Denní menu, 5.1.2023: Nosková s Muchovou postoupily bez ztráty podání do čtvrtfinále turnajů WTA

- Redakce

Linda Nosková vyzrála v australském Adelaide i na čtvrtou protivnici. Američance Liuové povolila pouhé čtyři gemy a pronikla do svého největšího čtvrtfinále mezi dospělými. Kateřina Siniaková postoupila na stejné akci do semifinále čtyřhry, a to na úkor krajanek Miriam Kolodziejové a Markéty Vondroušové. Karolína Muchová nečelila v Aucklandu ve dvou zápasech ani jednomu brejkbolu. Po hladké výhře nad Rumunkou Ruseovou je ve čtvrtfinále. Tereza Martincová v deblu dohrála. Marek Gengel nezvládl na challengeru v thajském Nonthaburi třísetovou čtvrtfinálovou bitvu s druhým nasazeným Rakušanem Novakem. Do semifinále následně postoupil po boku krajana Adama Pavláska alespoň ve čtyřhře. Petr Nouza zvládl spolu s Rumunem Corneou deblové čtvrtfinále na challengeru v portugalském Oeiras.

Češi v akci

Nosková zničila Liuovou a je v největším kariérním čtvrtfinále
Linda Nosková (102.) vyhrála na elitním okruhu poprvé v životě čtyři utkání po sobě a postoupila na podniku kategorie WTA 500 v australském Adelaide do největšího čtvrtfinále v kariéře. Osmnáctiletá Češka nedala v souboji kvalifikantek šanci o čtyři roky starší Claire Liuové (59.) ze Spojených států. Americké soupeřce vzala v obou sadách dvakrát servis a zvítězila bez ztráty vlastního podání za hodinu a 11 minut dvakrát 6:2. V dalším kole Nosková narazí na bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou z Běloruska.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Muchová je v Aucklandu bez ztráty podání ve čtvrtfinále
Karolína Muchová (151.) postoupila na podniku WTA 250 v Aucklandu do čtvrtfinále. Bývalá světová devatenáctka splnila v novozélandské metropoli dokonale roli favoritky proti Eleně Gabriele Ruseové (116.) z Rumunska. Tu porazila za hodinu a 22 minut po setech 6:4 a 6:1, aniž by jí nabídla jediný brejkbol. Hned v prvním gemu zápasu neproměnila olomoucká rodačka na příjmu pět brejkových možností, o čtyři hry později už se ale prosadila. Ve druhém setu přidala k dobru další tři brejky. Duel byl kvůli dešti přesunut pod střechu do haly. O semifinále si Muchová zahraje s Rebekou Masárovou (130.) ze Španělska.

Deblové derby pro Siniakovou
Hned tři české tenistky se postavily na jeden kurt v rámci čtvrtfinálového klání ve čtyřhře na podniku v australském Adelaide. Z hladkého vítězství 6:1 a 6:2 se radovala Kateřina Siniaková, která po boku domácí Storm Hunterové porazila krajanky Miriam Kolodziejovou a Markétu Vondroušovou. O finále si turnajové jedničky zahrají proti Běloruskám Marozavové se Sabalenkovou.

Martincová v deblu končí
Turnaj v novozélandském Aucklandu skončil pro Terezu Martincovou už i ve čtyřhře. V té prohrála ve dvojici s Rumunkou Elenou Gabrielou Ruseovou čtvrtfinále s turnajovými trojkami Miju Katóovou a Aldilou Sutjiadiovou. Japonsko-indonéské nasazené trojky zvítězily 6:3 a 7:5, ačkoliv byly ve druhém setu hned dvakrát o brejk pozadu.

Gengel dohrál ve čtvrtfinále
Marek Gengel (282.) skončil na challengeru v thajském Nonthaburi ve čtvrtfinále. V něm nestačil na druhého nejvýše nasazeného Dennise Novaka (180.), jemuž podlehl po setech 3:6, 7:6(5) a 3:6. V utkání rozhodovaly detaily, ani jeden z tenistů neměl výrazněji navrch. Rakouský hráč mohl ukončit zápas už ve druhé sadě, kdy otočil z 0:3 na 6:5 a měl k dispozici servis, klání ale nezvládl dopodávat. Roli favorita nakonec stvrdil Novak ve třetím setu, v němž se radoval v osmém gemu z jediného brejku. Skrze následný maratonský gem ukončil zápas čtvrtým mečbolem.

Gengel s Pavláskem postoupili do deblového semifinále
Marek Gengel s Adamem Pavláskem postoupili v thajském Nonthaburi do semifinále čtyřhry. Turnajové dvojky porazily 6:3, 6:7(4) a 10:6 Američany Evana Kinga a Tennyse Sandgrena. Čeští favorité mohli ukončit duel už ve druhém setu, za stavu 5:4 ale nevyužili na příjmu dva mečboly.

Ve stejné fázi skončil debl pro Michaela Vrbenského. V páru s Maďarem Marozsánem podlehl 4:6 a 3:6 Donskému z Ruska a Jihoafričanu Harrisovi.

Nouza uspěl v deblovém čtvrtfinále
Petr Nouza a jeho rumunský parťák Victor Vlad Cornea neztratili set ani ve svém druhém utkání čtyřhry na halovém challengeru v portugalském Oeiras. Česko-rumunské duo si ve čtvrtfinále poradilo s domácími divokými kartami Joaem Dominguesem a Pedrem Sousou poměrem 6:3 a 7:6(0), když trefilo hned 15 es a odvrátilo všechny čtyři brejkboly soupeřů. Čtvrtí nasazení Nouza s Corneou narazí v semifinále na německé turnajové dvojky Constantina Frantzena a Hendrika Jebense.

ATP/WTA

Adelaide International 1 (ženy, AUS, 826 837 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
LINDA NOSKOVÁ (102.) – Claire Liuová (USA, 59.) 6:2, 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry
Hunterová (AUS), SINIAKOVÁ – KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ 6:1, 6:2

ASB Classic, Auckland (ženy, NZL, 259 303 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (151.) – Elena Gabriela Ruseová (ROU, 116.) 6:4, 6:1

Čtvrtfinále čtyřhry
M. Katóová (JPN), Sutjiadiová (INA) – MARTINCOVÁ, Ruseová (ROU) 6:3, 7:5

Challenger Tour

Bangkok Open 1, Nonthaburi (muži, THA, 80 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
MAREK GENGEL (282.) – Dennis Novak (AUT, 180.) 3:6, 7:6(5), 3:6

Čtvrtfinále čtyřhry
Donskoj, L. Harris (RSA) – Marozsán (HUN), VRBENSKÝ 6:4, 6:3
E. King, Sandgren (oba USA) – GENGEL, PAVLÁSEK 3:6, 7:6(4), 6:10

Oeiras Indoor 1 (muži, POR, 36 000 EUR, hala – tvrdý povrch)
Čtvrtfinále čtyřhry
Domingues, P. Sousa (oba POR) – Cornea (ROU), NOUZA 3:6, 6:7(0)

ITF World Tennis Tour

P2 Advisory Canberra International (ženy, AUS, 60 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále čtyřhry
BAYERLOVÁ, Parnabyová (AUS) – Kruegerová, Montgomeryová (obě USA) 2:6, 3:6

ITF Nonthaburi (ženy, THA, 40 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Erika Semaová (JPN, 431.) – GABRIELA ANDREA KNUTSON (470.) 1:6, 6:3, 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry
X. Gao (CHN), Kovapituktedová (THA) – KNUTSON, Y. Yang (TPE) 3:6, 3:6