VIDEO: Jak mu to mohlo projít? Portugalec málem soupeři mrštěnou raketou urazil hlavu

- Jan Vojkůvka

Jak mu tohle mohlo projít? Reakce na zkrat portugalského tenisty Jaimeho Farii (na fotografii vpravo) na challengeru v Oeiras jsou vesměs totožné. Devatenáctiletý mladík neunesl svou chybu ve třetím gemu druhého setu, po kterém jeho deblový pár prohrával 1:6, 1:2, a mrštil svou raketou přes síť, přičemž jen o pár centimetrů minul hlavu svého soupeře Azize Dougaze. Fakt, že Faria nebyl za tento až psychopatický čin diskvalifikován, vzbudil na sociálních sítích pohoršení.

Jistě, slova o uražení hlavy jsou sice trochu nadnesené, ale následky, které mohl Fariův čin přinést, mohly být vážné a při hodně špatné souhře dokonce fatální. Jak ukazuje video, které se šíří na sociálních sítích, zahozená raketa v plné rychlosti minula Dougazův obličej skutečně jen o kousíček. To, že Tunisana nezasáhla, mohl způsobit i reflexivní pohyb Dougaze, který se před letícím projektilem bleskově sklonil.

Pokud by raketa mířila o pár centimetrů níž, nebo pokud by Dougaz nestihl zareagovat, schytal by prudký úder do hlavy, možná dokonce do obličeje. To, že by celou situaci odnesl zraněním, asi není potřeba zmiňovat. A pokud by raketa letěla ještě níž, klidně by mohla v plné rychlosti zasáhnout krk pětadvacetiletého tenisty, což by mohlo mít zmíněné fatální následky.

O to větším překvapením bylo, když Faria za svůj zkrat, který by se dal zhodnotit i jako pokus o ublížení na zdraví, dostal pouze varování a nebyl diskvalifikován. V utkání směl po boku svého krajana Fabia Coelha pokračovat. A aby toho nebylo málo, Portugalci dokázali duel prvního kola otočit a Azize Dougaze s Johnem Lockem porazili 1:6, 6:4, 10:4.

Ačkoliv následně ve čtvrtfinále prohráli Coelho s Fariou ve třech setech s finsko-nizozemskou dvojicí Patrikem Niklasem-Salminenem a Bartem Stevensem, vůbec neměli mít příležitost první kolo otáčet a mezi osm nejlepších párů v Oeiras postoupit. Takové nebezpečné situace je potřeba z tenisu nemilosrdně vymýtit, než se skutečně někomu něco stane.