Kdo přijde po Fedrinkovi? Švýcaři vyhlíží novou generaci, ve stovce mají jediného hráče

- Marek Bartošík

Tenisoví fanoušci ve Švýcarsku byli dlouhá léta namlsaní úspěchy Rogera Federera a Stana Wawrinky, jimž se společně přezdívalo „Fedrinka“. Poté, co Federer ukončil na zářijovém Laver Cupu kariéru, však na okruhu zbyl pouze sedmatřicetiletý veterán Wawrinka, jenž se navíc po sérii zdravotních potíží nachází až ve druhé stovce žebříčku ATP. Nabízí se tedy jednoduchá otázka: V jakém stavu je nová generace švýcarských tenistů, kteří v dětství Federera a Wawrinku obdivovali?

Pryč jsou časy, kdy Roger Federer i Stan Wawrinka zakončili dvě sezóně v řadě (2014, 2015) v elitní čtyřce světového pořadí. Švýcaři mají aktuálně v Top 100 jediného zástupce, kterým je sedmapadesátý Marc-Andrea Hüsler.

Šestadvacetiletý rodák z Curychu, hrající na rozdíl od svých slavnějších krajanů levačkou a využívající obouručný bekhend, v dětství podle očekávání vzhlížel právě k Federerovi. Letos nejvíce zaujal premiérovým triumfem na akci ATP v bulharské Sofii, kde ve finále přemohl supertalentovaného Dána Holgera Runeho.

„Celý týden byl pro mě jako pohádka. Byl bych spokojen s tím, že zvládnu pár kol, teď ale držím trofej,“ radoval se při ceremoniálu v Sofii Hüsler, jenž má z této sezóny na kontě také dva vavříny z antukových challengerů.

Jinak se ale Hüsler mezi širší špičkou teprve rozkoukává, například na grandslamech hrál pouze dvakrát hlavní soutěž a stále čeká na první výhru. A to už je mu šestadvacet.

Švýcarskou mužskou dvojkou je dvacetiletý Dominic „Domi“ Stricker (117.), semifinalista nedávného Next Gen ATP Finals (prohrál s Jiřím Lehečkou). Další levák s obouručným bekhendem, který letos ovládl dva challengery a sbírá zkušenosti i na elitní tour, bude příští rok horkým kandidátem na posun do první stovky rankingu.

V posledních týdnech na sebe upoutal pozornost další dvacetiletý mladík Leandro Riedi, jenž se na závěr roku radoval ze své první a druhé challengerové trofeje (Helsinky, Andria). „Byly to dva nejlepší týdny mé kariéry. Doufám, že je to jen začátek,“ řekl pro web ATP Riedi, který se během jedné sezóny posunul z konce sedmé stovky na 161. místo žebříčku.

Zemi helvétského kříže dorůstá také několik nadějných teenagerů, mezi nimiž se vyjímá aktuální sedmička juniorského žebříčku Kilian Feldbausch. Sedmnáctiletý tenista ze Ženevy má mezi juniory na kontě semifinále z letošního Australian Open a dvě další grandslamová čtvrtfinále. Na mužském okruhu ale teprve sbírá první zkušenosti, v žebříčku ATP je až na chvostu Top 1000.

Švýcarům tak aktuálně dělají radost hlavně tenistky, které nedávno poprvé v historii triumfovaly na Poháru Billie Jean Kingové. V první stovce singlového pořadí WTA jsou nyní všechny tři strůjkyně vítězství, tedy Belinda Bencicová (12.), Jil Teichmannová (35.) a Viktorija Golubicová (76.).