Třetí titul v řadě! Menšík v egyptském finále dominoval, soupeři nadělil kanára

- Petr Sumbal

Teprve sedmnáctiletý český tenista Jakub Menšík se raduje ze zisku titulu na třetím turnaji ITF v řadě! Nejprve ovládl podnik v řeckém Heraklionu, pak se radoval z titulu v egyptském Šarm aš-Šajchu a na tom stejném místě byl tento týden úspěšný znovu. Ve finále dokonce nadělil Menšík Lotyši Strombachsovi (515.) ve druhém setu kanára. Výsledek finálového utkání zní 6:4, 6:0.

Český tenista vstoupil do finálového utkání pravou nohou, hned v úvodním gemu utkání dokázal svému soupeři vzít servis. V dalším průběhu první sady si Menšík vypracoval ještě pět dalších šancí na brejk, ale ty už zužitkovat nedokázal. To ho ovšem v konečném důsledku nemuselo vůbec mrzet, protože jediné dva brejkboly Strombachse dokázal odvrátit.

První set nakonec talentovaný český tenista uzavřel čistou hrou při vlastním podání.

Druhý set finálového utkání už byl pak v podání Menšíka krasojízdou za třetím titulem v řadě. Někdejší druhý junior světa a momentálně 478. hráč světového žebříčku zvládl druhou sadu za pouhých 26 minut a svému soupeři nemilosrdně nadělil kanára.

Menšík se mohl v celém zápase spolehnout na svůj servis. První podání trefoval s úspěšností 71 procent a po prvním servisu prohrál jen sedm z 36 výměn. K tomu nasázel jedenáct es a dopustil se jen jedné dvojchyby.

Třetí Menšíkův triumf na turnajích ITF v řadě byl dosažen poměrně dominantním způsobem, český hráč ztratil v pěti utkáních na turnaji jen jeden set, a to už v prvním kole proti Ukrajinci Oleksandru Bielinskému (844.), kterého nakonec porazil 4:6, 6:4, 6:4.

V osmifinále si Menšík poradil s Italem Gabrielem Pennafortim (945.) 6:2, 7:6(2) a ve čtvrtfinále zdolal Egypťana Amra Elsaydeho (641.) po setech 6:3, 6:4. Roli favorita splnil finalista letošní juniorky Australian Open také v semifinále, ve kterém porazil Rakušana Lucase Krainera (702.) 6:4, 6:3.

Za vítězství na turnaji kategorie ITF 15 přibude Menšíkovi do žebříčku 15 bodů a v jeho novém vydání by se měl pohybovat někde okolo 450. místa a znovu si tak vylepší své maximum.

Celkově má Menšík na kontě již čtyři tituly z profesionálních turnajů ve dvouhře a jeden ve čtyřhře.

Sharm Elsheikh Egypt Men´s Future, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Robert Strombachs (LAT, 515.) – JAKUB MENŠÍK (478.) 4:6, 0:6