Trest za propagaci sázení. Hvězdní Američané vyfasovali pokutu a podmíněný zákaz

- Marek Bartošík

Jako blesk z čistého nebe obletěla tenisovou komunitu zpráva od Jednotky pro bezúhonnost tenisu (ITIA), že trenéři amerického daviscupového týmu Mardy Fish a Bob Bryan dostali tučnou pokutu a podmíněný zákaz za propagaci sázení. Rozhodnutí ITIA však s ohledem na velký vliv sázkových kanceláří v tenisovém prostředí přineslo spíše rozčarování, a to také u několika známých jmen.

Mardy Fish i Bob Bryan vyfasovali shodně pokutu 10 tisíc amerických dolarů (přibližně 235 tisíc korun) a podmíněný zákaz činnosti v tenisovém prostředí, který vstoupil v platnost 11. listopadu a potrvá čtyři měsíce.

Bývalí tenisté se podle slov samotného Fishe provinili během US Open, kdy na sociálních sítích propagovali společnost DraftKings.

„Nevěděli jsme, že to nemůžeme dělat. Jakmile jsme to zjistili, naše příspěvky jsme smazali a začali jsme spolupracovat s ITIA,“ uvedl pro zpravodajskou agenturu AP někdejší sedmý hráč světa Fish, který je nyní kapitánem amerického daviscupového týmu.

Trest pro Fishe a bývalou deblovou jedničku Bryana, jenž také působí u americké reprezentace, se ale vůbec nelíbí jejich mladším krajanům.

„Cože? Takže stanice Tennis Channel (a mnohé další) můžou mít v programu speciální části o DraftKings, ale jako trenér nemůžete legálně sázet na jiný sport, který nemá co dělat s tenisem?“ ptal se aktuální člen Top 10 Taylor Fritz.

„Tenis se zasekl v padesátých letech!“ má o kroku ITIA jasno 38. hráč žebříčku Reilly Opelka.

Nad verdiktem ITIA se podivil také známý portugalský novinář José Morgado, který upozornil, že „90 procent tenisových turnajů je sponzorováno sázkovými kancelářemi“.

Pro Fishe a Bryana se ale rozhodnutím ITIA nic zásadního nemění, problém by mohl přijít až tehdy, pokud by se ve čtyřměsíční lhůtě opět provinili proti pravidlům.

Ani finanční trest ve výši 10 tisíc dolarů pro Američany neznamená zhoršení životní úrovně. Zatímco čtyřicetiletý Fish si během tenisové kariéry vydělal na odměnách z turnajů 7,46 milionu dolarů (přibližně 175 milionů korun), o čtyři roky starší Bryan zinkasoval na profesionální tour dokonce více než dvojnásobek (15,93 mil. dolarů).