Rekord pokořen! Britové zakončili fantastický rok se 14 deblovými trofejemi

- Marek Bartošík

Pokud můžou být Britové v tenise s něčím spokojení, je to určitě množství kvalitních deblových specialistů. Mezi elitou světového pořadí se nacházejí první Neal Skupski, čtvrtý Joe Salisbury, dvanáctý Lloyd Glasspool a šestatřicátý Jamie Murray. Postupně se jim navíc přibližují noví členové Top 70 Henry Patten (na fotce vpravo) a Julian Cash (vlevo), kteří minulý týden v portugalském městě Maia završili čtrnáctým společným titulem snovou sezónu 2022.

Když 3. ledna poprvé vyšel letošní žebříček čtyřhry, byl Julian Cash na 564. místě a Henry Patten na 771. příčce. O pouhých 11 měsíců později jsou ale oba členové elitní stovky – Patten je světovým deblistou číslo 69, Cash je hned za ním na 70. pozici!

Zmínění Britové, jimž je shodně 26 let, za sebou mají neuvěřitelný tenisový rok. Až do léta hráli výhradně na turnajích ITF, kde nejprve posbírali po boku jiných parťáků několik trofejí. Od poloviny dubna ale spojili poprvé v kariéře síly, což se ukázalo jako skvělý nápad.

Na prvním společném turnaji ještě vypadli v semifinále, poté však nenašli přemožitele na třech po sobě jdoucích pětadvacítkách v Nottinghamu. Svou formu si přenesli také na velké travnaté challengery, kde si připsali dva tituly (Surbiton, Ilkley) a jednu účast ve finále (Nottingham).

Díky parádním výsledkům si vysloužili dárky v podobě divokých karet na turnaj ATP v Eastbourne a grandslamový Wimbledon. Ačkoliv na obou prestižních akcích skončili hned v úvodním kole, nabrali cenné zkušenosti ze soubojů s elitními tenisty.

A další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Pravák Cash s levákem Pattenem si naposledy odskočili na okruh ITF, když v polovině července ovládli travnatou pětadvacítku v Roehamptonu. Následně se vypravili na čtyřměsíční šňůru challengerů v Severní Americe.

Na třech úvodních kláních sice zaznamenali pouze jednu výhru oproti třem porážkám, poté ale předvedli dokonalou jízdu, ozdobenou trofejemi v Granby, Columbusu, Fairfieldu, Las Vegas, Charlottesvillu a Drummondvillu!

V tu chvíli – 19. listopadu – už měli Britové na společném kontě dvanáct letošních titulů, z toho osm na challengeru. Ještě ale neřekli poslední slovo. Cash a Patten se vrátili do Evropy, aby si podmanili jak halový challenger v italské Andrii, tak antukové Maia Open v Portugalsku. V tomto případě se mimochodem oba dočkali premiérového triumfu na nejpomalejším povrchu, zároveň vyšperkovali svou letošní bilanci na 65 výher a 10 porážek.

S počtem deseti turnajových vavřínů vylepšili britští deblisté historický rekord za kalendářní rok na okruhu ATP Challenger Tour, který dosud měli v držení s osmi trofejemi z ročníku 2012 thajští bratři Sončat a Sančai Ratiwatanovi.

Před Cashem a Pattenem se po dominanci na akcích ITF a challengerech otevírá nová výzva: prorazit na elitním okruhu ATP. Oba mají dostatečně dobrý žebříček na to, aby mohli na většině prestižních turnajů startovat.

O tom, že by se mohli prosadit i tam, napovídají výhry nad řadou kvalitních dvojic. Britům už padli za oběť třeba Portugalci Nuno Borges a Francisco Cabral (dvakrát), Poláci Lukasz Kubot a Szymon Walków (také dvakrát) nebo Kazach Oleksandr Nedovjesov s Pákistáncem Ajsámem Kúreším.