídala o obnovené spolupráci s Bajinem i návratu do země protinožců po vynucené absenci.

Pouze čtyři ztracené gemy, hodinka na kurtu, žádné prohrané podání. Jak spokojená jste s dnešním výkonem?
Byl to dobrý zápas a ode mě solidní výkon. Nejdřív to vypadalo, že budeme hrát venku, těsně před odchodem na kurt nám ale řekli, že se bude zatahovat střecha. Jsem ráda, že jsem se tím úspěšně probojovala, už jsem v prvních kolech mívala i horší zápasy.

Za který herní aspekt byste se dnes pochválila?
V mém výkonu celkově nebyla nějaká velká slabina, nepřišlo mi ani, že bych dneska nějak extrémně dobře servírovala. Ale důležité míče jsem uhrála, na returnu jsem ji docela tlačila, hlavně když musela jít přes druhý servis.

Jak jste reagovala na to, že pořadatelé zařadili váš zápas na tak velký kurt?
Samozřejmě mě těšilo, že jsem hned v prvním kole hrála na jednom z největších kurtů. Tady mají výhodu, že větších dvorců mají docela dost. Sama jsem počítala spíš s menším, ale pár let už tady hraju a docela se mi tu i dařilo, takže jsem si to tím i možná trochu zasloužila. Zároveň chápu, že moje nasazení mě teď nepošle do arény Roda Lavera. Ale věřím, že se zase dostanu i na centr.

Evidentně přišlo vhod, že se vás díky zatažené střeše nedotklo přerušení programu kvůli extrémnímu vedru…
Organizátoři zatáhli střechu jen asi pět minut před naším příchodem, takže když jsem dorazila, ještě pořád tam bylo strašné vedro. Ale určitě je to rozdíl oproti tomu, když na vás přímo praží slunce. Předtím jsem hrála ve vedru i v Adelaide, ale tam byla nad kurtem taky aspoň střecha.

Když je řeč o Adelaide, musela jste tam nastoupit už do kvalifikace. Jak velký nezvyk to byl?
Během kariéry už jsem jich odehrála spoustu, takže žádný problém. Turnaj byl silně obsazen a v kvalifikaci jsem dokázala porazit dvě silné hráčky, které by jinde klidně byly i nasazené (Plíšková vyzrála na Jule Niemeierovou a Shelby Rogersovou, pozn. red.).

V Austrálii jste loni po dlouhé sérii účastí chyběla. Jak prožíváte návrat k protinožcům po dvou letech?
Austrálii mám asi ze všech grandslamů nejradši, což platí nejen turnaj, ale i pro celou zemi. Loni mi hodně chyběla a mrzelo mě to, protože jsem se zranila asi týden před plánovaným odletem. O to víc jsem ráda, že jsem tady zpátky a možná jsem tu díky tomu i taková šťastnější. Když se něco pěkného opakuje každý rok, možná si pak neuvědomujete, že to není samozřejmé. Sama nevím, kolikrát se sem ještě dostanu, o to víc si to užívám.

Opět vás doprovází trenér Sascha Bajin, s nímž jste loni po Wimbledonu ukončila spolupráci, ale následně jste ji v prosinci překvapivě obnovila…
Takovou změnu, tedy návrat k trenérovi, jsem ještě nikdy neudělala. Už tenkrát jsem si nebyla úplně jistá, zda se s ním loučit, ale po sérii nepovedených výsledků jsem si myslela, že mi prospěje změna. Což se i stalo, neodehrála jsem špatné zápasy (Plíšková zaznamenala semifinále v Torontu nebo čtvrtfinále na US Open, pozn. red.). Od Saschy mi přichází ve srovnání se všemi dosavadními trenéry bezkonkurenčně nejlepší servis. Hlavně proto jsem se k němu vrátila.

Jak reagoval na vaši nabídku nedlouho poté, co jste s ním ukončila spolupráci?
Rozešli jsme se tehdy v dobrém, chápal to a vzal to sportovně, ale samozřejmě byl zklamaný. Po konci sezóny už měl Sascha něco rozjednaného, dostal i jiné nabídky. Asi byl překvapený, když jsem mu zavolala. Ale myslím, že má rád celý náš tým, a i proto pro něj byl návrat snazší.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
Si-jü Wang (CHN, 53.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (31.) 1:6, 3:6