Ochranka odmítla pustit Federera do All England Clubu. Osmkrát jsem tu vyhrál, jsem členem, přesvědčoval Švýcar

- Jan Vojkůvka

Nečekaná situace potkala v listopadu jednoho z nejslavnějších tenistů historie Rogera Federera. Švýcar, který letos ukončil kariéru, se vypravil do dějiště Wimbledonu, kde jej však ochranka odmítla pustit do All England Clubu. Federer, ač je členem tohoto klubu, totiž u sebe neměl členskou kartu.

Federer se s nečekaným zážitkem svěřil v pořadu The Daily Show, ve kterém moderátorovi Trevorovi Noahovi řekl, že se málem nedostal do All England Clubu. Do areálu ho totiž nechtěla vpustit ochranka.

Sám přiznal, že situace byla způsobena částečně i jeho vinou, protože nikomu neoznámil, že se ve Wimbledonu objeví a zároveň neměl u sebe svou členskou kartu do All England Clubu. Přesto věřil, že jako osminásobný šampion Wimbledonu a člen tamního klubu bude do areálu vpuštěn. Málem ale narazil!

„Byl jsem v Tokiu na akci svého sponzora a vyrazil jsem do Londýna za doktorem kvůli kolenu,“ řekl ke svému listopadovému zážitku. „Nechtěl jsem lidem ve Wimbledonu říkat, že tam možná přijedu, protože jsem nevěděl, jestli mi zbyde čas. Měl jsem letět domů za rodinou.“

„Když schůzka s doktorem byla hotová, měl jsem dvě hodiny čas. Říkal jsem si, co budeme dělat, jestli pojedeme na letiště, nebo si půjdeme dát do Wimbledonu čaj,“ vyprávěl Federer, který se rozhodl se svým trenérem Severinem Luthim vůbec poprvé vyrazit do Wimbledonu v době, kdy se nehrál tamní grandslamový turnaj. A to bylo jádro problému.

Pro vstup do All England Clubu se musí každý člen prokázat svou členskou kartou, kterou ale Švýcar u sebe neměl. „Jel jsem až k bráně, kam obvykle přicházejí hosté, a říkám Severinovi, že to zařídím,“ rozesmál přítomné publikum. „Šel jsem za paní z ochranky a zeptal se jí, kudy se mohu dostat dovnitř, kde jsou dveře. A ona se zeptala na mou členskou kartu.“

„Když vyhrajete Wimbledon, stanete se automaticky členem. Ale o členské kartě nevím, asi je někde doma. Já jsem právě cestoval, takže jsem neměl tušení,“ pokračoval Federer, který ale s tímto vysvětlením u ochranky neuspěl. „‚Musíte být členem,‘ řekla mi. To už jsem začínal panikařit.“ 

„Pořád nemůžu uvěřit, je mi to tak líto, ale stále nemůžu uvěřit, že jsem začal říkat – vyhrál jsem tento turnaj osmkrát, prosím, věřte mi, jsem členem. Jak se dostanu dovnitř? A ona na to: ‚Musíte být členem‘,“ spustil Federer salvy smíchu moderátora i diváků.

Federerovi se nakonec přeci jen povedlo do areálu All England Clubu dostat. Vydal se totiž k jiné bráně, kde ho další člen ochranky poznal. „Ten hned zakřičel: ‚Ach bože, pane Federere, co tu děláte?‘ Tak jsem mu řekl, o co jde, a on se mě zeptal také na členskou kartu. Řekl jsem, že ji nemám, ale to už nebyl problém. Řekl, že vše zařídí a vpustí mě dovnitř. Tak jsem si dal čaj ve Wimbledonu,“ usmál se Švýcar.

Při odchodu ho napadlo, že by se ještě rozloučil s paní z ochranky, která ho do areálu nepustila, ale nakonec tuto myšlenku zavrhnul. „Napadlo mě přejít na druhou stranu a zamávat jí, ale neudělal jsem to,“ smál se Federer.