Nejhůře umístěný vítěz od dob Caňase. Challenger ovládl hráč z konce tisícovky

- Filip Lefenda

Zajímavé věci se s koncem sezony dějí na challengerech. Poté, co se tento měsíc stal dvacetiletý Američan Ben Shelton nejmladším vítězem tří po sobě jdoucích challengerů v rozmezí tří týdnů, zaznamenal nižší okruh další zajímavý zápis.

Jednatřicetiletý Guido Andreozzi přerušil minulý týden v chilském Temucu více než čtyřleté čekání na turnajový titul a rozšířil počet svých trofejí z challengerů na devět. Vůbec poprvé přitom triumfoval, jindy ortodoxní antukář, na tvrdém povrchu. Pro trofej si navíc došel až z kvalifikace a hned čtyřikrát zvítězil z pozice papírového outsidera a pětkrát až skrze rozhodující sadu.

Úspěch rodáka z Buenos Aires ještě umocňuje fakt, že šlo o jeho teprve pátý letošní turnajový start (z toho jednou hrál na okruhu ITF). Triumf zkušeného Argentince ale dělá výjimečným především jeho nedávné žebříčkové postavení. Proč? 

Andreozzi vstupoval do turnaje na jihu Chile z pozice až 901. tenisty světového pořadí, a stal se tak žebříčkově nejhůře postaveným vítězem challengeru od dob krajana Guillerma Caňase. Bývalý osmý singlista světa tehdy ovládl turnaj v brazilském Belému coby tenista bez bodového zápisu v žebříčku.

Když už je řeč o hráčích z Argentiny, někdejší 70. tenista světa Andreozzi se stal už šestnáctým letošním vítězem challengeru z této jihoamerické země. Více tenistů jedné národnosti dosud na ATP Challenger Tour v rámci sezony netriumfovalo.

V pondělním vydání žebříčku ATP si Andreozzi polepšil o celých 505 míst na současnou 396. příčku. V Temucu navíc opanoval po boku krajana Durana bez ztráty jediného setu také čtyřhru, a má tak nově na dosah elitní deblovou stovku.