Stříbrná obhajoba. Češky letos v počtu titulů opět zazářily, lepší byly pouze Američanky

- Marek Bartošík

České tenistky i v této sezóně potvrdily, že se řadí mezi absolutní špičku na okruhu WTA. Stejně jako loni a předloni nasbíraly v součtu druhý nejvyšší počet trofejí (15), lepší byly pouze Američanky s 21 turnajovými vavříny. Nejbohatší příspěvek na české konto dodala Kateřina Siniaková, jež letos oslavila jeden singlový a šest deblových titulů.

Už posedmé za sebou se Češky umístily v počtu titulů za kalendářní rok v elitní dvojce, v letech 2017–2019 dokonce celému pořadí kralovaly. Za sezónu 2022 se z více turnajových vavřínů radovaly pouze Američanky (21), za stříbrnými Češkami (15) skončily na pomyslné bronzové příčce s deseti trofejemi Polky a Australanky.

Do české sbírky přispělo celkem osm tenistek, nejvíce Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou, které spolu letos ovládly tři grandslamové turnaje (Australian Open, Wimbledon, US Open). Šestadvacetiletá Siniaková dále vybojovala tři deblové tituly po boku zahraničních parťaček a navrch singlovou trofej v Portoroži, její stejně „stará“ kolegyně Krejčíková triumfovala v Tallinnu a Ostravě.

Wimbledonská čtvrtfinalistka Marie Bouzková přispěla singlovým úspěchem z Livesport Prague Open a deblovým vavřínem z Istanbulu. Petra Kvitová nenašla přemožitelku v Eastbourne, Linda Fruhvirtová zazářila v Čennaí.

Tereza Martincová oslavila v Portoroži premiérový deblový titul po boku Ukrajinky Marty Kosťukové, Anastasia Detiuc s Miriam Kolodziejovou dokráčely až do sladkého cíle v Parmě.

Američankám pomohla k letošní dominanci největší měrou třetí hráčka žebříčku Jessica Pegulaová, jež opanovala celkem šest turnajů (z toho pět v deblu a jeden v singlu). Dominantní osobností na okruhu WTA letos byla s osmi singlovými vavříny světová jednička Iga Šwiateková z Polska.

Počet titulů hráček z ČR (dvouhra + čtyřhra)
Kateřina Siniaková 1+6 (3x s Krejčíkovou)
Barbora Krejčíková 2+3 (3x se Siniakovou)
Marie Bouzková 1+1
Petra Kvitová 1+0
Linda Fruhvirtová 1+0
Tereza Martincová 0+1
Anastasia Detiuc 0+1 (s Kolodziejovou)
Miriam Kolodziejová 0+1 (s Detiuc)