Australian Open: Svrčina odvrátil mečboly, Fruhvirtová vstala z mrtvých. Bejlek slaví životní skalp!

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Kvalifikace grandslamového Australian Open pokračuje třetím hracím dnem, na programu je druhé kolo bojů o postup do hlavní soutěže. Dalibor Svrčina drží prapor českých mužů i nadále a zahraje si o hlavní soutěž. Po velkém obratu z 5:7 a 1:5 postoupila do kvalifikačního finále rovněž patnáctiletá Brenda Fruhvirtová. Otočkou se zaskvěla také Sára Bejlek, jež si vyšlápla na silně favorizovanou a nejvýše nasazenou Američanku Alyciu Parksovou. Barbora Palicová proti Britce Burrageové uhrála pouhé tři gemy.

Svrčina odvracel dva mečboly a postupuje
Jako první naskočil do druhé rundy Dalibor Svrčina, jenž zvládl vstup do kvalifikace v Melbourne Parku už v pondělí, když otočil závěr bitvy s Britem Paulem Jubbem (6:3, 1:6, 6:4).

Dvacetiletý český mladík na Australian Open mezi dospělými debutuje, na ostatních grandslamech už si kvalifikaci vyzkoušel loni. Do boje o místenku ve finálovém kole nastoupil proti argentinskému antukáři Nicolási Kickerovi.

V prvním setu tahal většinu času za kratší konec, a byť byla úvodní sada vyrovnanější, než napovídá výsledek, Svrčina ji ztratil 2:6. Ve druhém setu mladý Čech bojoval, dostal se do vedení 4:2, ale vzápětí si prohrál servis. Za stavu 6:5 si rodák z Ostravy vybojoval postupně tři setboly, ale naložil s nimi trochu lehkovážně. V tiebreaku pak Svrčina rychle nabral ztrátu 1:4, ale vybrál oba míčky na returnu, a i když pak musel odvracet dva mečboly soupeře, dokázal urvat druhou sadu po neuvěřitelné bitvě ve svůj prospěch.

Rozhodující set odstartoval Svrčina brejkem, a když si pak s menšími obtížemi dokázal udržet servis, začaly třicetiletého Argentince brát křeče. Čech poté v obrovském žáru melbournského poledne vybojoval další dva brejkboly na 3:0 a Kicker ze zápasu odstoupil. Pro českého hráče jde o první postup do finále kvalifikace grandslamu v kariéře.

„Bylo to strašně náročné utkání. S těmito Jihoameričany je to hodně složité. První set sice skončil 6:2, ale hrál se tři čtvrtě hodiny, bylo to dost vyrovnané. Ve druhém setu jsem si na začátku dvakrát přes shodu udržel servis a postupně jsem přicházel na to, co na něj musím hrát. Tiebreak byl extrémně náročný, odvracel jsem dva mečboly a sám jsem taky nejdřív pár setbolů neproměnil, ale naštěstí jsem dokázal druhý set vyhrát. Do třetího setu jsem vstoupil dobře a pak mi soupeř pomohl skrečí," hodnotil utkání šťastný Dalibor Svrčina.

Kicker byl při druhém mečbolu hodně blízko vítězství. Při dlouhé výměně, kdy šel míček sedmnáctkrát přes síť, hráli oba hráči převážně forhendové krosy. Svrčina nakonec přitlačil křižný forhend hodně k boční lajně a Kickerův následný forhend skončil za základní čarou.

B. Fruhvirtová je po velkém obratu krok od hlavní soutěže Australian Open
Parádním obratem se ve druhém kole grandslamové kvalifikace blýskla Brenda Fruhvirtová (135.). Patnáctiletá Češka prohrávala s o pět let starší Darjou Snigurovou (148.) z Ukrajiny už 5:7 a 1:5, přesto nesložila zbraně a dokázala někdejší juniorskou světovou dvojku porazit 5:7, 7:6(3) a 6:3.

Ve druhém dějství otočila Fruhvirtová na 6:5. Poté neproměnila na příjmu dva setboly, skrze zkrácenou hru si však přeci jen vynutila pokračování zápasu. V rozhodující sadě byla mladší z talentovaného sesterského dua hned dvakrát o brejk pozadu, od stavu 2:3 už ale nepovolila Snigurové ani jeden gem a ukončila střetnutí na servisu čistou hrou. O hlavní soutěž si Fruhvirtová zahraje se Španělkou Jessicou Maneirovou (183.).

„Zápas hodnotím jako obrovskou bitvu se šťastným koncem s velmi nepříjemnou a atypicky hrající soupeřkou, která před pár měsíci dokázala na US Open vyřadit Halepovou. Vítězství si velmi cením. Za nepříznivého stavu 1:5 ve druhém setu jsem začala hrát více přesnějších míčů a lépe umisťovala údery. Ve třetím setu už jsem pociťovala vyčerpání, neboť jsem hrála na velkém otevřeném kurtu v tu nejhorší dobu, co se teploty týče. Soupeřka na tom byla o poznání lépe fyzicky, taky je skoro o šest let starší. O to více si tohoto vítězství cením,“ popsala Fruhvirtová.

Bejlek vyřadila v Melbourne nasazenou jedničku Parksovou!
O hlavní soutěž si na úvodním grandslamu sezony zahraje v noci ze středy na čtvrtek v Melbourne také Sára Bejlek (175.). Šestnáctiletá Češka si na závěr třetího hracího dne kvalifikace Australian Open vyšlápla na nejvýše nasazenou Alyciu Parksovou (76.), proti níž zaznamenala premiérový životní skalp protivnice z elitní stovky žebříčku. Favorizovanou Američanku, jež vyhrála v závěru loňské sezony dva halové podniky WTA 125 a táhla sérii jedenácti výher v řadě, porazila tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou po setech 5:7, 6:4 a 6:2, ačkoliv se pro ni zápas nevyvíjel dobře. V první sadě promarnila Bejlek náskok 5:2 a setbolu a v té druhé prohrávala už 2:4, poté se ale odrazila k parádnímu obratu.

„Věděla jsem, že nejsem úplně favoritkou, ale šla jsem do toho zápasu s tím, že nemám co ztratit a že ho zkusím vyhrát. Začala jsem celkem slušně, ale ke konci prvního setu jsem se za stavu 5:2 začala bát. Měla jsem setbol a tam jsem se prostě bála. Když se pak druhý set nevyvíjel dobře, tak jsem se uvolnila a bylo to vidět. Jsem hrozně šťastná, že jsem to dotáhla do vítězného konce,“ zhodnotila duel pro Tenisový svět Bejlek.

Její poslední protivnicí bude v rámci kvalifikace o dva roky starší Ruska Erika Andrejevová (137.).

Palicová uhrála proti Burrageové jen tři gemy
S turnajem v Melbourne se naopak loučí osmnáctiletá Barbora Palicová, která v Austrálii absolvovala svou grandslamovou premiéru. Na agresivně hrající Judie Burrageovou, která si letos zahrála finále turnaje v Canbeře, nestačila a za pouhých 59 minut jí podlehla 1:6, 2:6. V prvním gemu sice odvrátila tři brejkboly, ale servis si stejně neudržela. Burrageová používala zbraně, které jsou jinak vlastní Palicové. Snažila se útočit ze všech pozic a dařilo se jí to náramně. Ve druhém setu promarnila Palicová brejkbol a gembol ve druhé a třetí hře a také v tomto dějství od začátku ztrácela. Bojovala až do konce, v osmé hře odvrátila dva mečboly, ale i tuto hru, ve které se hrálo dvanáct výměn, nakonec ztratila a byla vyřazena.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace mužů
DALIBOR SVRČINA (219.) – Nicolás Kicker (ARG, 201.) 2:6, 7:6(8), 2:0, 40:15 skreč Kicker

2. kolo kvalifikace žen
BARBORA PALICOVÁ (205.) – Jodie Burrageová (GBR, 128.) 1:6, 2:6
Darja Snigurová (UKR, 148.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (135.) 7:5, 6:7(3), 3:6
Alycia Parksová (USA, 76.) – SÁRA BEJLEK (175.) 7:5, 4:6, 2:6

Kompletní výsledky kvalifikace naleznete na webu turnaje.