Ceny WTA: Krejčíková se Siniakovou obhájily prvenství, slaví i Šwiateková či Džábirová

- Marek Bartošík

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková získaly podle očekávání podruhé v řadě cenu pro nejlepší deblový pár na okruhu WTA. Vítězky letošního Australian Open, Wimbledonu a US Open za sebou nechaly mimo jiné své přemožitelky z Turnaje mistryň, tedy Belgičanku Elise Mertensovou a Rusku Veroniku Kuděrmetovovou. Suverénní světová jednička Iga Šwiateková se dočkala ocenění pro nejlepší hráčku roku. Druhá tenistka rankingu WTA Uns Džábirová obdržela Karen Krantzcke Sportsmanship Award za fair play.

Pro populární duo K+S byla letošní sezóna téměř dokonalá. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou opanovaly všechny tři grandslamy, na nichž nastoupily, pouze na Roland Garros nemohly startovat kvůli covidovému onemocnění Krejčíkové.

Šestadvacetileté Češky navázaly na roky 2018 a 2021, kdy se staly rovněž nejlepším deblovým párem na WTA tour. Mezi singlistkami se podle předpokladů radovala vítězka osmi letošních turnajů (včetně dvou grandslamů) Iga Šwiateková z Polska.

Další česká nominantka Linda Fruhvirtová (78.) ve své kategorii neuspěla. Sedmnáctiletá naděje aspirovala na ocenění pro nováčka roku, které si nakonec vysloužila o tři roky starší Číňanka Čchin-wen Čeng (27.).

Hráčkou s největším zlepšením za letošní sezónu byla Brazilka Beatriz Haddadová Maiaová, jež vyskočila z 83. na 15. místo singlového pořadí. Ocenění za comeback roku si zajistila Němka Tatjana Mariaová (70.), šampionka antukové akce v Bogotě.

Samotné tenistky zvolily Tunisanku Uns Džábirovou jako držitelku Karen Krantzcke Sportsmanship Award. Připomeňme, že osminásobnou vítězkou této ankety je Petra Kvitová (2011, 2013–2019), jednou uspěla i Marie Bouzková (2020).

Trenéři vybrali jako nejlepšího ze svých řad Davida Witta, který pomáhá aktuální světové trojce Jessice Pegulaové. Osmadvacetiletá Američanka letos ovládla tisícovku v Guadalajaře, zahrála si také finále na dalším prestižním klání v Madridu.