Australian Open: Životní výhry Lehečky se Svrčinou! Bez ztráty setu postupují rovněž Kvitová, Muchová a Krejčíková

- Redakce

Čekání je u konce! Letošní Australian Open odstartoval úvodním hracím dnem, během něhož se do akce vrhlo hned devět českých zástupců. A vedli si vesměs náramně! Jiří Lehečka s Daliborem Svrčinou vyzráli bez ztráty setu na papírové favority a zaznamenali svá premiérová kariérní vítězství v hlavní soutěži na grandslamu. Petra Kvitová potvrdila dobrou formu proti Belgičance Van Uytvanckové. Karolína Muchová ztratila v cestě do 2. kola jen tři gemy. Vítězkou ženského derby mezi Barborou Krejčíkovou a Sárou Bejlek se stala prvně jmenovaná. Kromě šestnáctileté kvalifikantky dohrály v singlu rovněž Marie Bouzková, Kateřina Siniaková a Brenda Fruhvirtová.

Kvitová si poradila s Van Uytvanckovou
Petra Kvitová (16.) má za sebou úspěšný vstup do letošního Australian Open. Turnajová finalistka z roku 2019 si na úvod připsala výhru 7:6(3) a 6:2 nad Belgičankou Alison Van Uytvanckovou (70.).

V prvním setu si obě tenistky držely podání, Kvitová rozhodla o svém úspěchu až v tiebreaku, kde od začátku dominovala. Ve druhé sadě si favorizovaná Češka rychle vypracovala vedení o dva brejky, které si pohlídala až do konce.

„Ona má nepříjemnou hru, byla jsem ze začátku určitě nervózní. Ale držely jsme si servis a přišlo mi, že jsem to spíš já, kdo si vytváří šance na její servis, což mě při vyrovnaném průběhu v prvním setu uklidňovalo. Vyhraný tiebreak byl velmi důležitý. Po zisku první sady už jsem se uvolnila, začala do toho víc chodit a začalo mi to tam padat. Ona pak byla ještě víc pod tlakem, takže tiebreak byl klíčový i pro vývoj druhého setu,“ zhodnotila Kvitová.

Muchová ztratila na úvod Australian Open jen tři gemy
Karolína Muchová (133.) prolétla v Melbourne do druhého kola. Na úvod Australian Open porazila předloňská turnajová semifinalistka jasně 6:2 a 6:1 svou žebříčkovou sousedku Lesju Curenkovou (134.), jež se do hlavní soutěže dostala z kvalifikace.

Nervózní úvod zápasu byl ve znamení ztracených servisů na obou stranách. První získané podání bylo k vidění až v šestém gemu, po němž vedla Muchová 4:2. Jak se posléze ukázalo, duel tím definitivně zlomila na svou stranu. Curenková nevyhrála ani jeden z osmi gemů na servisu a zapsala ve zbylém průběhu už jen jedinou hru i proto, že ji trápila nevolnost, kvůli které se v polovině druhé sady nechala vyšetřit.

„Celé utkání jsem měla pod kontrolou, i když mi v zápase moc nešel servis. Ve výměnách jsem byla lepší a Lesju jsem přehrávala. Myslím, že se mi ještě nestalo, abych vyhrála všechny gemy na returnu,“ přiznala po utkání Muchová, jež ve druhém kole vyzve třináctou nejvýše nasazenou Američanku Danielle Collinsovou.

Krejčíková přehrála v grandslamovém derby Bejlek
Vítězkou českého derby se v rámci úvodního kola Australian Open stala dle očekávání Barbora Krejčíková (23.). Turnajová dvacítka v něm přehrála za hodinu a 11 minut 6:3 a 6:1 teprve šestnáctiletou krajanku Sáru Bejlek (175.).

Ta držela s o jedenáct let starší favoritkou krok jen v půlce úvodní sady. Od stavu 2:3 vyhrála Krejčíková celkem osm gemů v řadě. Bejlek se následně radovala z brejku, výraznější vliv na celkový výsledek ale tento dílčí úspěch neměl. 

„Projevily se Bářiny zkušenosti, je to výborná hráčka. Nemůžu chtít rovnou všechno. Úplně jsem se po těch dnech bez pořádného tréninku necítila, kurt mi přišel trochu rychlejší než ty ostatní. Dneska to bylo daleko více o zkušenostech, než jak kdo hraje. Pak jsem trochu znervózněla a měla jsem smůlu,” připomněla Bejlek prasátko, které přineslo soupeřce posléze proměněný brejkbol na 4:3 v prvním setu.

„Na to, že to byl první zápas po delší době, tak to byl solidní výkon. Proti Sáře je hlavně potřeba být agresivní, hrát svou hru s dobrým podáním a dát hodně prvních servisů. Snažit se je umístit tak, aby měla problém se k těm míčům dostat. To se mi dnes myslím dařilo a i tím, že na mě zkoušela všechny možné varianty – rychlé míče, čopy nebo vysoké dlouhé kopce – jsem na všechno zvládla odpovědět,“ pochvalovala si Krejčíková.

Ve 2. kole narazí vítězka předloňského Roland Garros na další úspěšnou kvalifikantku, a sice Claru Burelovou (130.) z Francie.

Lehečka slaví premiérovou výhru v hlavní soutěži grandslamu
O příjemné překvapení se hned během prvního hracího dne Australian Open postaral Jiří Lehečka (78.). Žebříčkově nejlepší český tenista současnosti zaskočil jednadvacátého nasazeného Bornu Čoriče (23.). Chorvatskému favoritovi nepovolil v úvodním kole ani jeden set a zaznamenal po výhře třikrát 6:3 na pátý pokus svůj premiérový triumf v hlavní soutěži grandslamu.

Jednadvacetiletý Čech se ve všech setech rychle zmocnil výhody brejku. V souboji s bývalou světovou dvanáctkou proměnil 5 ze svých 9 brejkbolů, přičemž sám ztratil podání pouze jedinkrát, a to v prvním setu při komfortním náskoku 4:0.

„Jsem rád, že jsem to tady prolomil. Los nebyl úplně nejtěžší, jelikož jsem nedostal hráče Top 10. Pořád byl ale jednadvacátý nasazený, což je pro mě určitě dobrý skalp,“ pravil na tiskové konferenci skromně Lehečka.

Ve 2. kole narazí Lehečka na amerického držitele divoké karty Christophera Eubankse, jenž přehrál v pěti setech Korejce Kwona, vítěze generálky z Adelaide. 

Svrčina při debutu na grandslamu zničil favorita
Australská jízda dvacetiletého Dalibora Svrčiny (219.) nekončí! Po zdárném průchodu kvalifikací si český tenista v Melbourne odbyl vítězný grandslamový debut v hlavní soutěži. Favorizovaného Španěla Jaumeho Munara (62.) porazil nečekaně hladce bez ztráty jediného setu, a sice po výsledku 6:3, 6:2 a 6:2.

Ostravský rodák přitom nevstoupil do duelu dobře, když přišel hned o svůj první servis. Následně ale kontroval čtyřmi získanými gemy v řadě a ve zbylém průběhu utkání už své podání neprohrál ani jednou, zatímco sám na příjmu loupil celkem v sedmi případech.

„Nechával mě hrát, z forhendu hodně spinoval, ale postupně jsem začal cítit, že přes bekhend by to mohlo jít. V bekhendových výměnách jsem ho pak přehrával. Do zápasu jsem šel s tím, že ho chci vyhrát. Určitě jsem si to tu nechtěl jenom užít. Cítil jsem, že je to přijatelný los a že nějakou šanci vyhrát mám,“ věřil si před životním kláním Svrčina.

Ve 2. kole vyzve Svrčina jednatřicátého nasazeného Japonce Jošihita Nišioku.

B. Fruhvirtová na kvalifikaci nenavázala
Cesta Brendy Fruhvirtové (135.) letošním Australian Open skončila v prvním kole hlavní soutěže. Patnáctiletá česká kvalifikantka podlehla v Melbourne Parku běloruské tenistce Aljaksandře Sasnovičové (38.) po hodině a 21 minutách 5:7 a 2:6.

Fruhvirtová získala hned v prvním gemu brejk a vedla 3:1, poté ale musela dohánět manko 3:5. To se jí povedlo, za stavu 5:5 a 40:0 měla na returnu dokonce tři brejkboly v řadě, své šance ale nevyužila a o gem později ztratila své podání a tím i set. Ve druhém dějství už zkušenější Sasnovičová získala kontrolu nad zápasem, postup si zajistila díky brejkům ze čtvrté a osmé hry.

„V prvním setu jsem měla dost šancí, ale nevyužila jsem je a bohužel to ten zápas rozhodlo. Ve druhém setu už jsem se nějak nemohla chytit. Teď porážka v prvním kole mrzí, ale jinak moje vystoupení tady v Melbourne považuji určitě za úspěch,“ hodnotila zápas Fruhvirtová, jež sváděla rovněž boj s bolavým zadním stehenním svalem a pravým zápěstím.

Siniaková v Melbourne prokletí úvodního kola nezlomila
Úvodní grandslam sezony skončil pro Kateřinu Siniakovou (48.) v Melbourne pátým rokem po sobě hned v prvním kole. V tom Češka nestačila na silně favorizovanou a letos stále neporaženou Coco Gauffovou (7.) ze Spojených států. S vítězkou úvodního podniku sezony v Aucklandu prohrála za hodinu a čtvrt 1:6 a 4:6.

Královéhradecká rodačka přitom měla druhý set výborně rozehrán. V jeho šestém gemu slavila na příjmu svůj první brejk a vedla 4:2. Zisk soupeřčina podání ale při vlastním servisu nepotvrdila, ba co více, sama o dvě hry později znovu zaváhala. V maratonském posledním gemu utkání pak Siniaková na returnu dotáhla z 0:40 na shodu a zažehnala celkem šest mečbolů Gauffové. Ta skrze tři odvrácené brejkboly nakonec ukončila utkání až na sedmý pokus.

„Ze začátku jsem byla nervózní, hrála jsem špatně, dělala jsem strašně moc chyb. Ani bych neřekla, že by ona nastoupila výborně. Ve druhém setu jsem měla šanci, ale proti takovým hráčkám je už většinou pozdě, když začnete hrát dobře až ve druhém setu,“ řekla Siniaková.

Bouzková nenašla recept na Andreescuovou
Po Kateřině Siniakové dohrála hned v úvodním kole Australian Open také Marie Bouzková (26.), která podlehla Kanaďance Biance Andreescuové (42.) po hodině a 41 minutách 2:6 a 4:6.

V jednoznačnějším prvním setu se vítězka US Open 2019 Andreescuová radovala z brejků ve čtvrté a osmé hře, naopak Bouzková jedinou šanci na returnu v sedmém gemu neproměnila. Ve druhé sadě si tenistky držely podání až do stavu 5:4, kdy opět udeřila agresivněji hrající Andreescuová.

„V prvním setu jsem si neudržela servis za stavu 1:2, i když jsem ten gem měla solidně rozehraný. Soupeřka se pak rozšvihala a začala hrát moc dobře. První set ještě šlo zachránit, jak jsem měla brejkbol na 3:4, ale v tu chvíli zahrála hodně agresivně. Ten druhý set mě mrzí. Za stavu 3:3 jsem měla největší šanci to otočit, ale při dvou brejkbolech jsem nejdřív zkazila return a pak jsem zahrála pasivněji, než jsem měla. Byl to určitě nejlepší zápas, jaký jsem letos odehrála, z téhle stránky to beru pozitivně. Byl to těžký los, ale naučila jsem se soustředit sama na sebe. Snažím se jít na kurt připravená co nejlépe bez ohledu na to, kdo stojí na druhé straně,“ uvedla Bouzková.

Vybrané zápasy 1. hracího dne Australian Open

1. kolo mužské dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (78.) – Borna Čorič (CRO, 23.) 6:3, 6:3, 6:3
Jaume Munar (ESP, 62.) – DALIBOR SVRČINA (219.) 3:6, 2:6, 2:6
Kyle Edmund (GBR, 583.) – Jannik Sinner (ITA, 16.) 4:6, 0:6, 2:6
Daniel Altmaier (GER, 91.) – Frances Tiafoe (USA, 17.) 3:6, 3:6, 7:6(5), 6:7(6)
Sebastian Korda (USA, 31.) – Cristian Garin (CHI, 87.) 6:4, 1:6, 6:3, 6:2
Rafael Nadal (ESP, 2.) – Jack Draper (GBR, 40.) 7:5, 2:6, 6:4, 6:1
Cameron Norrie (GBR, 12.) – Luca van Assche (FRA, 142.) 7:6(3), 6:0, 6:3
Alex Molčan (SVK, 54.) – Stan Wawrinka (SUI, 139.) 6:7(3), 6:3, 1:6, 7:6(2), 6:4
Vasek Pospisil (CAN, 94.) – Felix Auger-Aliassime (CAN, 7.) 6:1, 6:7(4), 6:7(3), 3:6
Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) – Quentin Halys (FRA, 64.) 6:3, 6:4, 7:6(6)
Marcos Giron (USA, 60.) – Daniil Medveděv (8.) 0:6, 1:6, 2:6

1. kolo ženské dvouhry
Bianca Andreescuová (CAN, 42.) – MARIE BOUZKOVÁ (26.) 6:2, 6:4
KATEŘINA SINIAKOVÁ (48.) – Coco Gauffová (USA, 7.) 1:6, 4:6
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (135.) – Aljaksandra Sasnovičová (38.) 5:7, 2:6
Lesja Curenková (UKR, 134.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (133.) 2:6, 1:6
Alison Van Uytvancková (BEL, 70.) – PETRA KVITOVÁ (16.) 6:7(3), 2:6
BARBORA KREJČÍKOVÁ (21.) – SÁRA BEJLEK (175.) 6:3, 6:1
Kristína Kučová (SVK, 269.) – Diana Šnajderová (105.) 6:7(6), 5:7
Jessica Pegulaová (USA, 3.) – Jaqueline Cristianová (ROU, 143.) 6:0, 6:1
Emma Raducanuová (GBR, 75.) – Tamara Korpatschová (GER, 74.) 6:3, 6:2
Jüe Jüan (CHN, 119.) – Maria Sakkariová (GRE, 6.) 1:6, 4:6
Sofia Keninová (USA, 280.) – Viktoria Azarenková (25.) 4:6, 6:7(3)
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Jule Niemeierová (GER, 68.) 6:4, 7:5
Madison Keysová (USA, 10.) – Anna Blinkovová (72.) 6:4, 3:6, 6:2

Kompletní výsledky všech zápasů Australian Open naleznete zde.