Denní menu, 4.1.2023: Vondroušová ztratila jen čtyři gemy, postupují i Muchová s Gengelem

- Redakce

Markéta Vondroušová zdolala v Adelaide bez ztráty podání 6:0 a 6:4 Kaiu Kanepiovou z Estonska a zahraje si na akci kategorie WTA 500 čtvrtfinále. Do stejné fáze postoupila po obratu z 3:6 a 2:4 po boku krajanky Miriam Kolodziejové rovněž v deblu. Karolína Muchová se v Aucklandu stala jedinou Češkou, která postoupila přes první kolo, když jí Číňanka Si-jü Wang nenastoupila ke středeční dohrávce. Tereza Martincová prošla tamtéž do čtvrtfinále čtyřhry. Marek Gengel zaznamenal na challengeru v Nonthaburi už dvanáctou výhru v řadě. V duelu s Němcem Henrim Squirem dokázal v obou setech zlikvidovat manko brejku. S Adamem Pavláskem následně otočil zápas ve čtyřhře.

Češi v akci

Vondroušová ztratila s Kanepiovou jen čtyři gemy
Markéta Vondroušová (92.) postoupila na podniku WTA 500 v australském Adelaide do čtvrtfinále. Češka si i ve druhém vzájemném utkání poradila se zkušenou Estonkou Kaiou Kanepiovou (32.). K postupu tentokrát potřebovala pouhých 67 minut, když zvítězila 6:0 a 6:4.

První sadu získala sokolovská rodačka za pouhých 21 minut. Hned v úvodním gemu druhého setu přidala finalistka Roland Garros z roku 2019 další brejk a jeho výhodu ustřežila až do samotného konce. Kanepiová poprvé zabodovala až v devátém gemu, a byť se postupně při vlastním podání dostala do hry, manko už nedohnala. Výborně servírující Vondroušová čelila prvnímu (a jedinému) brejkbolu až v závěrečném gemu, dvojchybu ovšem dokázala odčinit a třemi body v řadě duel ukončila.

V dalším kole narazí Vondroušová na druhou nejvýše nasazenou Bělorusku Arynu Sabalenkovou, jež přehrála ve dvou tiebreacích Rusku Samsonovovou.

Soupeřka Muchové nenastoupila k dohrávce
Karolína Muchová (151.) postoupila na podniku WTA 250 v Aucklandu do osmifinále vskutku kuriózním způsobem. Její utkání úvodního kola se Si-jü Wang (50.) bylo v úterý o několik hodin posunuto kvůli dešti a poté za stavu 5:3 pro Češku přeloženo na další den. Rovněž ve středu na Novém Zélandu pršelo, a tak bylo rozhodnuto o přesunutí zápasu do haly. Pátá nasazená Číňanka ale nakonec k dohrávce nenastoupila, a tak se z postupu radovala "na dálku" rodačka z Olomouce. Ušetřené síly bude moci zúročit v příštím kole. Její soupeřkou bude rumunská kvalifikantka Elena Gabriela Ruseová (116.).

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Martincová zvládla deblovou dohrávku
Po rychlém konci ve dvouhře účinkuje Tereza Martincová na podniku WTA 250 v deštivém Aucklandu ještě ve čtyřhře. V té zvládla po boku Rumunky Eleny Gabriely Ruseové středeční dohrávku úvodního kola. Obě jmenované porazily po přesunu z venkovního tvrdého povrchu do haly 7:5 a 6:3 novozélandsko-americké duo Paige Mary Houriganová, Sachia Vickeryová.

Kolodziejová s Vondroušovou se v deblu blýskly obratem
Miriam Kolodziejová s Markétou Vondroušovou zvládly na podniku v Adelaide i své druhé vystoupení ve čtyřhře. S Kazaškou Annou Danilinovou a Ruskou Annou Kalinskou prohrávaly Češky už 3:6 a 2:4, nakonec však nad nasazenými osmičkami zvítězily po obratu 3:6, 7:5 a 10:2. Ve čtvrtfinále narazí Kolodziejová s Vondroušovou na krajanku Kateřinu Siniakovou s domácí Australankou Storm Hunterovou, turnajové jedničky.

Gengel vyhrál podvanácté v řadě
Marek Gengel (282.) porazil v thajském Nonthaburi 6:4 a 6:3 německého kvalifikanta Henriho Squirea (357.) a postoupil do challengerového čtvrtfinále. V 70 minut trvajícím utkání měl favorit špatný nástup do obou setů. V tom prvním prohrával při servisu už 2:4 a 15:40, přesto dokázal zdánlivě ztracené dějství otočit na konečných 6:4. Ve druhé sadě prohrával sedmadvacetiletý Čech 0:2, pak ale dvěma brejky strhl vedení í celkový triumf na svou stranu. Spolu se dvěma vyhranými turnaji ITF z konce loňské sezony natáhl rodák z Rakovníka svou vítěznou sérii už na dvanáct zápasů.

Gengel s Pavláskem vstoupili do čtyřhry obratem
Po postupu ve dvouhře se Marek Gengel radoval v thajském Nonthaburi rovněž ve čtyřhře. Spolu s krajanem Adamem Pavláskem otočili zápas úvodního kola s Filipíncem Francisem Alcantarou a Yu Hsuem z Tchaj-wanu. Oba jmenované porazily české nasazené dvojky za hodinu a čtvrt po výsledku 5:7, 6:2 a 10:5.

ATP/WTA

Adelaide International 1 (ženy, AUS, 826 837 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (92.) – Kaia Kanepiová (EST, 32.) 6:0, 6:4

Osmifinále čtyřhry
KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Danilinová (KAZ), Kalinská 3:6, 7:5, 10:2

ASB Classic, Auckland (ženy, NZL, 259 303 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Si-jü Wang (CHN, 50.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (151.) 3:5 skreč Wang

1. kolo čtyřhry
MARTINCOVÁ, Ruseová (ROU) – Houriganová (NZL), Vickeryová (USA) 7:5, 6:3

Challenger Tour

Bangkok Open 1, Nonthaburi (muži, THA, 80 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Henri Squire (GER, 357.) – MAREK GENGEL (282.) 4:6, 3:6

1. kolo čtyřhry
Alcantara (PHI), Y. Hsu (TPE) – GENGEL, PAVLÁSEK 7:5, 2:6, 5:10

Oeiras Indoor 1 (muži, POR, 36 000 EUR, hala – tvrdý povrch)
1. kolo čtyřhry
Clarke (GBR), Moroni (ITA) – Cornea (ROU), NOUZA 0:6, 2:6

ITF World Tennis Tour

P2 Advisory Canberra International (ženy, AUS, 60 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo čtyřhry
BEJLEK, PALICOVÁ – Gibsonová, Huleová (obě AUS) 4:6, 2:6

ITF Nonthaburi (ženy, THA, 40 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo čtyřhry
Jundakateová, Momkoonthodová (obě THA) – KNUTSON, Y. Yang (TPE) 1:6, 2:6

Magic Tours, Monastir (ženy, TUN, 25 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
LINDA KLIMOVIČOVÁ (563.) – Sada Nahimanaová (BDI, 264.) 4:6, 6:0, 2:6