Porušení tradice. Světová jednička Alcaraz není podle ITF nejlepším tenistou roku

- Marek Bartošík

Přestože by se to tak mohlo zdát, zakončení roku na pozici světové jedničky automaticky nezaručuje ocenění pro nejlepšího hráče sezóny od Mezinárodní tenisové federace (ITF). Na úkor aktuálního vládce rankingu ATP Carlose Alcaraze se letos z prestižní ceny raduje jeho zkušenější krajan Rafael Nadal, který je světovou dvojkou. Mezi ženami podle očekávání uspěla Iga Šwiateková z Polska.

Je to vlastně symbolický závěr poněkud zvláštní sezóny 2022, během níž nemohl nejlepší tenista uplynulé dekády Novak Djokovič startovat na polovině největších turnajů (grandslamy, Masters) a Wimbledon se kvůli tvrdému postoji pořadatelů proti Rusům a Bělorusům na pozadí války na Ukrajině odehrál bez bodových dotací do žebříčků.

Vedení ITF rozhodlo o tom, že si cenu pro světového šampiona za uplynulý rok odnese Rafael Nadal, jenž se díky triumfům na Australian Open a Roland Garros osamostatnil v historickém pořadí v počtu grandslamových trofejí. Španělský matador je nyní na číslovce 22, následují jeho rivalové Novak Djokovič (21) a Roger Federer (20).

Antukový král přidal ke dvěma grandslamovým titulům ještě úspěchy na Melbourne Summer Set 1 a v Acapulcu. „Jsem velmi šťastný, že mě ITF jmenovala popáté světovým šampionem. Když jsem toto ocenění v roce 2008 získal poprvé, nečekal jsem, že budu i za 14 let hrát na tak vysoké úrovni. Jsem vděčný svému týmu i fanouškům a už se těším na sezónu 2023,“ uvedl Nadal, jehož ITF ocenila také v letech 2010, 2017 a 2019.

Devatenáctiletý Carlos Alcaraz ozdobil tuto sezónu pěti tituly, nejcennější vybojoval na grandslamovém US Open. V žebříčku ATP má na druhého Nadala náskok 800 bodů, na postu světové jedničky by tedy zůstal, i kdyby se udělovaly body na Wimbledonu (Nadal by za semifinále obdržel 720 bodů, Alcaraz za osmifinále 180).

Španělský mladík se naopak dočkal ocenění pro hráče roku od ATP, které po skončení sezóny automaticky získá tenista na prvním místě rankingu. Zároveň si svým mimořádným skokem světovým pořadím z 32. místa až na vrchol vysloužil od ATP cenu za největší zlepšení. A jeho mentor Juan Carlos Ferrero se navíc stal nejlepším trenérem roku.

Nejvyššího počtu trofejí spolu s Alcarazem letos dosáhl Djokovič, který přitom nemohl kvůli absenci očkování proti covidu-19 startovat na Australian Open, US Open a čtyřech z osmi turnajů kategorie ATP Masters 1000 (Indian Wells, Miami, Montréal, Cincinnati).

Rodák z Bělehradu zakončil rok jako světová pětka, pokud by ale inkasoval body za wimbledonský vavřín, byl by nyní druhý těsně za Alcarazem (a před Nadalem). Své bodové konto nejvíce obohatil triumfem na Turnaji mistrů a tisícovce v Římě.

Diskutabilní volba, zahrnující Djokoviče a Nadala, se u ocenění od ITF vyskytla už v sezóně 2013. Nadal tehdy nasbíral celkem deset titulů (z toho dva grandslamy a pět Masters), mezinárodní federace ale dala přednost Djokovičovi se sedmi tituly (z toho jeden grandslam, tři Masters a také Turnaj mistrů).

V ženské kategorii tentokrát měli zástupci ITF o poznání jednodušší rozhodování, jelikož jedinou možnost adeptkou byla suverénní vládkyně okruhu WTA Iga Šwiateková. Jednadvacetiletá polská hvězda letos oslavila osm turnajových triumfů včetně dvou grandslamových (Roland Garros, US Open). Ocenění od ITF získala jako první polská tenistka v historii.