Záchrana Davis Cupu? Kaderka chce plné haly. Šance tady je, říká k možné změně formátu

- Filip Lefenda

Mezinárodní tenisová federace (ITF) v závěru minulého týdne oznámila ukončení spolupráce s investiční společností Kosmos a návrat Davisova poháru zpět pod její vedení. O osudu populární týmové soutěže hovořil na pondělní tiskové konferenci prezident ČTS Ivo Kaderka. Uvítal by návrat k původnímu formátu a zápasům před vyprodanými stadiony.

„Asi nemusím vyprávět, jak moc mají lidé v Česku rádi Davis Cup. Bohužel se stala fatální chyba na zasedání ITF v Orlandu, kde se odhlasovalo, že práva na 25 let dostane společnost Kosmos, personifikována Gerardem Piquém a lidmi kolem něj. Ať jsme dělali cokoliv, byli jsme přehlasováni. Tehdy jsem to nazval popravou Davis Cupu za bílého dne,“ vzpomínal na pondělní tiskové konferenci prezident Českého tenisového svazu a Tennis Europe Ivo Kaderka.

Ten coby dlouhodobý kritik nového formátu soutěže znovu sní o reálném návratu k původní verzi. „Šance, že budeme zase chodit na Davis Cup do našich krásných arén v Ostravě i Praze, tady je. Jasně, že teď nemáme Berdycha, zato mnoho nadějných kluků, kteří míří do stovky. Zase budeme jako Česko hrát velké zápasy,“ je přesvědčen Kaderka.

Populární soutěž družstev přišla v posledních letech o svou jedinečnou atmosféru, která ji dlouhé roky činila naprosto výjimečnou, a to zejména vinou přesunu utkání na neutrální půdu. „Na zápas Česko – Srbsko přijde v Bělehradě i v Praze plná hala. A někde na druhém konci světa? Viděli jsme to v Glasgow, kde dorazilo na utkání Česko – USA pár diváků,“ pokračoval Kaderka a zmínil, že bude ze své pozice usilovat o to, aby se účast tenistů v Davisově poháru opět bodově promítla i do žebříčku.

„Všechno se zbytečně zamotalo. Uvolněné termíny v kalendáři zaplnily jiné turnaje a bude nás muset být hodně, abychom to zase rozmotali. Hráči chtějí vyhovující kalendář, peníze a body,“ upozornil.  

Na riziko podpisu dlouholeté smlouvy upozorňoval již delší dobu. „Před pěti měsíci jsem jako prezident tenisové Evropy napsal prezidentu ITF dopis s velkým strachem o Davis Cup. Dostal jsem odpověď, že je všechno v pořádku. Teď se mé obavy potvrdily. Nechci se radovat a křičet jako ve škole, že jsem to říkal. Nikdo z nás ale neviděl smlouvu s Kosmosem ani žádné garance, o kterých nás ujišťovali, že jsou,“ pokračoval funkcionář, jenž letos v říjnu oslaví jubilejní šedesáté narozeniny.

A záchrana Davisova poháru, jenž je pro Kaderku srdeční záležitostí, by jistě byla vhodným dárkem. „Musíme najít zdroje. Rozhodující a klíčová bude dohoda Evropy s Asií, která se právě připravuje. Žádné hybridní formáty nejsou ve hře. O další budoucnosti se rozhodne na kongresu ITF v září,“ dodal v závěru setkání se zástupci médií.