Bývalá světová čtyřicítka plánuje návrat. Musím zjistit, jestli ještě dokážu žít po hotelových pokojích, tvrdí

- Jan Vojkůvka

Po více než třech letech by se rád na profesionální okruh vrátil nizozemský tenista Thiemo De Bakker. Bývalý čtyřicátý hráč světa přerušil svou kariéru v září 2019, kdy se kvůli zranění vytratil z profesionálního okruhu. Nyní by si rád vyzkoušel, jestli v sobě ještě má vášeň pro sport a cestovatelský život tenisty.

Na tenis De Bakker úplně nezanevřel. Přestože má za sebou dvě velké operace kolena, operaci kýly a také problémy s covidem, startoval alespoň párkrat v německé Bundeslize a tento týden si zahrál na mistrovství Nizozemska. Na něm zvládl kvalifikaci a dokonce prošel do čtvrtfinále. A právě během tohoto šampionátu oznámil, že by se rád pokusil vrátit k profesionální kariéře.

„Stále mi chybí výbušnost, ale zase dokážu odpálit slušný míč,“ lebedil si na probíhajícím národním šampionátu, kde byl nad jeho síly až Robin Haase. Tedy muž, se kterým se potkával na turnajích ATP či challengerech. Byť De Bakker tři roky prakticky nehrál, respektive pouze minimálně, obral stále aktivního Haaseho o set. A jen se utvrdil v tom, že by to ve 34 letech ještě rád zkusil.

„Mým cílem je se zase trochu pobavit, ale uvidíme,“ řekl s tím, že první turnaj by chtěl odehrát ke konci ledna. Využít by měl chráněný žebříček, takže nebude muset začínat v kvalifikacích patnáctek na okruhu ITF. Spíš se očekává, že si zahraje hlavní soutěže na pětadvacítkách, či že zkusí challengery.

Jak ale sám poznamenal, jeho comeback může mít doslova jepičí život. „Bude mě vůbec ještě bavit žít po hotelových pokojích? Zvládne moje tělo odehrát spoustu zápasů v rychlém sledu? Musím to zjistit hned. Takže to taky můžu po dvou nebo třech týdnech zabalit,“ upozornil De Bakker.

„Už mi není osmnáct, musím se dostat do kondice. Ty bolesti svalů, kolena...“ postěžoval si po porážce s Haasem. „Když jsem v teple, tak to docela jde. Krok za krokem by se to snad mělo v následujících týdnech zlepšovat,“ podotkl De Bakker.

Pokud by se jeho comeback podařil a skutečně se chtěl opět naplno vrhnout do tenisu, rád by chráněný žebříček využil k tomu, aby si vybudoval alespoň nějaký ranking. Příliš se mu totiž nezamlouvá možnost, že by mohl získávat na některé turnaje divoké karty. „Nechci stát v cestě dalšímu rozvoji mladých kluků. Ani já sám bych si sobě žádnou divokou kartu nedal,“ řekl rozhodně.

Thiemo De Bakker během své dosavadní kariéry nikdy nedokráčel do finále na okruhu ATP. Celkem jedenáctkrát triumfoval na challengerech ve dvouhře a v deblu přidal dalších šest trofejí. Býval také pravidelným reprezentantem v Davis Cupu a hned dvakrát (v letech 2014 a 2017) čelil rovněž českým tenistům.