Los kvalifikace Australian Open: Do bojů o hlavní soutěž grandslamu půjde sedm českých tenistů

- Jan Vojkůvka

V noci na neděli byla v Melbourne rozlosována kvalifikace úvodního grandslamu sezony, která odstartuje už v pondělí. O hlavní soutěž na Australian Open si zahraje hned sedm českých zástupců včetně finalistky turnaje v Adelaide Lindy Noskové. Svou kvalifikační premiéru na turnaji velké čtyřky absolvují Brenda Fruhvirtová s Barborou Palicovou.

Náročná tříkolová kvalifikace v Melbourne skýtá mnohá úskalí a žádný hráč si nemůže být jistý, že se zvládne kvalifikovat do hlavní soutěže grandslamového Australian Open. Přesto se dá před startem kvalifikačních bojů hovořit o favoritech, mezi které patří z české sedmičky především Linda Nosková.

Osmnáctiletá Češka se stala kvalifikační dvojkou a jen těsně jí unikla přímá účast v hlavní soutěži. Jako jedna z nejvýše nasazených má však v kvalifikaci opticky jednu z nejsnadnějších cest až do hlavního turnaje. Svou pozici favoritky ale bude muset potvrdit hned třikrát. V prvním kole narazí na 195. hráčku světa Katherine Sebovovou z Kanady.

Mezi nasazené hráčky se v kvalifikaci vešla také Brenda Fruhvirtová. Patnáctiletá tenistka je kvalifikační sedmadvacítkou a v úvodním kole narazí na 216. hráčku světa Nataliji Stevanovičovou ze Srbska. Nebude se jednat o vůbec snadnou premiéru v grandslamové kvalifikaci, Fruhvirtová však bude v prvním utkání mírnou favoritkou.

Poprvé v kvalifikaci grandslamu figuruje také osmnáctiletá Barbora Palicová, se kterou se los příliš nemazlil a pro první kolo vyfasovala zkušenou Francouzku Chloe Paquetovou, která si na turnajích velké čtyřky zahrála už osmkrát v hlavní soutěži.

Poslední českou ženou ve startovním poli je šestnáctiletá Sára Bejlek. Ta sice v prvním zápase narazí na hratelnou Darju Astachovovou, ale v případném druhém kole jí hrozí kvalifikační jednička Alycia Parksová, momentálně 75. tenistka na okruhu WTA.

Kvalifikace Australian Open se zúčastní také tři čeští muži. Mezi nasazené tenisty se vešel Vít Kopřiva, který bude plnit roli kvalifikační sedmadvacítky a v prvním kole si zahraje s domácí divokou kartou Danem Sweenym, proti němuž bude favoritem.

Poměrně schůdný los má dvacetiletý Dalibor Svrčina, který si zahraje s 219. hráčem světa Paulem Jubbem z Velké Británie. Nejhorší los tak vyfasoval sedmatřicetiletý Lukáš Rosol, jenž narazí na kvalifikační třináctku Francesca Passara z Itálie, který figuruje na 119. místě světa.

Los kvalifikace Australian Open
1. kolo žen
Linda Nosková – Katherine Sebovová (CAN)
Brenda Fruhvirtová – Natalija Stevanovičová (SRB)
Barbora Palicová – Chloe Paquetová (FRA)
Sára Bejlek – Darja Atachovová (-)

1. kolo mužů
Vít Kopřiva – Dane Sweeny (AUS)
Dalibor Svrčina – Paul Jubb (GBR)
Lukáš Rosol – Francesco Passaro (ITA)