Australian Open: Hlavní soutěž by mělo absolvovat 11 Čechů. Vondroušová a Muchová využijí chráněný žebříček

- Radek Štohl

Jak momentálně vypadá startovní listina Australian Open 2023? Do hlavní soutěže prvního grandslamu příštího roku by mělo zasáhnout devět Češek. Včetně dvojice Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, která by v Melbourne neměla chybět díky využití chráněného žebříčku. Z českých mužů mají zajištěnou účast Jiří Lehečka a Tomáš Macháč. Příští ročník australského tenisového svátku se pořádá od 16. do 29. ledna.

Mezi nasazenými by měly figurovat čtyři české tenistky –⁠ Petra Kvitová (16.), Barbora Krejčíková (21.), Marie Bouzková (25.) a také Karolína Plíšková (31.). Z elitních hráček užší světové špičky bude absentovat Simona Halepová (10.), která má pozastavenou činnost.

Pět Češek je mezi nenasazenými, konkrétně Kateřina Siniaková (47.), Tereza Martincová (73.), Linda Fruhvirtová (77.), Markéta Vondroušová (97.) a Karolína Muchová (154.). Poslední jmenovaná by si vinou dlouhé absence na kurtech v Melbourne nezahrála, využije však chráněného žebříčku. Ten raději zvolí také Vondroušová.

Stejný případ platí pro dalších devět tenistek. Jsou jimi Jaqueline Cristianová (151.), Laura Siegemundová (175.), Nadia Podoroská (194.), Sofia Keninová (240.), Kristína Kučová (270.), Anastasija Pavljučenkovová (372.), Jevgenija Rodinová (446.), Patricia Maria Țigová (795.) a Čeng Saj-saj (-).

Ve startovní listině mužské dvouhry nechybí Novak Djokovič (5.), který loňský ročník vynechal kvůli nesplňujícím podmínkám pro vstup do Austrálie. Z Čechů se představí Jiří Lehečka (81.) a Tomáš Macháč (98.). Jiřího Veselého (112.) pravděpodobně čeká kvalifikace, momentálně je až čtrnáctý pod čarou.

Letošní titul z Australan Open získala Ashleigh Bartyová, která ve finále přehrála Danielle Collinsovou. Grandslamovou trofej ale obhajovat nebude, v březnu ukončila profesionální kariéru. Mezi muži kraloval Rafael Nadal (2.), jenž po obratu z 0:2 na sety proti Daniilu Medveděvovi (7.) oslavil 21. grandslamový titul.