ITF

Dvě šokující výhry a postup do semifinále. Mladík Petr zapisuje první vítězství

- Radek Štohl

Prolomil čekání na první vítězství na okruhu, rovnou postoupil do semifinále. Talentovaný český tenista Vojtěch Petr (-) se na turnaji nižší kategorie v egyptském Šarm aš-Šajchu probojoval mezi čtyři nejlepší tenisty podniku i díky dvěma velmi překvapivým vítězstvím.

Sedmnáctiletý Petr se mezi dospělými poprvé představil v květnu 2021, v prvním kole kvalifikace domácího challengeru v Praze prohrál se Sergejem Stachovským ve třech setech. O půl roku později premiérově nastoupil v hlavní soutěži ITF, v Ostravě nestačil na krajana Martina Krumicha.

Český tenista na dalších pěti turnajích v hlavní soutěži utrpěl pět porážek, negativní sérii prolomil tento týden. Ve středečním zápase prvního kola v Šarm aš-Šajchu porazil Bulhara Dinka Dineva v poměru 6:4, 6:3.

O den později vyzrál také na favorizovaného Poláka Michala Mikulu po sadách dvakrát 6:4. Cesta mladého Čecha ovšem zdaleka neskončila. Dnes dopoledne si poradil s rozjetým Jihoafričanem Krisem Van Wykem (633.) po setech 4:6, 6:4, 6:4.

Petr přitom neměl páteční zápas dobře rozjetý, prohrával 4:6, 0:2. Ve druhém setu však dokázal rychle srovnat, v závěru sady získat další brejk, krátce po něm vyrovnal na 1:1 na sety. V závěrečném dějství sice přišel o vedení 4:2, znovu ale uspěl v devátém gemu na returnu. Po úspěšném gemu na podání pak po více než dvou a půl hodinách hry slavil postup do semifinále.

O nedělní finále se zítra utká s nejvýše nasazeným Lotyšem Robertem Strombachsem (515.). Druhou semifinálovou dvojici tvoří ve výborné formě hrající Jakub Menšík (478.), který vyhrál třináct zápasů v řadě, a sedmý nasazený Rakušan Lukas Krainer (702.).