Hrdost, ale i kritika. Hewitt je proti současnému formátu Davisova poháru

- Filip Lefenda

Legendární Lleyton Hewitt dovedl minulý týden v roli nehrajícího kapitána australskou reprezentaci až do finále Davisova poháru. Navzdory porážce s Kanadou si jeho svěřenci vysloužili slova obdivu. Servítky si bývalá světová jednička naopak nebrala směrem k tolik kritizovanému formátu soutěže.

Australané na finálovém turnaji pro osm nejlepších týmů porazili v Málaze 2:0 na zápasy Nizozemsko a 2:1 Chorvatsko. V boji o trofej už v neděli neuhráli Thanasi Kokkinakis s Alexem De Minaurem proti Kanaďanům ani set. Hewitt svým svěřencům přesto vysekl ohromnou poklonu.

„Nechali letos na kurtu všechno. Sice jsme těsně nedosáhli na titul, ale nemohu na ně být pyšnější. Celá Austrálie by měla být hrdá,“ pravil kapitán historicky druhé nejúspěšnější reprezentace v rámci soutěže. Ve Španělsku si „žlutozelení“ zahráli první finále od roku 2003. Tehdy je k celkově 28. titulu dovedl Hewitt v roli aktivního hráče.

A na tato léta dodnes rád vzpomíná – už jen kvůli jedinečné atmosféře, která populární soutěž družstev po dlouhé roky provázela. „Moc bych si přál finále v Austrálii. Hrozně mě mrzí, že si kluci nemůžou zahrát před patnácti tisíci diváky ve vyprodané aréně Roda Lavera,“ narážel na fakt, že se souboj o titul konal na neutrální půdě.

Ryze domácího prostředí si Australané letos užili jen v březnové kvalifikaci. A měli v ní překvapivě namále. Souboj s Maďary museli otáčet v Sydney z nepříznivého skóre 1:2. V září si pak zajistili „protinožci“ postup na finálový turnaj v německém Hamburku, kde porazili Belgii (3:0) s Francií (2:1) a podlehli jen domácím Němcům (1:2).

Pro týmy hrající na neutrální půdě nicméně ztratila daviscupová utkání punc výjimečnosti. Zájem klesá rovněž v řadách televizních diváků. 

„Navíc přibyl se změnou formátu týden hraní navíc. Pro všechny to byl zatraceně dlouhý rok, navíc daleko od domova. Na to nezapomínejte. Proto se mi nelíbí, že zde není při současném formátu možnost zahrát si finálovou sérii doma v Austrálii,“ kroutí hlavou Hewitt.