Odešla legenda. Slavný trenér Nick Bollettieri zemřel ve věku 91 let

- Jan Vojkůvka

Ve věku 91 let zemřel legendární trenér Nick Bollettieri. Zakladatel Nick Bollettieri Tennis Academy, ze které se stala současná IMG Academy, měl podle informací zemřít v neděli ve svém domě v Bradentonu na Floridě. Informace o úmrtí slavného kouče potvrdila právě zmíněná IMG Academy.

„Každý, kdo Nicka znal, ví, jak moc miloval rozvíjení potenciálu mladých lidí, trénování tenisu a vedení této akademie,“ uvedl prezident bradentonské divize IMG Academy Tim Pernetti. „Dokonce i v jeho posledních dnech jste ho často mohli najít na půdě akademie, kde trénoval a mentoroval mladé sportovce a zaměstnance se stejnou vášní a nadšením jako by mu bylo pouhých dvacet let. V našich srdcích jsme s jeho ženou Cindi a jeho dětmi.“

„Tenis bez Nickova vlivu by dnes nebyl tam, kde je,“ připojil se ředitel tenisové akademie IMG Jimmy Arias, který byl jedním z původních studentů u Nicka Bollettieriho. „Jeho tenisová akademie, ve které jsem měl tu čest vyrůstat, nesloužila jen jako odrazový můstek pro mnoho tenisových velikánů, ale vyvinula se v instituci, která měla hluboký dopad na rozvoj sportovců v mnoha sportech na všech úrovních.“

Jeho úmrtí s žalem okomentoval například bývalý německý tenista Tommy Haas. „Tolik vzpomínek, ani nevím, kde začít. Děkuji ti za tvůj čas, znalosti, odhodlání, odbornost, ochotu se podělit o své dovednosti, o tvůj osobní zájem mě mentorovat a dát mi tu nejlepší příležitost jít za svými sny,“ napsala bývalá světová dvojka.

Nick Bollettieri, který se narodil 31. července 1931 v Pelhamu ve státě New York, je mnohými považován za jednoho z nejlepších tenisových trenérů všech dob. Během své kariéry trénoval a rozvíjel potenciál mnoha tenistů. Mimo jiné pracoval také s deseti hráči, kteří vystoupali až na vrchol světových žebříčků, včetně Andre Agassiho, Borise Beckera, Jima Couriera, Martiny Hingisové, Marie Šarapovové či sester Williamsových.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený tommy haas (@tommyhaasofficial)

Zajímavostí je, že Marii Šarapovovou trénoval od jejích devíti let, kdy se na Floridu přistěhovala z Ruska. Podobně poznal potenciál také u Jeleny Jankovičové, která ve dvanácti letech přicestovala do Spojených států ze Srbska.

Aby vůbec mohl rozvíjet talent u dětí z celého světa, založil v roce 1978 Tenisovou akademii Nicka Bollettieriho, ze které se stala současná IMG Academy. Její specializací bylo zaměření se na intenzivní fyzický trénink a možnost soutěžení mezi nejtalentovanějšími dětmi a hráči na světě.

V roce 2014 byl Bollettieri uveden do Mezinárodní tenisové síně slávy. V květnu 2022 se stal také prvním členem síně slávy IMG Academy.