Ostrá slovní přestřelka tenistů kvůli exhibici v Rusku. Nechyběli hráči TOP 100 i bývalí šampioni

- Filip Lefenda

Pořádné pozdvižení vyvolala účast některých zahraničních hráčů na nedávné tenisové exhibici smíšených družstev v ruském Petrohradu. Zúčastnili se jí třeba členové elitní stovky žebříčku Španělé Pedro Martínez s Bernabem Zapatou Mirallesem, Srb Laslo Djere či Maďar Márton Fucsovics. Zapojeny byly i některé hvězdy z dob minulých – třeba Srbové Viktor Troicki (na úvodním snímku) a Janko Tipsarevič. A právě přítomnost těchto vrstevníků v zemi, která má vinou agrese v sousedním státu zakázáno pořádat profesionální akce, pořádně rozhněvala ukrajinského tenistu Serhije Stachovského, jenž konflikt od počátku prožívá na vlastní kůži se zbraní v ruce.

„Jsem zklamaný, že tě vidím hrát v Rusku, Viktore. Předpokládám, že jsou za tím peníze,“ zahájil Stachovskij konverzaci s někdejším dvanáctým hráčem světa Troickim, kterou posléze zveřejnil na svém Twitteru.

„Být v zemi svých prarodičů je k nezaplacení,“ reagoval po pár hodinách šestatřicetiletý Srb, jenž je v současnosti nehrajícím kapitánem daviscupové reprezentace. Následně už zvolil poněkud ostřejší tón.

„Jsi instagramový klaun, který míchá politiku se sportem. Tato akce nemá nic společného s válkou, ale když už ji zmiňuješ, já i má země jsme si podobnými zvěrstvy prošli také a nikdo se nás nezastal! Tak prosím tě zavři hubu,“ napsal vítěz tří singlových titulů z okruhu ATP, který odehrál poslední soutěžní zápas v loňském roce.

„Krása. Tak si to užij. Je lepší být klaunem na Instagramu, jenž brání svou zemi, než prodejnou ruskou d*vkou,“ odvětil Stachovskij. Ten od vypuknutí ruské invaze na Ukrajině hájí vlast coby člen aktivních armádních záloh.

V podobném duchu odstartoval šestatřicetiletý rodák z Kyjeva výměnu názorů rovněž s dalším Srbem Jankem Tipsarevičem, bývalým osmým hráčem planety.

„Zklamání Janko. Velké zklamání vidět tě v Rusku. Hádám, že prachy jsou pro tebe více než morálka. Ale je to tvá volba,“ rýpl si Stachovskij.

Majitel čtyř titulů z elitního okruhu, který ukončil profesionální kariéru v roce 2019, reagoval už po několika minutách. „To jako vážně? Protestoval jsi ty nebo někdo z tvé zas*ané rodiny, když NATO před dvaceti lety bombardovalo tu mou?“ odepsal osmatřicetiletý Srb, jenž tazatele označil za „instagramového bojovníka za svobodu“.

Tomuto přívlastku se Stachovskij vysmál. „Užij si peníze,“ dodal trpce.