Hvězdy hrají pro Ukrajinu. Unikátní exhibice láká na Nadala i téměř stoleté veterány

- Marek Bartošík

Spousta tenisových hvězd se zúčastní exhibičního večera na podporu humanitární pomoci na Ukrajině, který se uskuteční 11. ledna v Melbourne. Australští pořadatelé už potvrdili start světové jedničky Carlose Alcaraze, dvaadvacetinásobného grandslamového vítěze Rafaela Nadala nebo členky Top 10 Coco Gauffové. Součástí programu bude také speciální souboj dvou bezmála stoletých tenistů Henryho Younga z Adelaide a Leonida Stanislavského z ukrajinského Charkova (na snímku spolu s Nadalem).

Podobné utkání se v aréně Roda Lavera v Melbourne Parku ještě nikdy nekonalo! Ve středu 11. ledna 2023 nastoupí na jeden z největších tenisových dvorců světa dva hráči, kterým je bezmála sto let. Pořadatelé proto nazvali klání mezi 98letým Leonidem Stanislavským a jeho australským vrstevníkem Henrym Youngem jako „bitvu centurionů“.

Zatímco Leonid Stanislavskij si v nedávné minulosti zahrál třeba s Agnieszkou Radwaňskou, Alexanderem Zverevem či Rafaelem Nadalem, Henry Young včera ladil formu s italským tréninkovým parťákem Jannikem Sinnerem.

Do programu dále zasáhnou Španělé Carlos Alcaraz a Rafael Nadal, Němec Alexander Zverev, Australan Alex de Minaur, Američané Frances Tiafoe a Coco Gauffová a také Řekyně Maria Sakkariová. Pořadatelé oznámí jména dalších účastníků později, a to i s ohledem na souběžně konané turnaje v Adelaide a Hobartu.

Exhibice v Melbourne je součástí iniciativy „Tennis Plays for Peace“ (Tenis hraje za mír), kterou loni po ruské vojenské invazi na Ukrajinu spustili zástupci ITF, ATP, WTA a kompletní čtveřice grandslamů. Veškerý výtěžek ze vstupenek poputuje na konto organizací UNICEF a Global Giving, které poskytují humanitární pomoc na Ukrajině.

„Těšíme se na velkolepý večer plný tenisu, zábavy a úžasných příležitostí k tomu sejít se a vybrat potřebné finanční prostředky,“ uvedl šéf australského tenisového svazu Craig Tiley.