Ukončil hegemonii Federera s Nadalem! Cenu za sportovní chování obdržel Ruud

- Jan Vojkůvka

Norský tenista Casper Ruud se může těšit z ocenění Stefan Edberg Sportsmanship Award! Ziskem této trofeje přerušil nadvládu Rogera Federera a Rafaela Nadala, kteří v hlasování o této ceně vítězili pravidelně od roku 2004.

Od zmíněného roku se Federer dočkal zisku trofeje za příkladné chování a fair-play na kurtu i mimo něj celkem třináctkrát, Nadal pak triumfoval pětkrát. A i letos byl Španěl hlavním favoritem na zisk tohoto ocenění.

Jednou však nadvláda slavné tenisové dvojice musela skončit a postaral se o to Nor Casper Ruud. Současná světová trojka se prezentovala příkladným chováním, což navíc okořenila vynikajícími tenisovými výkony. A po zásluze se může ve 23 letech poprvé radovat ze Stefan Edberg Sportsmanship Award.

Vítěz tří titulů na okruhu ATP (Buenos Aires, Ženeva, Gstaad) a finalista Roland Garros, US Open či Turnaje mistrů, dokázal v uplynulém roce podle hlasujících nejlépe skloubit fair-play, profesionalistu i bezúhonnost nejen na kurtu, ale také v životě mimo tenisové dvorce.

„Rád bych poděkoval všem, kteří pro mě hlasovali. Cítím se velmi poctěn a šťastný, že jsem tuto cenu tento rok vyhrál. Pokusím se o to, abych si zachoval svůj přístup i v příštím roce,“ řekl k triumfu Ruud.