Lehečka na cenu pro nováčka roku nedosáhl. Předčil ho dánský supertalent

- Jan Vojkůvka

Byl to pro Jiřího Lehečku hodně tuhý oříšek. Přestože se letošní finalista Next Gen ATP Finals dostal do hlasování o cenu Nováček roku 2022 okruhu ATP, šance na vítězství byly mizivé. Důvodem bylo především jedno jméno – Holger Rune. Dánský supertalent se nakonec skutečně, a po zásluze, stal nejlepším nováčkem sezony.

Jednadvacetiletý Lehečka sice zakončil sezonu na 81. místě světa, v průběhu roku se však dostal až na 59. příčku a prožil výborný rok. Postupně se stále více usazoval na turnajích ATP a kromě semifinále v Rotterdamu si zahrál například čtvrtfinále v Kitzbühlu, osmifinále na dalších třech akcích a na všech čtyřech grandslamech startoval v hlavní soutěži.

Rok navíc zakončil postupem do finále na Turnaji mistrů do 21 let a jelikož ročník začínal až na 141. místě světa, vysloužil si nominaci na ocenění ATP Newcomer of The Year.

Mezi jeho konkurenty byli Jack Draper, Ben Shelton či Chun-hsin Tseng. Tedy hráči, přes které by měl výraznou šanci, aby se nováčkem sezony stal. Ale pak byl mezi nominovanými také o dva roky mladší Holger Rune. Dánský tenista, který nad všemi ostatními nominovanými vyčníval.

Ač rok zahajoval na 102. místě světa, skvělými výkony se dokonce vyšvihl do elitní desítky a sezonu zakončil na 11. místě světa. Na závěr sezony si podmanil Masters v Paříži, kromě toho triumfoval také na turnajích ATP ve Stockholmu a Mnichově, byl rovněž ve finále v Basileji či Sofii a v neposlední řadě si zahrál čtvrtfinále na Roland Garros.

Na devatenáctiletého mladíka je to vskutku obdivuhodná bilance. A není tak divu, že právě světová jedenáctka obdržela ocenění pro hráče, který v tomto ročníku poprvé pronikl do elitní světové stovky. Jak již bylo zmíněno, pouze s debutem v Top 100 se přitom nesmířil a svými výkony dal najevo, že mužskému tenisu roste nová hvězda.

„Jsem ohromně šťastný, že jsem se stal nováčkem roku, znamená to pro mě hodně,“ vzkázal Rune skrz video pro ATP. „Po celý rok jsem každý den velmi tvrdě dřel, abych se stal tak dobrým, jak to jen šlo, a je opravdu hezké, že pro mě ostatní hlasovali. Už se nemohu dočkat roku 2023, což bude snad další skvělá sezona,“ dodal.